Természetes tippek az övsömör ellen

Tudta, hogy az övsömör és a bárányhimlő között szoros kapcsolat áll fenn? Ugyanaz a vírus okozza mindkét betegséget, mégpedig a herpeszvírusok családjába tartozó varicella zoster vírus. Az érdekesség az, hogy az övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn. Tehát van valami, ami az első betegségből kiindulva másodikat hoz létre. Éppen ezért fontos megértenünk ezt a folyamatot és hogy hogyan lehet megelőzni. Cikkünkben elhoztuk a legfontosabb tudnivalókat az övsömör kialakulásáról és természetes kezeléséről!

Az övsömör tünetei

Az övsömör tünetei általában a test csak egy kis részét érintik, és csak az egyik oldalon. Ezek a tünetek a következők lehetnek:

  • Fájdalom, égő vagy bizsergő érzés,
  • Érzékenység az érintésre, fényre,
  • Vörös kiütések,
  • Folyadékkal teli hólyagok,
  • Viszketés,
  • Láz,
  • Fejfájás,
  • Fáradtság,
  • Rossz közérzet.

    Az övsömör első tünete általában a fájdalom, ami egyeseknél igen intenzív lehet. A fájdalom helyétől függően néha összetéveszthető a szív, a tüdő vagy a vesék problémáival. Általában ezután jelennek meg a kiütések. Az övsömörös kiütések leggyakrabban hólyagok formájában alakulnak ki, amelyek a törzs jobb vagy bal oldalán jelennek meg. Idegpálya mentén ott, ahol a gerincvelői érzőidegdúcban megbújt vírusok aktivizálódnak. Az övsömör az arcon érintheti a szemet is, ami fekély kialakulásához vezethet, így látásromlást okozva. Ritka esetekben (általában legyengült immunrendszerű embereknél) kiterjedtebb lehet az egész testen, és a bárányhimlős kiütéshez hasonlóan nézhet ki.

    A hólyagok bakteriális felülfertőződése vagy bevérzése, valamint a hólyagok körüli területen a bőr elhalása és apró fekélyek kialakulása is előfordulhat. Késői szövődményként a fájdalom hónapokig fennmaradhat a bőr tüneteinek gyógyulása után is, ami ún. postherpeses neuralgiát okoz, valamint a fekélyek gyógyulása után heg maradhat vissza. Az övsömör általában 2-6 hétig tart, a legtöbb ember életében csak egyszer kapja el, de nem kizárható a többször fertőzés.

    Az övsömör kialakulásának oka

    Az övsömört a varicella-zoster vírus okozza – csakúgy, mint a bárányhimlőt. Bárki, aki bárányhimlős volt, kaphat övsömört: a bárányhimlőből való felépülést követően a vírus az idegrendszerbe kerül, és évekig inaktív marad. Néha a vírus újra aktiválódik, és az idegpályák mentén eljut a bőrig – övsömört okozva. Azonban nem mindenkinél alakul ki az övsömör, aki előtte már átesett a bárányhimlőn.

    Az övsömör kialakulásának oka nem teljesen tisztázott. Lehet, hogy a fertőzésekkel szembeni immunitás csökkenése okozza, ahogy az emberek öregszenek. Az övsömör gyakoribb az idősebb felnőtteknél és a legyengült immunrendszerű embereknél.

    A varicella-zoster a herpeszvírusoknak nevezett víruscsoportba tartozik. Ez ugyanaz a csoport, amelybe a herpeszt és a genitális herpeszt okozó vírusok tartoznak, ennek következtében az övsömör herpes zoster néven is ismert. 

    Fertőző-e az övsömör?

    Az övsömörben szenvedő személy bárkinek átadhatja a varicella-zoster vírust, aki nem immunis a bárányhimlőre. Ez a fertőzés általában az övsömörös kiütés nyílt sebeivel való közvetlen érintkezés útján történik. Ha azonban az illető megfertőződött, övsömör helyett bárányhimlő alakul ki (ha előtte még nem esett át rajta).

    A bárányhimlő egyes emberek számára veszélyes lehet. Amíg az övsömörös hólyagok el nem hegednek, addig könnyen fertőz. Kerülje a fizikai érintkezést azzal, aki még nem volt bárányhimlős vagy bárányhimlő elleni védőoltásban nem részesült, valamint a legyengült immunrendszerű embereket (ide tartoznak a terhes nők és az újszülöttek is).

    Az egészségügyben dolgozók általában a test egyik oldalán jelentkező fájdalom, valamint az árulkodó kiütések és hólyagok alapján állítják fel a diagnózist. Akár szövetmintát is vehetnek a hólyagokból, amelyet aztán továbbítanak a laboratóriumba.

    Gyógyszeres kezelés

    Az övsömörre nincs gyógymód. A vényköteles vírusellenes gyógyszerekkel történő korai kezelés felgyorsíthatja a gyógyulást és csökkentheti a szövődmények kockázatát. Ezek a gyógyszerek a következők:

    • Acyclovir (Zovirax),
    • Famciclovir,
    • Valaciklovir (Valtrex).

      Az övsömör súlyos fájdalommal járhat, ezért orvosa fájdalomcsillapító szereket is felírhat.

      Tippek az övsömör kezeléshez

      • Tartsa tisztán és szárazon a kiütést, hogy csökkentse a fertőzés kockázatát!
      • Viseljen bő, kényelmes ruházatot!
      • Naponta többször használjon hűsítő borogatást (egy zacskó fagyasztott zöldséget törölközőbe vagy nedves ruhába csomagolva)!
      • Ne hagyja, hogy kötszerek vagy tapaszok tapadjanak a kiütésre!
      • Ne használjon antibiotikumos krémet – ez lassítja a gyógyulást!

        A bárányhimlő és az övsömör

        A bárányhimlő nagyon fertőző, a hólyagokból származó vírusrészecskék belélegzésével, illetve a bőrelváltozások folyadékával való közvetlen érintkezés útján terjed. A bárányhimlős személy a kiütések megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet egészen addig, amíg az összes hólyag el nem hegesedik. A bárányhimlő vírusa a gyógyulás után is a szervezetben marad, az élet későbbi szakaszában reaktiválódhat és övsömört okozhat. Ha azonban úgy kerül kontaktba övsömörrel, hogy még nem volt bárányhimlős, és védőoltást sem kapott ellene, akkor nem övsömörrel, hanem bárányhimlővel fog megfertőződni. A bárányhimlőnek vagy övsömörnek való kitettség után 10-21 napra van szükség ahhoz, hogy valakinél bárányhimlő alakuljon ki. A bárányhimlő tünetei:

        • Hirtelen fellépő láz, fejfájás és fáradtság érzet,
        • Viszkető, hólyagszerű kiütés, amely általában az arcon, a mellkason vagy a háton kezdődik, majd átterjed a test többi részére is,
        • Általában 1 héten belül a hólyagok kiszáradnak.

          Tisztálkodás övsömörrel

          Mivel az övsömör néhány hétig is eltarthat, addig nem kerülheti el a tisztálkodást. Szerencsére a zuhanyozás nem terjeszti a kiütést, de a mosakodás sokszor fájdalmas lehet övsömörrel. Azonban van néhány dolog, amit megtehet annak érdekében, hogy a zuhanyozás kevésbé legyen fájdalmas a bőrön.

          1. Állítsa be a zuhanyfejet úgy, hogy kevesebb nyomást engedjen ki. Minél nagyobb a nyomás, annál erősebben fogja érni a víz a bőrét, ez fájni fog azon a területen, ahol kialakult az övsömör.
          2. Zuhanyzás előtt körülbelül egy órával vigyen fel lidokain tapaszt az érintett területre. Ez segít abban, hogy az ideg fájdalomjeleket küldjön az agyába, így fájdalomérzet nélkül zuhanyozhat.
          3. Kapcsolja be a zuhanyzót, és a vizet tegye olyan hidegre, amennyire csak bírja. A hideg és szobahőmérsékletű vízzel való fürdés kellemesen hat övsömör esetében is.
          4. Ha övsömör az arcán van, ne tegye azt a zuhanyvíz útjába. Inkább tegye össze kezeit, úgy gyűjtsön vizet amit aztán lágyan az arcába fröcsköl.
          5. Zuhanyzás után kenje be az övsömörét kalaminos krémmel. A zuhanyzás kiszáríthatja az övsömört, ami túlzott viszketést okozhat, ennek enyhítésében segít a kalaminos krém.
          6. Zuhanyzás után viseljen laza pamutruhát. A szoros ruházat az övsömörhöz dörzsölődik, és fájdalmat okozhat.

            Természetes gyógymódok az övsömör kezelésére

            Az övsömör kezelésében a természetgyógyászok gyakran ajánlják a gyógynövényeket és más természetes módszereket, mivel ezek segíthetnek enyhíteni a tüneteket, felgyorsítani a gyógyulást és erősíteni az immunrendszert.

            • Citromfű: A citromfű egyike azoknak a gyógynövényeknek, amelyek hatékonyak lehetnek az övsömör kezelésében. A citromfű kivonat vagy citromfűlevélből készült krémek és kenőcsök vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A kutatások kimutatták, hogy a citromfű krém lerövidítheti az ajakherpesz gyógyulásának idejét. Emellett a citromfű teát és borogatást is alkalmazhatjuk a kiütésekre. Fontos azonban megemlíteni, hogy a citromfűre allergiás reakciók előfordulhatnak, ezért mindig végezzen bőrpróbát, mielőtt szélesebb körben alkalmazná.
            • Piros chilipaprika: A csípős paprika egyik összetevője, a kapszaicin, hatékony lehet a posztherpetikus neuralgia (herpesz utáni idegi fájdalom) kezelésében. A kapszaicin a bőrön alkalmazva megakadályozza a fájdalominger továbbítását. Kapszaicin tartalmú krémek kaphatók a gyógynövény boltokban és gyógyszertárakban, de otthon is elkészíthetjük a keveréket, hígítva a porított chilipaprikát testápolóval vagy növényi olajjal.
            • Bajkáli csukóka: A bajkáli csukóka egy hagyományosan Kínában használt gyógynövény, amelyet a herpesz és az övsömör kezelésére alkalmaznak. A kutatások kimutatták, hogy a bajkáli csukóka vírusellenes hatással rendelkezik, és segíthet enyhíteni az övsömör tüneteit.
            • Édesgyökér: Az édesgyökér gyökere olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek vírusellenes és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Az édesgyökér-tartalmú kenőcsök és krémek segíthetnek az övsömör utáni fájdalom és gyulladás enyhítésében. A kutatások azt is kimutatták, hogy az édesgyökérnek immunerősítő hatása is lehet, ami segíthet a vírus elleni harcban. Enyhe édesgyökér teát és borogatást is készíthetünk, amelyet alkalmazhatunk a kiütésekre.
            • Golgotavirág: Az övsömörhöz társuló idegrendszeri tünetek, mint például a fájdalom és a stressz, komoly kellemetlenséget okozhatnak. A golgotavirág nyugtató hatású gyógynövény, amely segíthet enyhíteni az idegrendszeri tüneteket. Ezáltal hozzájárulhat a betegség okozta stressz és feszültség csökkentéséhez.
            • Kínai angyalgyökér: A kínai angyalgyökér Kínában hagyományosan használt gyógynövény a női egészségproblémák kezelésére, de hatásos lehet az övsömör kezelésében is. Porított formában, tea vagy tinktúra formájában alkalmazható a betegség tüneteinek enyhítésére.
            • Bergamottnarancs és más illóolajok: Az illóolajok, mint például a bergamott narancs, eukaliptusz, geránium, levendula, citromfű és teafaolaj, vírusellenes és nyugtató hatásúak, amikor a bőrre kenve használjuk. Azonban fontos megjegyezni, hogy az illóolajokat mindig megfelelően hígítva kell alkalmazni, növényi olajjal keverve, hogy elkerüljük a bőrirritációt.
            • Körte: A körte sok vírusellenes kávésavat tartalmaz, ami segíthet az övsömör kezelésében.
            • Kövérporcsin: A kövérporcsin gyógynövényt Kínában gyakran alkalmazzák a herpeszek kezelésére. Ez az ízletes zöldség salátaként vagy párolva fogyasztható, hasonlóan a spenóthoz.
            • Szójabab és vízitorma: A szójababban és a vízitormában található lizin aminosav enyhítheti az övsömör tüneteit. Ezen kívül más élelmiszerek, mint például a feketebabcsíra, szentjánoskenyér, lencse, spárga, vajbab, kínai kel és görögszéna is magas lizin tartalmú.

              Ismerje meg termékeinket, a Dolixir és Anesta spray-t, melyek 100%-ban természetes összetevőkből készülnek!

              Amennyiben még nem ismeri termékeinket, most lehetősége van kipróbálni a 30 ml-es teszt termékeket, melyeket az ország bármely pontjára szállítunk Önnek! A kisebb kiszerelés ára kedvezőbb, így ki tudja próbálni termékeink hatását saját bőrén, hogy segítenek-e!

              Mindkét termékünk kizárólag 100%-ban természetes hatóanyagokból készül, melyet elégedett visszatérő vásárlóink is igazolnak, akik bátran osztják meg tapasztalataikat. A termékeink sokrétű felhasználhatóságáról pedig  vásárlóink terméktapasztalatai is tanúbizonyságot nyújtanak.

              Ráadásul, ha már korábban használta a Dolixir spray-t, most kedvezményes áron kínálunk Önnek lehetőséget arra, hogy az Anesta spray-t is kipróbálja. A két termék kombinált erejének teszteléséhez most 65%-os kedvezménnyel biztosítjuk a teszt termékcsomagunkat!

              Források:

              https://bhc.hu/betegsegek/ovsomor
              https://benu.hu/cikk/ovsomor-tudnivalo
              https://drimmun.com/ovsomor-ellen-a-10-legjobb-gyogynoveny-849
              https://apic.org/monthly_alerts/chickenpox-versus-shingles-whats-the-difference/
              https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/shingles/symptoms-causes/syc-20353054
              https://healthfully.com/shower-shingles-5818909.html

              Kapcsolódó bejegyzések