Hatékony mozgásterápiák: Úszás, gyógytorna, pilates és jóga

Az életünk gyors tempója, sérülések, balesetek és a mindennapi stressz mind kihívást jelentenek az egészségünk szempontjából. Ahhoz, hogy testünket és elménket egyensúlyban tartsuk, elengedhetetlen, hogy megtaláljuk a megfelelő mozgásterápiát, amely segít felépíteni a testünket, lazítani az elménket és megerősíteni a lelkünket. Az úszás, gyógytorna, pilates és jóga négy olyan mozgásforma, amelyek nemcsak megújítják és regenerálják testünket, de belső harmóniát is teremtenek.

Fogalmak tisztázása: Mi az a mozgásterápia?

A terápiás módszert, ahol a mozgás van a középpontban, két részre osztják, melyeket legtöbbször a kezelésre való fókuszuk révén vizsgálunk.

  • A fizikoterápia olyan orvosi ellátás, amelynek célja, hogy enyhítse a fájdalmat, és segítsen a személynek mozogni és jobban élni. A szakemberek a fájdalom enyhítésére, a mozgás vagy a képességek javítására, sportsérülés, műtét, baleset megelőzésére vagy helyreállítására, valamint más hasonló helyzetekben alkalmazzák.
  • A fizioterápiát a szakértők úgy határozzák meg, mint a “betegség, sérülés vagy deformitás kezelése fizikai módszerekkel, például masszázzsal, ízületi manipulációval és más technikákkal, gyógyszerek vagy műtét helyett (ha lehetséges)”. A fizioterapeuták mozgással és testmozgással, manuális terápiával, oktatással és tanácsadással segítenek a sérült, beteg vagy fogyatékkal élő embereknek.

A fizioterápia ugyanaz, mint a fizikoterápia?

Ez egy gyakori és jogos kérdés. A helyzettől (és attól függően, hogy kit kérdezünk), a különbség néha csak regionális terminológia. Olyan helyeken, mint Ausztrália, Kanada és Európa többnyire a fizioterápia kifejezést használják, az Egyesült Államokban pedig a szakma neve fizikoterápia. Azonban ennél egy kicsit többről van szó. A fő különbség a fizikoterápia és a fizioterápia között a megközelítésben van. A fizioterápia inkább a manuális, kézzel végzett terápiára összpontosít, mint például a lágyrészek és a fasciák felszabadítása, nyújtások, masszázsok stb. A fizikoterápia ezzel szemben inkább mozgásalapú megközelítést alkalmaz. A szakemberek oktatják a pácienseket az izomerő, a koordináció, az egyensúly és egyebek gyakorlására.

Fizikoterápiás technikák

A fizikoterápia olyan orvosi ellátás, amelynek célja, hogy enyhítse a fájdalmat, és segítsen az embereknek mozogni, jobban élni. A szakemberek a fájdalom enyhítésére, a mozgás javítására, sportsérülés, műtét, baleset megelőzésére vagy helyreállítására, valamint más hasonló helyzetekben alkalmazzák a következő technikákat:

  • Fizikai gyakorlatok: A gyógytornászok különböző gyakorlatokat tanítanak a betegeknek a sérült vagy érintett részek összehúzására, ellazítására és mobilitásának növelésére. Ez a technika segít visszatérni a leggyakoribb és mindennapi mozgásokhoz, és a betegek otthon is gyakorolhatják.
  • Meleg és hideg terápiák: A fizikoterápiás kezelések során aeroszolban lévő nitrogént, jeget vagy hideg csomagokat használnak a krónikus és akut állapotok enyhítésére. A krónikus állapotok kezelésére forró pakolásokat és infravörös hőt használnak.
  • Ultrahangos kezelés: Csökkenti a gyulladást azáltal, hogy mély hőt indukál az érintett területen. 
  • TENS elektromos stimulációs technika: Krónikus és akut fájdalom kezelésére használják. Az elektródákat a bőrre helyezik a fájdalom forrásának közelében, amik az idegrostokon keresztül olyan jeleket küldenek, amik blokkolják vagy csökkentik az agyba jutó fájdalomjeleket.  
  • Neuromuszkuláris redukáció: Az akaratlagos izomkontrollt célozza meg sorvadás vagy sérülés esetén.

A fizioterápia

A fizioterápia több, bár nem kizárólag manuális terápiát alkalmaz. Ezek olyan technikák, ahol a fizioterapeuta a kezét használja a testszövetek manipulálására, mobilizálására és masszírozására. Segítenek enyhíteni a fájdalmat és a merevséget, javítják a vérkeringést, a mozgást, és elősegítik a relaxációt. Leggyakrabban ezeket a manuális technikákat alkalmazzák: 

  • A masszázst a test lágyszöveteinek stimulálására használják, hogy enyhítsék a fájdalmat, javítsák a vérkeringést és ellazítsanak. Hasonló célt szolgál a nyújtás is.
  • Az ízületi mobilizáció és az ízületi manipuláció olyan terápiák, amikor az ízület csúsztatását általában a mozgás és az ízületi funkció javítására, valamint a fájdalom csillapítására használják.
  • A izom energia technikák (MET) a manuális terápia egy olyan formája, amely az izom saját energiáját használja fel az izmok ellazítására autogén vagy reciprok gátláson keresztül.

A fizioterápia néha más kezeléseket is magában foglal, mint például az akupunktúra vagy a kineziológia.

A mozgásterápia meghatározó része: A gyógytorna

A gyógytorna egyike azon eljárásoknak a fizioterápia területén, melyet különösen kedvelnek az emberek, mivel mindig alkalmazkodik az egyéni állapothoz és szükségletekhez. A gyógytornászok széleskörű szakértelmének köszönhetően a különböző technikák, melyeket a kezelések során alkalmaznak, pozitív hatást gyakorolhatnak minden típusú szövetre és állapotra. A gyógytorna elengedhetetlen a rehabilitáció során műtétek vagy traumák után is. Egy jól felépített gyógytorna:

  • segíthet javítani az izomegyensúlyt
  • lazíthatja merev és görcsös izmokat/fasciákat
  • csökkentheti a fájdalmat
  • hatékony lehet a megelőzésben (például csontritkulás esetén)
  • pozitív hatást gyakorolhat a közérzetre

    Azonban fontos megemlíteni, hogy a gyógytorna sikeressége nem csak a terapeuta vállán nyugszik. Ez egy közös folyamat, mely az együttműködést kívánja mind a gyógytornásztól, mind a páciensről. Tehát az Ön számára megtanított gyakorlatokat rendszeresen kell elvégeznie, napi vagy heti rendszerességgel, annak érdekében, hogy a terápia hatékony legyen.

    Az úszás, a jolly joker

    Az úszás különleges sporttevékenység, amely számos előnnyel jár, legyen szó versenyzésről, a szabadidő eltöltéséről vagy egészségmegőrzésről. Ez a mozgásforma rendkívül sokoldalú, hiszen egyszerre dolgoztatja meg a testünk szinte minden izomcsoportját. Az úszás különösen ajánlott azoknak, akik gerincproblémákkal küzdenek vagy baleseti rehabilitáción esnek át, az orvosok is gyakran javasolják ezt a sportot az egészségügyi célok elérése érdekében. Számos előnye van, többek között:

    • Izomfejlesztés: Az úszás általános izommunkát eredményez, ami növeli az izmok rugalmasságát és erősségét. A test különböző területein lévő izmok, beleértve a törzs-, váll-, és lábizmokat, aktívan dolgoznak az úszás során.
    • Anyagcsere és szív-és érrendszeri hatások: Az úszás pozitív hatással van az anyagcserére és fokozza a szív-és érrendszer működését. Az intenzív úszás javítja a szövetek és sejtek oxigénellátását, valamint növeli az anyagcsere sebességét.
    • Légzőszervrendszer fejlesztése: Az úszás erősíti a légzőszervrendszert, mivel a vízben való mozgás fokozott légzésszabályozást igényel.
    • Asztma tüneteinek enyhítése: Az úszás ajánlott az asztmás betegek számára, mivel segít enyhíteni a tüneteket és javítja a légzőkapacitást.
    • Csonttörések megelőzése és ideg-izom koordináció javítása: Az úszás segít javítani az ideg-izom koordinációt és erősíti a csontokat. Ez különösen fontos a csontritkulás megelőzésében és a csonttörések kockázatának csökkentésében.
    • Hátfájás enyhítése: Az úszás erősíti a hát és gerinc izomzatát, ami segít enyhíteni a hátfájást. A vállak, karok és lábak mellett a hát- és hasizmok is aktívan dolgoznak az úszás során.
    • Testtartás javítása: Az úszás során csökken a testrészeken lévő feszültség, és segít helyreállítani a test természetes arányait. Ez elősegítheti a testtartás javulását és hozzájárulhat a mozgásszervi elváltozások megelőzéséhez és javításához.
    • Alacsony terhelésű edzés: Az úszás alacsony terhelést jelent az ízületekre, mivel a vízben a test súlya jelentősen csökken. Ezért az úszás biztonságos választásnak számít, és kisebb a sérülés kockázata.

        Pilates, a test és elme harmóniája

        A pilates egy speciális eszközöket használó gyakorlatrendszer, amelynek célja a fizikai erő, a rugalmasság és a testtartás javítása, valamint a mentális tudatosság fokozása. A módszert a német Joseph Hubertus Pilates tervezte, akinek apja görög származású tornász, anyja pedig neurológus volt. A pilates, mint módszer és mint mozgásforma, számos előnnyel jár. Rendszeres gyakorlása a tüdőkapacitás és a keringés növekedéséhez vezet, emellett javítja az ízületek egészségét és a csontsűrűséget.

        A Pilates gyakorlásakor fontos megjegyezni, hogy minden mozdulatot lassan kell végezni, és a 6 alapelv mindegyikét tartalmaznia kell:

        1. Koncentráció – Figyeljünk a kiinduló helyzetre, a lassú és egyenletes mozgásra, valamint az egyes testrészekre. Maradjunk koncentrálak, és ne hagyjuk elterelni a figyelmünket.
        2. Légzés – Az oxigén belégzése felfrissíti az agyat és a testet. A mély lélegzetvételek kitisztítják a tüdőt, ellazítanak, és jobb összpontosítást biztosítanak. Hangoljuk össze a légzést a mozgással, hogy megértsük a testünk működését.
        3. Kontroll – A gyakorlatokat az izommunka teljes kontrolljával kell végezni.
        4. Központosítás– Minden mozgás a középpontosításból indul ki – a core izmok (mély izmok, mint a rekeszizom, a medencefenék izmai és segítőik) bevonásával. A központozás segít az egyensúly és a testtartás javításában. Más szavakkal a test erőművének nevezik. A Pilates egyik elsődleges célja az “erőközpont” vagy a core-stabilizáció erősítése.
        5. Precizitás – A figyelem összpontosítása minden egyes gyakorlatra. Megfelelően kell végezni őket, hogy hasznot húzzunk belőlük.
        6. Mozgás – Minden mozdulatnak egy erős középpontból kell kiindulnia, aztán finoman, lassan kell áramlania.

          Belső béke megtalálása: A jóga varázsa

          A jógát hindu spirituális és aszketikus fegyelemként határozzák meg, amelynek része a légzésszabályozás, az egyszerű meditáció és a meghatározott testtartások elfogadása. A jógát széles körben gyakorolják az egészség és a kikapcsolódás érdekében. A jóga több ezer évvel ezelőtt Indiában alakult ki, mint az ősi védikus filozófián alapuló integrált fizikai, mentális és spirituális gyakorlat, és kapcsolódik az Ayurvédához, a hagyományos indiai orvoslás rendszeréhez. A 20. században a jóga egyre inkább elismertté vált Indián kívül is, és az elmúlt évtizedekben világszerte tovább nőtt a népszerűsége.

          A jóga fiziológiai hatásai közé tartozik a szívfrekvencia és a vérnyomás csökkenése, a fizikai hatások közé pedig a fogyás és az izomerő növekedése. E hatások lehetséges mögöttes mechanizmusai közé javasolták a nyomás receptorok stimulációját, ami csökkent kortizolszinthez vezet. A kortizol csökkenése viszont hozzájárulhat olyan pozitív hatásokhoz, mint a fokozott immunfunkció és az alacsonyabb koraszülöttségi arány.

          A jóga hasznos lehet a fizioterápiás célok szempontjából:

          • Javítja a mozgástartományt
          • Növeli a rugalmasságot
          • Erősíti a legyengült izmokat
          • Enyhíti a fájdalmakat
          • Javítja a páciensek általános funkcióit

          A fizioterápiás folyamatok tekintetében a jóga az idegrendszer és az ízületek, a gerinc és a végtagok “önmozgósításának” eszközének tekinthető.

          Tekintse meg választékunkat, a Dolixir és Anesta spray -ket, melyeket kizárólag természetes összetevőkből készítünk!

          Ha még nem próbálta termékeinket, most lehetőséget adunk Önnek a teszt termékek kipróbálására, melyeket az ország bármely pontjára házhoz szállítunk! Az alacsonyabb árú kisebb méreteknek köszönhetően, személyesen megtapasztalhatja termékeink hatékonyságát és megtudhatja, milyen segítséget nyújthatnak Önnek!

          Továbbá, ha már tapasztalta a Dolixir spray pozitív eredményeit, most rendkívüli ajánlatot nyújtunk Önnek az Anesta spray kipróbálására is. A két termék kombinált hatását most kiemelkedő 65%-os kedvezménnyel kínáljuk Önnek, mint a teszt termékcsomagunk része!

          Termékeink kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaznak, melyeket amelyeket elégedett törzsvásárlóink is megerősítenek. Vásárlóink terméktapasztalatai határozottan igazolják, hogy termékeink sokoldalúan felhasználhatóak és széles körben alkalmazhatóak. 

          Források:

          https://www.miraclerehabclinic.com/blog/physiotherapy-vs-physical-therapy
          https://www.gyogytornaszom.hu/fizioterapia-gyogytorna/
          https://trehab.hu/blog-kategoria/az-uszas-szerepe-a-rehabilitacioban/
          https://www.physio-pedia.com/Pilates
          https://www.physio-pedia.com/Yoga

          Kapcsolódó bejegyzések