Az emberek nagy része nap mint nap küzd bélrendszeri problémákkal, melyeket sokan még mindig tabuként kezelnek. Az emésztőrendszer hihetetlenül bonyolult szisztéma, az egészséges bélrendszer fenntartása pedig számos tényezőtől függ. A bélflóra, az ételek és italok, a rendszeresen szedett gyógyszerek, a stressz és az életmód mind-mind hatással lehetnek az emésztőrendszer működésére. Sajnos, a modern életvitel sokszor elvonja a figyelmet az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásról, ami a bélrendszeri problémák egyik legfőbb kiváltó oka lehet. Itt az ideje, hogy természetes és hatékony módon csökkentse emésztőrendszeri panaszait! Cikkünkben megmutatjuk, hogyan!
A bélrendszeri problémák számos formában jelentkezhetnek, beleértve az irritábilis bél szindrómát, a hasmenést, a székrekedést, a gyomorégést, a puffadást, és az érzékeny bél szindrómát. Ezek a panaszok nem csak kellemetlenséget okoznak, hanem hatással lehetnek az életminőségre és a mindennapi tevékenységekre is.
Chron-betegség
A Crohn-betegség egy olyan gyulladásos megbetegedés, ami bármely bélszakaszban megjelenhet, foltokban. Ez a betegség különbséget mutat a fekélyes vastagbélgyulladással szemben, amely általában egy-egy szakaszra korlátozódik. A Crohn betegség nem csak a vastagbélre, hanem a vékonybélre is hatással lehet, ami így növeli a rák kialakulásának kockázatát. Ha a betegséget nem kezelik, bélelzáródás, fisztulák, fisszúrák, fekélyek alakulhatnak ki, és olyan problémák jelentkezhetnek, mint alultápláltság vagy vérszegénység. A betegség eredete feltehetően autoimmun eredetű vagy öröklött.
Tünetei:
- Végbélsipoly (más néven fisztula): Egy olyan, a végbél üregéből kiinduló járat, ami a bélfal izmai között elhelyezkedő mirigyek gyulladása miatt alakul ki.
- Fekélyek: A bél felszínén elhelyezkedő apró sebek később ezeknek falaiba behatoló fekélyekké változhatnak.
- Hasi görcsök: Ha a bél fala megduzzad vagy hegesedik, az görcsökhöz, émelygéshez és hányáshoz vezethet.
- Csökkent étvágy és fogyás: A gyulladás és a görcsök csökkentik az étvágyat, és a tápanyagok felszívódását is megnehezíti.
Hisztamin intolerancia
A hisztamin intolerancia egy olyan tünet együttes, melynek pontos kiváltó okai még ismeretlenek. Általában hosszabb antibiotikum kúra, covid-fertőzés vagy más egyéb, az egészséges bélflórát károsító betegségek (pl. a bélrendszerre kiterjedt endometriózis), egyes tartósan szedett gyógyszerek, vagy időben fel nem ismert ételintolerancia (nem összetévesztendő az ételallergiával) következményeként alakul ki. A károsodott bélrendszerben csökkent a DAO-enzim termelése, így a táplálékkal bevitt hisztamin lebontása nem tud a kellő mértékben megtörténni. A hisztaminintolerancia ugyanakkor nem önálló megbetegedés, több olyan gyökéroka is lehet (pl. SIBO, áteresztő bél szindróma, masztocitózis) amire nem a hisztaminszegény diéta a megoldás, hanem pl. a Foodmap diéta. Ezért rendkívül fontos, hogy idejében tisztázódjon, pontosan mi áll a hisztaminintolerancia tünetegyüttes hátterében.
Szervezetünk is termel hisztamint, pl. mozgás hatására is megnő testünkben a hisztamin, ha pedig ennek lebontási sebessége lelassul a fentebb említett okokból kifolyólag, akkor allergiás reakciók (akár anafilaxiás sokk is), magas vérnyomás, szívritmuszavar, pánikrohamok léphetnek fel.
Tünetei:
- Bőrtünetek: kiütés, viszketés, pirulás, vörösödés, csalánkiütés
- Légúti tünete: köhögés, tüsszögés, légszomj, orrfolyás
- Emésztőrendszeri problémák: puffadás, gyomorégés, hányinger, émelygés, hasfájás, hasmenés, székrekedés
- Keringési rendszer tünetei: ingadozó vérnyomás, szívritmus zavar, migrén, fejfájás, szédülés
- Vegetatív tünetek: ödéma képződés, az alvási ciklus felborulása, pánikrohamok vagy pánibetegség.
A hisztaminintolerancia tüneteit fokozó ételek:
A HI-diéta elején a bélrendszer regenerálása érdekében az egyes ételeket 1-3-as kategóriába sorolják, melyet egy -általában 2 hetes szigorú rizs- és krumpli diétát követően, mely a regenerálást szolgálja-fokozatosan kell visszavezetni az étrendünkbe (figyelve arra, hogy ha ételintolerancia is áll a háttérben, akkor természetesen azokat a táplálékokat végleg kiiktassuk az étrendünkből).
- Minden fermentált savanyúság (a hangsúly a fermentációs eljáráson van, idővel házilag készített savanyúságok már fogyaszthatóak)
- Minden füstölt húsáru (sonka, szalámi)
- Bármilyen ízfokozót, hozzáadott ízesítőt tartalmazó készítmények
- Feldolgozott élelmiszerek
- Alkoholok
- Repce- vagy napraforgóolaj (érdemes kacsa- vagy libazsírra cserélni)
- Koffein- és kakaótartalmú ételek (kávé, csokoládé, kóla)
- A legfontosabb azonban a friss alapanyag, hiszen tárolással a hisztamin felszaporodik, főként a húsokban, halban. Célszerű minél frissebb és tisztább forrásból beszerezni az alapanyagokat (megbízható hentes, saját magunk által termesztett zöldségek). Fontos, hogy az ezekből készített ételt vagy rögtön fogyasszuk el, vagy azonnal vákumozva, esetleg kiadagolva, fagyasztóban tároljuk, hiszen hisztamin szaporodás szempontjából a hőmérséklet is kulcsfontosságú.
Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO)
A SIBO egy mozaikszó, az angol Small Intestinal Bacterial Overgrowth kifejezésből, ami magyarul azt jelenti, hogy a vékonybélben túlszaporodnak a baktériumok. Ezek nem odaillő baktériumok, leginkább a vastagbélből. Kialakulásának oka lehet korábbi sebészeti beavatkozás, vagy bármilyen okból károsodott bélflóra.
Tünetei:
- Hasmenés, székrekedés
- Puffadás
- Fogyás
- Hasfájás, görcsök
- Korai teltségérzés.
Áteresztő bél szindróma
Az “áteresztő bél szindróma” egy olyan állapot, amikor a bélfal fokozottan áteresztővé válik. A bélfal normál esetben gátat képez a szervezet és a külvilág között, de ebben az állapotban a bélfal sérült és a külső anyagok, például a baktériumok és mérgező anyagok könnyen áthatolnak a bélfalon. A mérgező anyagok, amelyek a táplálékkal a szervezetbe kerülnek, ebben az állapotban nem ürülnek egyszerűen a széklettel ki, hanem bejutnak a vér- és idegpályákba, és elváltozásokhoz és betegségekhez vezethetnek.
Tünetei:
- Hasi fájdalom
- Diszkomfort érzés hastájékon
- Puffadás
- Böfögés
- Gyakori szelek
- Hasmenés vagy székrekedés
- Túlzott gyomorsav termelődés.
Endometriózis bélérintettséggel
Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh belső nyálkahártyája, az endometrium, a méhüregen kívül máshol is megjelenik a szervezetben. Ez az állapot számos kellemetlen panaszt okozhat, például erős menstruációs fájdalmat, fájdalmat a közösülés során, gyomor- és bélrendszeri problémákat, valamint meddőséget is eredményezhet. Az endometriózis pontos okai nem teljesen ismertek, de az immunrendszer, az ösztrogén hormonok és a genetikai hajlam is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.
Tünetei:
- Fájdalmas menstruáció
- Székrekedés
- Puffadás vagy gázképződés
- Fájdalom a medence területén vagy a hát alsó részén
- Fájdalom szex közben
- Meddőség
- Rektális vérzés menstruáció közben
- Szélsőséges fájdalom a székletürítés során
- Emésztési vagy gyomor-bélrendszeri fájdalom.
Ételintolerancia
Az ételintolerancia egy olyan állapot, amelyet bélműködési problémák okoznak. Ételintolerancia esetén a táplálékot lebontó enzimek mennyisége csökkent, vagy teljesen hiányzik. Emiatt az elfogyasztott tápanyagokat a szervezet nem képes megemészteni. A tünetei sokfélék lehetnek és jellemzően az adott étel elfogyasztását követő néhány órában jelentkeznek.
Tünetek:
- Haspuffadás
- Hasmenés vagy székrekedés
- Bélgáz képződés
- Szénanátha
- Krónikus fáradtság
- Fejfájás, migrén
- Ízületi fájdalom
- Bőrproblémák, kiütés, ekcéma.
Leggyakoribb ételintoleranciák
Tejcukor-intolerancia (laktóz-intolerancia): A tejcukorérzékenység vagy laktóz-intolerancia olyan tünetegyüttes, amely specifikus laktóztartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkezik. Ennek az állapotnak az oka az elégtelen vagy hiányos laktáz (nem laktóz!) enzim termelése, ami azt eredményezi, hogy a tejcukor emésztetlenül halad át a vékonybélen és jut át a vastagbélbe. Itt baktériumok kezdik bontani, ami felfúvódáshoz, puffadáshoz, hasi görcsökhöz, fokozott szél távozásához, hányingerhez, hányáshoz és hasmenéshez vezethet. Fontos azonban, hogy orvosi diagnózis nélkül ne hagyja el a tejtermékek fogyasztását, mivel így könnyen árthat saját magának; szervezetében súlyos kalcium és D-vitamin hiány alakulhat ki ezeknek elhagyása miatt.
Gluténérzékenység (cöliákia): A gluténérzékenység krónikus betegség, amely felszívódási zavarral jár a vékonybélben. Bizonyos gabonafélékben található növényi fehérje, a glutén okozza az erre érzékeny embereknél. A cöliákia, más néven lisztérzékenység, hosszú ideig tünetmentes lehet, és ha nem ismerik fel időben, akkor komoly felszívódási zavarokhoz és tápanyaghiányhoz vezethet. Fontos megemlíteni, hogy általában a cöliákiát, a gluténérzékenységet és a búzaallergiát azonosnak vélik, azonban ezek más-más betegségekről van szó! A cöliákia egy örökletes betegség, amelyet a genetikai állomány határoz meg. Ez az autoimmun betegség azt jelenti, hogy a test immunrendszere véletlenül támadja meg a saját sejtjeit és szöveteit, mert a táplálkozással bevitt glutént nem tudja feldolgozni. A búzaallergia esetében a tüneteket a búza fehérjeire adott kóros immunválasz okozza.
Tojásfehérje-allergia: A tojásfehérje-allergia azt jelenti, hogy az immunrendszer tévesen úgy értékeli, hogy a tojásfehérje káros anyag, és elkezdi ellenük küzdeni, ez pedig gyulladásos és allergiás folyamatokat indít el a szervezetben. Leggyakrabban csecsemők és kisgyermekek allergiásak a tojásfehérjére, de felnőtteknél is előfordulhat. Az anyag, ami kiváltja a túlérzékenységet, teljesen ártalmatlan, de a szervezet veszélyesnek kategorizálja be, így antitesteket kezd termelni, melyek hatására a speciális fehérvérsejtek hisztamint bocsátanak ki, ez okozza a az ilyenkor megjelenő tünetegyüttest. Lehet például kipirosodás, duzzanat, viszketés, kiütés, légzési nehézség, fejfájás, száj körüli zsibbadás és még sok más. A tojásfehérje-allergia diagnosztizálásához bőrtesztet és vérképet kell készíteni. A tünetek az érintett személyeknél azonnal jelentkezhetnek a tojásfogyasztás után, de az intenzitásuk és a reakciók eyes embereknél változóak lehetnek. Vannak, akik nem ehetnek nyers tojást, míg a főtt tojástól semmi bajuk nem lesz, de egyesek számára még a legkisebb mennyiség is életveszélyes lehet!
Fontos: Az ételintolerancia nem összetévesztendő az ételallergiával! Míg az ételallergia esetén fellépő tünetek hátterében az immunrendszer áll, addig az ételintolerancia tüneteit az emésztőrendszer okozza. Az ételallergia tünetei az adott étel elfogyasztását követő 1 órán belül jelentkeznek, míg ételintolerancia esetén akár 72 óráig is jelentkezhetnek a tünetek (utóbbit épp ezért jóval nehezebb felismerni). Mivel a fel nem ismert ételintolerancia azt jelenti, hogy akaratlanul is akár évtizedekig terheljük-károsítjuk a bélrendszerünket, ezért a károsodott bélflórával együttesen (pl. ha már kialakult társbetegségként a HI) ugyanolyan súlyos reakciókat képes okozni mint az allergia: anafilaxiás sokk, azonnali orvosi beavatkozást igénylő kiugró magas vérnyomás, szívritmuszavar.
A gyomor- és bélrendszeri panaszok megelőzése
A bélrendszeri panaszok megelőzése érdekében fontos odafigyelni az egészséges és változatos táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. A kiegyensúlyozott életmód mellett javasolt kerülni a dohányzást és az alkoholfogyasztást, valamint csökkenteni életünkben a mindennapi stresszt. Talán ez utóbbi a legfontosabb, hisz a stressz olyan mértékben befolyásolja a hormontermelésünket, mely testünk egész részére – a bélrendszerünkre is alapjaiban hat ki.
Mivel ma már az élelmiszerek sajnos jóval kevesebb természetes és tiszta vitamint, folsavat tartalmaznak mint nagymamáink idején, érdemes rendszeresen beiktatni étrendünkbe a B6 és B12, a D-vitamin, az E-vitamin és a magnézium, valamint a kollagén fogyasztását.
Ezeket ne felejtse el!
- A megfelelő mennyiségű folyadék és rostfogyasztás, valamint a rendszeres mozgás segít fenntartani az anyagcsere egészséges működését, és megakadályozhatja a székrekedés és aranyeres panaszok kialakulását.
- Az optimális testsúly fenntartása kulcsfontosságú, mivel az elhízás számos krónikus betegség kockázatát növeli.
- A káros szokások, mint például a dohányzás és az alkoholfogyasztás, súlyos hatással lehetnek a gyomor-, nyombélfekély, gyulladásos bélbetegségek és a rák kialakulásának kockázatára.
- A kielégítő alvás is lényeges tényező az egészség megőrzése szempontjából, hiszen hiánya számos problémához vezethet, mint például a legyengült immunrendszer, az éhségérzet növekedése és az elhízás kialakulása.
Gyógyhatású készítmények
Az egészségünk megőrzése érdekében számos gyógyhatású készítmény áll rendelkezésünkre, amelyek felszívódásuk szerint különböznek egymástól. Tapasz, krém, spray, vagy bogyó – melyik a legjobb választás számunkra? Tudatos döntésünk segíthet abban, hogy hatékonyabban kezeljük az egészségügyi problémáinkat, és jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A tapaszban lévő összetevők a bőrre helyezése után lassan felszívódnak a véráramba. A kapszulák szájon át történő bevétele lehetővé teszi az összetevők gyors felszívódását a gyomor-bélrendszeren keresztül, de könnyen irritálhatják is azt. A krémek és kenőcsök adagolása könnyű, és hatásuk gyorsan észlelhető. A spray-k hasonló módon működnek, de könnyebben alkalmazhatóak nehezen elérhető területeken is. A spray felszívódás szempontjából a leghatékonyabb az otthon használható módszerek közül, gyorsan hasznosul és bélrendszeri panaszokat sem okoz!
Fedezze fel termékeinket, a 100%-ban természetes összetevőkből készült Dolixir és Anesta spray-t!
Ha még nem ismeri termékeinket, akkor most lehetősége van kipróbálni a 30 ml-es teszt termékeket, amelyeket az ország bármely pontjára kiszállítunk Önnek! A kisebb kiszerelés ára kedvezőbb és ez a mennyiség is lehetővé teszi, hogy a saját bőrén megtapasztalja, segítséget nyújthatnak-e az Ön számára is a termékeink!
Sőt, ha korábban már használta a Dolixir spray-t, most lehetőséget kínálunk Önnek, hogy 65%-os kedvezménnyel próbálja ki az Anestával együtt, hogy tesztelje a két termék kombinált erejét!
Mindkét termékünk 100%-ban természetes hatóanyagokból készül, és visszatérő vásárlóink, akik nevüket vállalva bátran osztják meg tapasztalataikat, igazolják is ezt. A termékeink sokrétű felhasználhatóságáról pedig meggyőződhet vásárlóink terméktapasztalatai alapján.
Források:
https://medicoverkorhaz.hu/blog/mi-a-crohn-betegseg/
https://www.rcpjournals.org/content/clinmedicine/21/1/44
https://medicover.hu/laborvizsgalatok/laborvizsgalatok-tipus/allergia-laborvizsgalatok/hisztamin-intolerancia-vizsgalat/
https://www.allergiakozpont.hu/kontaminalt-vekonybel-szindroma-sibo
https://www.allergiakozpont.hu/laktoz-intolerancia
https://www.allergiakozpont.hu/glutenerzekenyseg