Intsen búcsút a térdfájásnak és éljen teljes életet!

Mindnyájan szeretjük a kiadós sétákat, a frissítő túrákat és a mozgás szabadságát élvezni a szabad levegőn. Van, aki a kerékpározásra vagy a futásra esküszik, összességében ahány ember, annyi féle sport és mozgásforma létezik. Ám a makacs, kínzó térdfájdalom nem csupán a szabadidős tevékenységeinkben, de a munkánk során is akadályozhat bennünket. Ne hagyja, hogy a fájdalom felül emelkedjen a mindennapjain és korlátozza Önt! Cikkünkben elhoztuk a térdfájdalom leggyakoribb okait, természetes kezelési módjait és megelőzési tippjeit!

A térdfájdalom okai

Dagad, fáj, vizesedik a térde? A probléma gyakoribb, mint gondolná! A térdfájdalom hátterében számos ok állhat, a pontos diagnózishoz érdemes ortopéd szakorvosi vizsgálatot igénybe venni. A panasz hátterében a leggyakrabban a térdízületi gyulladás áll. Az ízületi gyulladás, orvosi nevén osteoarthritis, általában valamilyen fizikai megterhelés következtében alakul ki, de más mozgásszervi betegség is állhat a hátterében. Előfordulhat az is, hogy az autoimmun eredetű rheumatoid arthritis okozza a fájdalmas tüneteket, de akár köszvény, nyáktömlő gyulladás vagy egy korábbi sérülés is lehet a probléma. Bizonyos esetekben íngyulladás is lehet a térdfájdalmat kiváltó ok, ilyenkor a comb hátsó izmai – amelyek a térdízület csontjain tapadnak – gyulladnak be, kellemetlen duzzanatot és fájdalmat okozva a térd területén.

A térdfájdalom hátterében álló életmódbeli okok

A térdpanaszok és a fájdalmas ízületi gyulladások meglehetősen gyakoriak a felnőtt lakosság körében. Ám, fontos megemlíteni, hogy sokat tehetünk a kellemetlen betegség megelőzéséért, ezek legfőképp életmódbeli tanácsok, amiker érdemes betartanunk az egészségünk érdekében. Összegyűjtöttük a leggyakoribb életmódbeli tényezőket, amelyek hatással lehetnek a térdfájdalom kialakulására. Lássuk, hogy melyek is ezek!

  • Túlsúly, elhízás

A magas testtömeg az egész szervezetünket terheli, nincs ez másképp a térdízülettel sem. Továbbá a zsírszövet hormonokat és gyulladásos citokineket termel, folyamatos gyulladásban tartja a szervezetet. Ha diétával és elegendő testmozgással megszabadulunk némi feleslegtől, már hamar érezhetjük, hogy az ízületi gyulladás tünetei csökkennek!

  • Fokozott fizikai terhelés

Léteznek olyan mozgásformák, amelyek képesek túlterhelni a térdizületeket. Egyes fizikai munkakörökre is jellemző ez, például amelyek térdeléssel járnak, illetve bizonyos sportágak nem szakszerűen, helyesen végzett edzéseire is. Utóbbiak közé tartoznak azok a sportok, amelyek ugrálással, futással vagy nagy súlyok emelésével járnak.

  • Izomgyengeség

Mint ahogyan a túlzásba vitt aktivitás és túlterhelés, úgy a mozgáshiány is mozgásszervi panaszokat okozhat. Az ízületek körüli izomgyengeség súlyosbíthatja a térdfájdalmat, ezért az alacsony intenzitású, izomfejlesztő mozgásformák végzése különösen ajánlott az érintettek számára; ilyen például a kerékpározás és a gyógytorna.

  • Folyadékhiány

Minek okán az ízületi porc nagy részét víz alkotja, így az ízületek és izmok megfelelő működéséhez elengedhetetlen a megfelelő hidratálás, ezért komolyan oda kell figyelni a folyadékbevitelre. Fogyasszon naponta legalább 2 liter csapvizet, szénsavmentes ásványvizet vagy teát!

  • Dohányzás

Kutatások igazolják, hogy a térdfájdalmat okozó ízületi gyulladás nagyobb mértékű porcveszteséget és komolyabb fájdalmat okoz azoknál, akik dohányoznak. Egyes elméletek szerint a dohányzás gátolja a porcszövetet alkotó sejtek osztódását. Továbbá lehetséges magyarázat még, hogy a dohányzás hatására növekszik az artériákban áramló vér szén-monoxid-koncentrációja, ami rontja a porcszövet oxigénellátását, ezáltal pedig akadályozza a sérült porcszövet helyreállítását, regenerációját.

  • Öregedési folyamatok

Ahogyan idősödünk, az ízületeinket sajnos egyre inkább elhasználjuk. Ezt az egyébként természetes folyamatot lassíthatjuk a rendszeres, megfelelő testmozgással és a kiegyensúlyozott életmóddal.

  • Nem

Érdekes tény, hogy a nőket általában nagyobb arányban érinti az ízületi gyulladás, mint a férfiakat. Ezért ők gyakrabban találkozhatnak a kellemetlen térdfájdalommal.

  • Családi hajlam és öröklődés

Ha a szülő ízületi gyulladásban szenved, esély van rá, hogy a hajlamot örökíti és a gyermekét is érinteni fogja a betegség.

  • Korábbi sérülések

Akinek korábban térdsérülést szenvedett, annál magasabb a rizikó az ízületi gyulladás későbbi kialakulására is. Ne feledjük, hogy már csak ezért is elengedhetetlen a megfelelő, szakszerűen végzett edzésmunka; a bemelegítés és a nyújtás.

Időjárási frontok – mozgásszervi panaszok

Az időjárás változékonyságáért felelős frontok egyre inkább napjaink részévé váltak, ezt mindnyájan tapasztaljuk. Az új évszakok beköszöntével pedig egyre gyakrabban, akár naponta követhetik egymást a különböző átvonuló légtömegek, kellemetlen panaszokat okozva. Érdekesség, hogy hazánkban átlagosan heti egy ciklon vonul át, amit hideg- és melegfront is kísérhet. Évente körülbelül 100 front halad át az országon.

Frontok és típusaik

A légköri frontok két ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozásánál jönnek létre. A frontérzékenység az immunrendszer állapotától függ. Az idősebbek, gyerekek, legyengült immunrendszerűek, túlhajszolt, stresszes életmódot folytatók gyakrabban tapasztalnak erősebb tüneteket.

Melegfrontok esetén jellemző az emelkedett hőmérséklet és páratartalom, valamint a csökkent légnyomás. Az érzékenyek a front megérkezése előtt órákkal már érezhetik annak hatását. A leggyakoribb tünetek a szapora légzés, emelkedett pulzusszám, alacsony vérnyomás, fáradtság, ingerlékenység, migrénes fejfájás, nehézláb érzés vagy a térdek dagadása. Nagyobb a szívinfarktus kialakulásának esélye, és az allergiás tünetek, valamint a gyulladásra való hajlam is fokozódhatnak. Gyakori lehet az alvászavar.

Amikor hidegfront érkezik, csökken a levegő hőmérséklete és a páratartalom, ugyanakkor a légnyomás nő. Emiatt a hidegfrontra érzékenyeknél heves szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, nyugtalanság, alvászavarok jelenhetnek meg. Erősebbé válhatnak az ízületi panaszok, a reumatikus és gyomorfekély okozta fájdalmak, valamint gyakoribbak lehetnek a keringési problémák, az asztmás és epilepsziás rohamok is. A tünetek a fronthatás alatt, vagy után fordulnak elő leginkább.

A krónikus ízületi bántalmakban szenvedő páciensek érzékenyek az időjárás hirtelen változásaira, legfőképp a hidegfront okozta változásokra. Hidegfront hatására az érintett betegek esetében a térd, a könyök és a váll ízületeiben krónikusan fennálló fájdalom mértéke és a krónikus derékpanaszok intenzitása is jelentősen fokozódhat. Összességében a mai napig nincs teljes egyetértés a kutatók körében arra vonatkozólag, hogy hogyan befolyásolja az időjárás az ízületi fájdalmakat.

A sport gyógyító ereje

Az egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy napjaink részévé tegyük a mozgást, azonban az ízületi problémák, térdfájdalmak gyakran megakadályozzák, hogy gondtalanul űzhessük kedvenc sportjainkat. Cikkünkben hasznos tanácsokkal készültünk, hogy könnyebben megtalálja az ideális mozgásformát, valamint csökkenthesse fájdalmait a mindennapokban!

Ízületi problémák esetén

Csekély terheléssel járó sportokat érdemes végezni, amelyeknél lehetőség van a nyugodt, de folyamatos mozgásra. Ideális sport lehet az úszás, aquajogging, kerékpározás, sétálás, nordic walking, gimnasztika, túrázás, koordinációs edzés. Jó választás lehet még a pilates és a jóga, hiszen a rendszeresen végzett nyújtógyakorlatok remek módot kínálnak arra, hogy növeljük rugalmasságunkat és fenntartsuk az ízületek egészségét. A víz alatt végzett gyógytorna gyakorlatokkal szintén hatékonyan lehet kilazítani a merev ízületeket. Ráadásul a víz ellenállást is biztosít, amelynek következtében az izmok is erősödnek.

Először heti háromszor 30 percnyi mozgás javasolt, ez később emelhető heti 5 alkalomra. Fontos, hogy ne végezzen nagy erőbehatást jelentő gyakorlatokat az ízületekre, például kerülje az ugrálást, szökdelést igénylő sportokat: az alpesi sízést, kézilabdát vagy a futballt.

Kímélő házimunka

Érdemes odafigyelni az otthoni teendők során, hogy kíméletesen bánjunk ízületeinkkel. Ha nehezebb dolgot kell megemelnie, egyenes háttal és hajlított térddel végezze. Bevásárlás során mindkét kezét egyszerre terhelje a csomagokkal. Mosogatásnál, takarításnál törekedjen a kiegyenesített tartásra.

Egyéb tanácsok mozgásszervi panaszok ellen

Ha tartáshibája van, viseljen megfelelő cipőt, személyre szabott talpbetéttel. Lehetőleg ne üljön sokáig ugyanabban a helyzetben, váltogassa a pozíciókat, esetleg álljon fel és kicsit mozgassa meg a testét. Ha sokáig kell egy helyben állnia, mindkét lába a földön legyen, kis terpeszben, ezzel kevésbé erőlteti meg ízületeit.

A térdfájdalom lelki okai

Mint ahogyan a legtöbb egészségügyi panasznak, a térdfájdalomnak is nem csupán testi, hanem lelki okai is lehetnek. Amennyiben a térdfájás szakorvosi vizsgálat vagy képalkotói eljárás után sem diagnosztizálható, tehát nincsen mozgásszervi, elváltozás, akkor érdemes elgondolkodnia rajta, hogy állhat-e valamilyen lelki vagy pszichés ok a fájdalom hátterében. Tegyünk fel magunknak bátran néhány fontos önismereti kérdést: Elégedett vagyok azzal, ahol most az életemben tartok? Nem vagyok túlságosan önfejű? Nem ragaszkodom túlságosan az álláspontomhoz? Merev, rugalmatlan életszemléletű vagyok?

A térd állapota pszichés gátakat jelezhet, amiken változtatva komoly életminőségi javulás, valamint akár a fájdalom megszűnése is elérhető. Ilyen például a rugalmatlanság, amit jellemzően térdhajlítási nehézség jelez. Ha alulértékeljük önmagunkat, az szintén okozhat térdfájdalmat, térd betegséget. Érdemes elgondolkodni azon, hogy miért alakulhatott ki ez a helyzet? Vannak gyakori konfliktusaim? Félek valamit megtenni vagy felvállalni?

A lelki problémák által okozott testi jeleket, azaz a pszichoszomatikus tüneteket érdemes nagyon komolyan venni. Amennyiben a fizikális vizsgálatok nem mutatnak okot a panaszokra, érdemes elgondolkodni, milyen változtatásokra lenne szükség az életmódunkat vagy az élethez való hozzáállásunkat illetően. Esetenként érdemes lehet a változáshoz szakszerű segítséget is igénybe venni, pszichológushoz vagy életmód-tanácsadóhoz.

Megfelelő étkezéssel az ízületi panaszok ellen

A helyes, kiegyensúlyozott étrend hozzájárul az ízületi problémák enyhítéséhez és azok egészségének megőrzéséhez. A szakemberek ajánlása szerint kerülni vagy csökkenteni kell étrendünkben az olyan kifejezetten gyulladáskeltő élelmiszer összetevőket, mint a glutén, a tejtermékek és a cukor. Javasolt ellenben a friss, antioxidánsban gazdag élelmek fogyasztása, többek között a hal, a brokkoli, a spenót és a répa.

Mivel az ízületi gyulladás csökkentésében szerepet játszanak bélflóránk gyulladáscsökkentő anyagai is, hangsúlyt kell fektetnünk az egészséges emésztésre, amit a rostokban gazdag étrenddel érhetjük el. Ha a táplálkozásunkba több kollagént iktatunk be, akkor máris hatalmas segítséget adtunk az ízületeink mellett a teljes bélrendszerünknek is, hiszen a klasszikus, több órán át főtt húsleves (az ázsiai ételeket kedvelők számára remek alternatívája a pho leves), vagy a Húsvét idején különösen kedvelt kocsonya fogyasztásával nagyobb mennyiségű kollagént tudunk természetes módon szervezetünkbe juttatni. Ezt ízületeink mellett a bélrendszerünk, immunrendszerünk egyik legfontosabb központja is meghálálja majd. Amennyiben túlsúlyosak vagyunk, az első lépés a gyógyulásunk felé mindenképpen a testsúlyunk csökkentése!

Fedezze fel nagyszerű készítményeinket! Próbálja ki a 100%-ban természetes összetevőkből készült Dolixir és Anesta spray-t!

Ha még próbálta ki termékeinket, van egy szuper ajánlatunk az Ön számára! Kérje a 30 ml-es teszt termékeinket az ország bármely pontjára! A kisebb kiszerelés ára kedvezőbb és ez a mennyiség elegendő arra, hogy a saját bőrén is megtapasztalja, az Ön számára is segítséget nyújthatnak-e termékeink!

Sőt, ha már korábban kipróbálta a Dolixir spray-t, akkor lehetőséget adunk, hogy 65% kedvezménnyel akár új termékünkkel, az Anestával együttesen tesztelje a két termék kombinált erejét.

A 100%-ban természetes hatóanyagokból készült termékeink hatását visszatérő vásárlóink igazolják, akik nevüket vállalva osztják meg tapasztalataikat. A sokrétű felhasználhatóságáról meggyőződhet a vásárlóink terméktapasztalatai alapján.

Forrás:

https://bmm.hu/panaszok/terdfajdalom/
https://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/23819/idojaras-valtozas-es-izuleti-panaszok

Kapcsolódó bejegyzések