Házimunka, kertészkedés okozta mozgásszervi panaszok és kezelésük

Az olyan mindennapi tevékenységek, mint a takarítás, fűnyírás vagy kertészkedés, sajnos gyakran járnak különféle mozgásszervi problémákkal, persze, csak ha nem megfelelően végezzük őket. A hosszú, órákig tartó görnyedt testtartás, az ismétlődő mozdulatok és a nehéz tárgyak emelése hatalmas terhet rónak a testre. De nem kell fájdalommal élnie, fedezze fel házimunka és megerőltető mozgásformák okozta mozgásszervi panaszok természetes kezelési és megelőzési módszereit!

Óvatosan a házimunkával!

A ház körüli munkálatok elvégzése az egész testet igénybe vevő, kemény edzés is lehet. Legyen szó levelek gereblyézéséről, hólapátolásról, gyomlálásról vagy porszívózásról, a házimunka hajlamos másnapra fájdalmat okozni. A legtöbb időt manapság ülő helyzetben töltjük, így a háztartási munkákra gyakran nincs felkészülve testünk, így később kellemetlen panaszokat tapasztalhatunk. De vajon milyen veszélyeknek is tesszük ki magunkat, miközben a házban serénykedünk?

  • Takarítás: Porszívózás, felmosás vagy mennyezeti ventilátorok tisztítása közben ugyanazokat a mozdulatokat ismétli. Ezek az ismétlődő mozgások is könnyen sérüléseket okoznak, melyeknek tünetei lehetnek a bizsergés, zsibbadás, izomfájdalom és ízületi fájdalom.
  • Kerti munkák: A levelek gereblyézése, a sövénynyírás, a gyomlálás, a faágak levágása – ezek mind ismétlődő mozdulatokat igényelnek, amelyek megterhelhetik a nyak-, kar-, váll- és hátizmokat, valamint irritálhatják az inakat és szalagokat. A fertőzés is kockázatot jelent: ha megszúrja egy tüske, vagy megkarcolja egy ág, ezek a látszólag egyszerű sebek közvetlen fertőzési kapuk lehetnek gombák vagy baktériumok számára, amelyek később nagyobb problémákat okozhatnak.
  • Otthoni projektek: Festés közben is gyakran végez ismételt mozdulatokat – néha fej fölött -, ami súlyosbíthatja a rotátorköpeny-problémákat. Kalapálás vagy csavarhúzó forgatása közben ismételten kinyújtja, hajlítja és csavarja a csuklóját, ami súlyosbíthatja a csukló-, alkar- és könyökproblémákat, például a “golfkönyök” vagy a “teniszkönyök”.
  • Zsámolyok és létrák használata: A nehezen hozzáférhető területekhez rendszerint használunk lépcsősszéket vagy létrát. Ezek azonban veszélyesek lehetnek, különösen, ha elveszíti az egyensúlyát, és egy kinyújtott kézre esik, ami csukló- vagy alkartörést okozhat.

    Ha a háztartási feladatok ismétlődő mozgást igényelnek, hosszabb távú problémák merülhetnek fel. Ilyenek például a következők:

    • Ínhüvelygyulladás
    • Rotátorköpeny-fájdalom
    • Meghúzott ujj
    • Kéztőalagút-szindróma
    • Teniszkönyök
    • Golfkönyök

      Tippek a háztartási sérülések elkerülésére

      Tanuljon meg biztonságos vágási technikákat. Ha éles kést használ, védje a másik kezét úgy, hogy a zöldség vagy gyümölcs megfogásakor az ujjait behajlítja, és csak az ujjbegyeit teszi ki a késnek. Mindig magától távolodva vágjon, és soha ne használja a tenyerét vágódeszkának.

      Tartsa karnyújtásnyira a mindennapi használati tárgyakat, tárolja a gyakran használt tárgyakat alacsonyabb polcokon, hogy megelőzze az eséseket, ahelyett, hogy lépcsős sámlit használna a magasba való feléréshez. Ha lépcsősszéket vagy létrát kell használnia, hogy elérjen valamit, vagy hogy magasan lévő helyet takarítson, kérjen meg valakit, hogy tartsa a létrát használat közben.

      Viseljen kesztyűt. Megvédheti kezét, ujjait és csuklóját a vágásoktól, ha a kerti munkák során kesztyűt visel. Védelmet nyújthatnak a karcolások és szúrások ellen is, így megelőzve a fertőzéseket.

      Mindig húzza ki az elektromos szerszámokat és készülékeket. Ha a fűnyíró elakad vagy a fűkasza összegabalyodik, kapcsolja ki az áramot, mielőtt megpróbálná megjavítani, és soha ne kapcsoljon ki semmilyen biztonsági védelmet! Sok fűrész és elektromos szerszám védőpajzzsal van ellátva a biztonságos üzemeltetéshez, ezeket semmiképp se távolítsa el!

      Korlátozza az alkohol és bizonyos gyógyszerek fogyasztását. Ha éles pengékkel vagy elektromos szerszámokkal dolgozik, kerüljön mindent, ami álmosítja vagy rontja az ítélőképességét! A munka befejezése és a szerszámok elrakása után viszont nyugodtan megpihenhet egy hideg ital mellett. 

      Dolgozzon jó megvilágítás mellett. Győződjön meg róla, hogy a munkaterülete jól megvilágított, tisztán lát! Tartson szüneteket és váltogassa a tevékenységeket. Ha bármilyen ismétlődő mozgást végez, amely fájdalmat okoz, egyszerre öt-tíz percig végezze, tartson szünetet, majd térjen vissza hozzá.

      Veszélyek a kertben, csak óvatosan!

      Bár sokan nem tartják a kertészkedést félelmetes tevékenységnek, a valóság az, hogy a kertészkedés ugyanolyan sok sérülést okozhat, mint bármelyik sport.  A kertészkedés okozta sérülések egyik fő tényezője, hogy sokan úgy gondolnak rá, mint egy laza délutáni szórakozásra, ezért nem melegítenek be, nyújtanak vagy készülnek fel a feladatra megfelelően, amikor valójában erre szükség lenne.  Ezenkívül az ismétlődő feladatok, valamint az ismétlődő testhelyzetek, mint például az ülés, a térdelés vagy a görnyedt testtartás kéz a kézben járnak a kertészkedéssel. Mind az ismétlődő feladatok, mind az ismétlődő testhelyzet gyakori okai a sérüléseknek. Érdekes módon a tipikus hollywoodi filmes jelenet, amikor valaki rálép egy szerszámra, ami aztán viszonzásul megüti őt, szintén gyakori oka a sérüléseknek!

      Használjon kerti zsámolyt vagy alátétet a gyomlálás vagy ültetés hosszabb idejére.  Még jobb, ha minél több növényét magasított virágágyásba ülteti, hogy egyáltalán ne kelljen sokat hajolgatnia!  Egyetlen testrész sem viseli jól a tartós testhelyzetet, ezért tartson gyakori szüneteket, hogy módosítson a testtartásán. Ajánlott egy könnyű feladatot, például a gyomlálást körülbelül 20 percig végezni, majd további 20 percig valami nehezebbre, például ásásra váltani. A könnyebbség kedvéért gondolkodjon úgy, hogy minden órában háromféle kerti tevékenységet végezzen.

      Kertészkedés közben is tartsa észben a gyakori tanácsokat! Például nehéz tárgyak, mint a földzsákok vagy talicska emelésekor a lábait használja, ne a hátát. Tartsa a hátát viszonylag egyenes helyzetben, és emelés előtt finoman húzza be a hasizmokat, hogy segítsen megtámasztani a törzsét.  A lábai akkor a legerősebbek, ha csak félig vannak behajlítva, ezért ne guggoljon le túlságosan, mielőtt újra felállna. Tartsa a terhet közel a testéhez, és ne csavarodjon a tárgyak emelése vagy letétele közben. A csavarodás még gyomlálás vagy könnyű feladatok elvégzése közben is okozhat sérülést; próbálja meg minél gyakrabban elfordítani a lábát és/vagy a csípőjét a feladatok elvégzéséhez, hogy elkerülje a hátát érő felesleges terhelést.

      Ínhüvelygyulladás

      Az ínhüvelygyulladás otthoni kezeléséhez használja a RICE módszert: rest (pihenés), ice (jég), compression (kompresszió) és elevation (magasítás). Ez a kezelés segíthet a gyógyulás felgyorsításában és a további problémák megelőzésében.

      • Pihenés: Kerülje az olyan dolgokat, amelyek fokozzák a fájdalmat vagy a duzzanatot. Ne próbáljon meg a fájdalom ellenére dolgozni vagy játszani. A gyógyuláshoz pihenésre van szükség, de nem teljes ágynyugalomra. Végezhet más olyan tevékenységeket és gyakorlatokat, amelyek nem terhelik a sérült inat. Az úszás és a vízben végzett gyakorlatok jó lehetőségek lehetnek.
      • Jegelés: A fájdalom, az izomgörcs és a duzzanat csökkentése érdekében naponta többször, legfeljebb 20 percig alkalmazzon jeget a sérült területen. A jégpakolás, a jégmasszázs vagy a jéggel és vízzel kevert jégfürdő mind segíthet.
      • Kompresszió: Mivel a duzzanat a sérült ízületben mozgáskiesést okozhat, szorosan tekerje be a területet, amíg a duzzanat meg nem szűnik. Használjon pakolást vagy rugalmas kötést.
      • Emelés: Ha az ínhüvelygyulladás a térdet érinti, a duzzanat csökkentése érdekében emelje a sérült lábat a szíve szintje fölé.

        Bár az ínhüvelygyulladás kezelésének kulcsa a pihenés, az ízületek meg nem mozgatása merevséget okozhat. Néhány napos pihenés után a sérült területet óvatosan mozgassa végig a teljes mozgástartományban, hogy az ízületek rugalmasak maradjanak.

        Hátfájás

        A hátfájást különböző tényezők okozhatják, például ficamok, régi sérülések vagy ízületi gyulladás. Bár a hirtelen fellépő vagy súlyos hátfájást egészségügyi szakembernek kell értékelnie, számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre ennek otthoni kezelésére. Íme néhány hatékony megközelítés:

        Fizikoterápia: A gyógytornász felkeresése hasznos lehet, különösen, ha a fájdalom több mint 4-6 hete tart. A fizikoterapeuták olyan technikákat alkalmaznak, mint az elektromos stimuláció, az ultrahang, a hőterápia és az izomlazítás a mobilitás és a rugalmasság javítása érdekében. Emellett konkrét gyakorlatokat is megtaníthatnak Önnek az egészséges testtartás fenntartására és a törzsizmok erősítésére, ami segíthet megelőzni a jövőbeli hátfájást.

        Masszázs: A gyógytornászok vagy csontkovácsok által végzett masszázs olyan technikákat foglal magában, amelyekkel a gerincét teljes mozgástartományában átmozgatják. Tanulmányok kimutatták, hogy biztonságos és hatékony kezelés lehet az egy hónapnál hosszabb ideig tartó hátfájás esetén.

        Mozgás: Tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik a derékfájás ellenére aktívak maradnak, rugalmasabbak, mint azok, akik biztosra mennek, és egy hétig ágyban maradnak. Azok a gyakorlatok segítenek a legtöbbet, amelyek egyszerre erősítik és nyújtják a testedet. A gyaloglás mellett érdemes lehet úszni, álló biciklizni, vagy kipróbálni az alacsony terhelésű aerobicot. Az erős izmok, különösen a hasizomzatban, segítenek megtámasztani a hátat. A jóga, a pilates és a tai chi csak néhány módszer a törzs és a csípő körüli izmok erősítésére. Az egyik gyakorlat, amely a teljes felső és alsó hátat célozza, az, hogy hasra fekve, repülő helyzetben felemeli a lábát és a karját. 

        Bár a testmozgás az egyik legjobb dolog, amit a hátfájás enyhítésére tehet, nem szabad, hogy fájjon, és nem szabad, hogy súlyosbítsa a fájdalmat. Ha mégis ezt tapasztalja, akkor beszéljen orvosával vagy gyógytornásszal, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megfelelő gyakorlatot végzi.

        Helyes testtartás: Ez segít enyhíteni a hát alsó részére nehezedő nyomást. Használhat szalagot, pántokat, hogy segítsen a gerincét egyenesben tartani. Törekedjen arra, hogy a feje középen legyen a medencéje felett. Ne görnyedjen le a válla, és ne görbítse előre az állát se!

        Kiegészítők: Beszélje meg orvosával, hogy bizonyos táplálékkiegészítők hasznosak lehetnek-e a hátfájása esetén. Egyeseknél hiányozhat a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen D-vitamin, illetve a magnézium, amely hozzájárulhat az izomgyengeséghez és a görcsökhöz.  

        Ismerje meg kínálatunkat, a Dolixir és Anesta spray termékeinket, melyek teljesen természetes összetevőkből készülnek!

        Amennyiben még nem próbálta termékeinket, most lehetősége nyílik kipróbálni a 30 ml-es teszt termékeket, melyeket bárhová kiszállítunk Önnek az országban! A kisebb kiszerelés kedvezőbb áron elérhető, így saját bőrén tapasztalhatja meg termékeink hatékonyságát, és megtudhatja, hogy segítenek-e Önnek!

        Továbbá, ha már korábban tapasztalta a Dolixir spray hatásait, most egyedi lehetőséget kínálunk Önnek az Anesta spray tesztelésére is. A két termék kombinált hatását most 65%-os kedvezménnyel kínáljuk a teszt termékcsomagunk részeként!

        Az általunk kínált termékek kizárólag olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek természetes forrásból származnak. Ez az tényt elégedett és rendszeresen visszatérő ügyfeleink is megerősítik. Vásárlóink terméktapasztalataivilágosan bizonyítják, hogy termékeink széleskörű felhasználhatósággal rendelkeznek.

        Források:

        https://www.orlandohealth.com/content-hub/beware-simple-household-chores-can-cause-injuries
        https://www.barclayphysicaltherapy.com/Lifestyle-Activities/Gardening/Enjoy-yourself-but-dont-strain-yourself/a~7998/article.html
        https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tendinitis/diagnosis-treatment/drc-20378248
        https://www.webmd.com/back-pain/what-helps-with-lower-back-pain

        Kapcsolódó bejegyzések