A leggyakoribb neurológiai problémák és kezelésük

A neurológia az idegrendszer megbetegedéseivel foglalkozik. A lakosság neurológus szakorvost a leggyakrabban fejfájás, szédülés, mozgáskoordinációs zavarok, végtagzsibbadás, beszédzavarok, memóriaproblémák és fájdalomszindrómák miatt keres fel. Bizonyos esetekben a depresszió és a szorongásos tünetek hátterében is idegrendszeri zavarok állnak. Mivel az idegrendszerünk rendkívül összetett és a szervezetünk minden funkciójának megfelelő működésében szerepet játszik, elengedhetetlen, hogy megóvjuk és támogassuk. A neurológiai megbetegedéseket számtalan tényező okozhatja, mint a vitaminhiány, stresszes életmód, rossz vérkeringés vagy akár trauma. Cikkünkben elhoztuk a leggyakrabban előforduló idegrendszeri problémákat, tüneteit, megelőzési lehetőségeit és a legjobb természetes kezelési módjait!

Pontosan mi az a neurológia?

A neurológia egy olyan gyógyászati szakterület, ami a központi és perifériás idegrendszer betegségeivel foglalkozik, amelyek lehetnek gyulladásos, fertőző, immunológiai és degeneratív eredetűek. A neurológia emellett az idegsérülésekből fakadó elváltozásokat is diagnosztizálja és kezeli.

A központi idegrendszer az agyat és a gerincvelőt foglalja magában, amelyek az idegrendszer központi részét alkotják. Az agy a testünk irányítóközpontja, amely felelős a kognitív folyamatokért, mint a gondolkodás, tanulás, memorizálás stb., valamint az érzékek feldolgozásáért és a motoros funkciókért (mozgások szabályozása). A gerincvelő az agyból kiinduló idegrostok gyűjteménye, amelyek az információátvitelt végzik az agy és a test többi része között.

A perifériás idegrendszer az agy és a gerincvelően kívül helyezkedik el, és magában foglalja az idegrostokat és idegeket, amelyek a test többi részét ellátják. Ez a rendszer felelős az érzékek (pl. tapintás, látás, hallás) és a mozgás közvetítéséért, például izomösszehúzódás által.

Mit csinál a neurológus?

A neurológusok feladata a különböző neurológiai betegségek diagnosztizálása és kezelése, például agyi vagy gerincvelői sérülések, ideggyulladások, krónikus fejfájás, idegrendszeri daganatok, epilepszia, agyvérzés, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór. A diagnózist részletes kórelőzmény, klinikai vizsgálatok, képalkotó eljárások (pl. CT, MRI) és idegi vizsgálatok (pl. elektromiográfia) segítségével állítják fel. 

A neurológiai kutatások rendkívül fontosak napjainkban, hiszen az új ismeretek a még hatékonyabb kezelések megvalósulásában segítenek.

A fejfájás típusai

Számtalan esetben visszatérő fejfájással keresik fel a páciensek a neurológusokat. Ha Önnek is gyakran fáj a feje, mindenképp érdemes kivizsgáltatnia magát! A vizsgálat első része, hogy meghatározzák a fejfájás típusát, ami lehet migrén, tenziós típusú vagy cluster fejfájás.

    Migrén

    A migrénes fejfájás egy jellemzően bizonyos időközönként jelentkező, rohamszerűen kezdődő, féloldali fejfájás, amelyhez egyéb tünetek, mint hányinger, hányás, hang- és fényérzékenység, látászavar, zsibbadás is társulhat. 

    Általában a roham előtt napokkal vagy órákkal már jelentkeznek bizonyos tünetek, mint például a hangulatváltozások, fáradtság, ásítási kényszer vagy székrekedés. Ezt követően jelentkezik maga a fejfájás, mely az esetek túlnyomó többségében lüktető-jellegű, féloldali és a halántéktájra, homloktájra, vagy a szem környékére korlátozódik. A kellemetlen  fejfájás nyugalmi helyzetben, sötét környezetben csökken.

    Van, akiknél a rohamot egy úgynevezett  migrén aura előzi meg. Az aura egy érzékcsalódással járó előérzés, amely általában látászavart okoz (villogó fények, vakfoltok, színes vonalak látása). Továbba előfordulhat bizsergés vagy zsibbadás érzése az arcon vagy a test más részein,  beszéd vagy a nyelési nehézségek, egyensúlyzavar. Az aura általában fokozatosan kezdődik és körülbelül 5-20 percig tart, bár néha akár egy órán át is eltarthat.

    A migrént számos tényező kiválthatja, mint a hormonális változások (pl. menstruáció), stressz, kimerültség, egyes élelmiszerek fogyasztása (pl. alkohol, csokoládé, kávé, sajtok) és környezeti hatások, frontok.

    Tenziós fejfájás

    A tenziós a fejfájások leggyakoribb típusa, általában enyhe vagy mérsékelten súlyos fájdalommal jár, amelynek nincs jellemző helye, a fej bármely részét és a nyakat is érintheti. Sokan abroncsszerűen szorító fájdalomról számolnak be, egyes esetekben pedig tarkótáji fájdalom is társulhat hozzá.

    A fájdalom sok érintettnél a homlok környékén vagy a két halánték között jelentkezik. A fejfájás időtartama 30 perc és akár egy hét között is változhat. Előfordulhat, hogy csak időnként jelenik meg a fájdalom, de folyamatosan is fennállhat ez idő alatt. A tenziós fejfájás gyakori tünete a  fejbőr, a vállak és a nyakizmok nyomásérzékenysége, fáradtság, koncentrálási nehézség és ingerlékenység.

    Cluster fejfájás

    A cluster az egyik legfájdalmasabb típusú fejfájás. A jelentkező tünetek olyannyira erősek, hogy az érintetteket gyakran felébreszti az éjszaka közepén a fej egyik oldalán és a szem környékén jelentkező erős fájdalom.

    A gyakori rohamok (úgynevezett cluster periódusok) hetektől akár hónapokig tarthatnak, ezeket általában remissziós (szünetelő, enyhülő) időszakok követik, amikor a fejfájás leáll és nem jelentkeznek tünetek.

    A betegség hátteréről kevés információ áll a rendelkezésünkre. Egyes személyeknél bizonyos ételek, túlzott stressz, időjárási körülmények, alkoholfogyasztás, dohányzás, pácolt és füstölt húsok fogyasztása idézhetik elő a fejfájást. A fájdalmat gyakran orrdugulás, orrfolyás, könnyezés, az érintett oldali szem vörössége, valamint a szemhéj lezáródása, az azonos oldali pupilla szűkülete kíséri. A rohamok jellemzően éjszaka, hirtelen hasító, ritkán görcsös, égő vagy lüktető fájdalom formájában jelentkeznek. Az adott rohamperiódusban a fájdalom mindig ugyanazon az oldalon jelenik meg. A migrénes fejfájással ellentétben ebben helyzetben a fekvés fokozza a fejfájást, gyakran a mozgás, futás hoz enyhülést.

    A fejfájás ellen gyógynövényekkel

    Amikor fáj a fejünk, nem szükséges rögtön gyógyszert bevenni, hiszen egyes gyógynövények hatékonyan csillapítják a fejfájást, miközben semmiféle kellemetlen mellékhatásuk nincsen. Lássuk, hogy melyek is ezek a csodaszerek!

    • Levendula: Nyugtató aromáját régóta használják a természetgyógyászatban és a szépségiparban is. A fejfájás és a migrén tüneteinek enyhítésére lélegezzük be a levendula olajat belélegezve vagy dörzsöljük a halántékunkba. Levendula-kivonatot is készíthetünk, ehhez öntsünk 30 g virághoz 1 liter vizet, és lassan forralva párologtassuk el a víz nagy részét!
    • Őszi margitvirág: A növényt már az ókori görögök is használták, elsősorban a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt. Az egyik leghatékonyabb természetes fejfájás- és migrénűző.
    • Borsmenta: Nem csak a gyógyászatban használják, hanem a gasztronómiában is. Alkalmazható fogfájás, az izomhúzódások, emésztési problémák és rosszullét ellen, mindemellett pedig a fejfájást is hatékonyan enyhíti. Leginkább borsmenta olaj formájában, helyileg alkalmazzuk, de teaként fogyasztva is gyógyír.
    • Macskamenta: Fogyasztása tea formában a gyulladáscsökkentésen kívül fejfájás ellen, valamint stressz- és feszültségoldásra is alkalmas. 
    • Rozmaring: Az illatos, mediterrán növényből készült olajat helyileg, a halántékba masszírozva vagy inhalálva is alkalmazhatjuk fejfájás ellen.
    • Csalán: A csalán szinte minden részét fel lehet használni gyógyászati célokra, olyan sokoldalú. Teaként fogyasztva a fejfájást is hatékonyan enyhíti.

      Fájdalomszindrómák kezelése

      A krónikus fájdalomszindrómák, – mint a fejfájás, nyakfájás vagy hátfájás -, a lakosság körülbelül ⅓-át érintik, az állandó szenvedés pedig rendkívül megnehezíti a betegek mindennapjait és rombolja az életminőséget. Ha pedig már hetek, sőt hónapok óta fennáll a fájdalom, kapcsolódik hozzá a “sikertelen” orvosi beavatkozások sora, a beteg munkaképtelenné válása, betegszerepbe izolálódása, valamint a súlyosbodó depresszió és szorongás. Ezért nagyon fontos, hogy kivizsgáltassuk magunkat, hiszen így találhatjuk meg a gyógymódot is. A természetes kezelési módszerek pedig a segítségünkre lehetnek a gyógyulás folyamata során!

      A neuropátiás fájdalmak csillapítása során két területen kell elindulnunk: egyrészt a mögöttes okot, a betegséget kell kezelni, másrészt magát a fájdalmat szükséges enyhíteni.

      Tuti tippek a krónikus fájdalmak ellen

      • Rendszeres testmozgás: Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres sportolás segíthet enyhíteni a krónikus fájdalmakat. Próbálja ki akár az olyan enyhe, alacsony hatású tevékenységeket, mint a séta, úszás vagy jóga.
      • Stresszkezelési technikák: A stressz és a fájdalom között szoros kapcsolat van. Különböző stresszkezelési technikák alkalmazása segíthet enyhíteni a fájdalmakat, mint a hasi mélylégzés, a progresszív izomlazítás vagy a meditáció.
      • Meleg- és hidegterápia: Próbálja ki meleg fürdőt és borogatást a fájdalmas területeken, vagy használjon hideg pakolást vagy jéggel töltött zacskót a fájdalom helyén.
      • Kiegyensúlyozott táplálkozás: Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak jelentős hatása lehet a fájdalomcsillapításban. Bizonyos ételek, például a gyulladáscsökkentő hatású zöldségek, gyümölcsök, halak és teljes kiőrlésű gabonafélék segíthetnek enyhíteni a fájdalmat.
      • Alternatív terápiák: Néhány alternatív terápia, mint az akupunktúra, az akupresszúra vagy a masszázs szintén segíthet enyhíteni a krónikus fájdalmat. Fontos azonban, hogy ezeket csak képzett szakember végezze.
      • Pihenés és alvás: A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés és alvás elengedhetetlen a krónikus fájdalmak kezelésében. Próbáljon meg fenntartani egy rendszeres alvási periódust, és teremtsen optimális körülményeket a pihenéshez. 
      • Gyógynövények és táplálékkiegészítők: Bizonyos gyógynövények és táplálékkiegészítők is segíthetnek a krónikus fájdalom enyhítésében. Például a levendula, kurkuma, gyömbér, bromelain és omega-3 zsírsavak is gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek. 

        Valódi vásárlói vélemények

        Egyáltalán nem meglepő, ha az internetes rendelésekkel kapcsolatban fenntartásai vannak. Éppen ezért ajánljuk figyelmébe az igazolt vásárlói tapasztalatainkat, ahol ügyfeleink nevüket vállalva osztják meg véleményüket a Dolixir és Anesta spray-ről. Reméljük, hogy az általuk írt pozitív tapasztalatok segítenek abban, hogy Ön is jobban megismerje termékeinket és megbízhasson bennünk. A célunk az, hogy minél több embernek nyújtsunk hatékony és természetes segítséget elérhető áron.

        A Dolixir és Anesta spray ereje

        A szigorú gyártástechnológiával készülő termékeink 100%-ban, csak és kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaznak. Egyszerre több területen is alkalmazhatóak.

        Kérje a 30 ml-es teszt termékeinket az ország bármely pontjára! A kisebb kiszerelésű termékünk lehetőséget ad arra, hogy kipróbálja, és saját tapasztalatot szerezzen róla. Biztosak vagyunk abban, hogy készítményeink segíthetnek Önnek, és reméljük, hogy elégedett lesz velük.

        Az első megrendelés során szerezze be 65% kedvezménnyel teszt termékeinket! Tapasztalja meg a két termék kombinált erejét, hiszen így akár még hatékonyabb eredményeket érhet el velük!

        Források:

        https://bhc.hu/betegsegek/migren/
        https://bhc.hu/betegsegek/cluster-fejfajas
        https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/orvosnal/cikkek/idegrendszerunk_ore_mit_csinal_a_neurologus
        https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/neurologia/cikkek/igy_erosithetjuk_meg_az_idegrendszerunket
        https://bmm.hu/panaszok/neurologiai-panaszok/
        https://ogk.hu/cikkek/2009/fajdalomszindromak

        Kapcsolódó bejegyzések