A gerinc-, és derékfájdalom magabiztos kezelése természetes módon

Hazánkban a gerinc- és derékfájdalom a leggyakoribb mozgásszervi panaszok közé tartozik, mely problémák a lakosság jelentős részének életét nehezítik meg. A derékfájdalom, mint tünet, több féle betegségre is utalhat, ezért fontos a szakszerű kivizsgálás és kezelés igénybevétele. Cikkünkben elhoztuk a kellemetlen panasz okait, kiváltó tényezőit, megelőzési módszereit és természetes gyógymódjait.

Mit nevezünk pontosan derékfájdalomnak?

Derékfájdalom alatt azt a diszkomfort érzetet értjük, ami az alsó bordaív és a farredő közti területen jelentkezik. A probléma együtt járhat a lábba kisugárzó fájdalommal, vagy anélkül is megjelenhet. A derékfájdalmat a szakirodalom időtartam szerint három csoportra osztja:

  • Akut derékfájdalom: A fájdalom kevesebb, mint egy hónapja áll fenn.
  • Szubakut derékfájdalom: A probléma 2-3 hónapja kezdődött.
  • Kiújuló- vagy krónikus derékfájdalom: A kellemetlen tünetek már több mint 3 hónapja megjelentek.

Milyen okai lehetnek a derékfájásnak? Miért alakul ki?

Mivel a derékfájdalom egy tünet, a probléma hátterében számos különböző ok állhat. A derékfájdalom eredetét tekintve beszélhetünk specifikus-, illetve nem specifikus esetekről. 

  • Specifikus derékfájdalom: A specifikus derékfájdalomnak két típusát különítjük el. Létezik ideggyökér-bántalommal vagy ideggyökér-gyulladással együtt járó fájdalom, a másik csoportba pedig a gerincoszlop elváltozásaiból adódó fájdalmakat soroljuk. Ilyen az ízületi porckopás, csontritkulás, gerinccsatorna szűkület, csigolyabántalmak vagy a porckorongsérv.
  • Nem specifikus derékfájdalom: Ez esetben a fájdalom eredete nem köthető közvetlenül a mozgásszervrendszer elváltozásaihoz, hanem egy rossz mozdulat, szöveti megterhelés, mechanikai stressz következtében alakul ki. Előfordulhat továbbá, hogy a kellemetlen érzés a környező szervekből sugárzik át, és más betegség okozza.

A hát- és derékfájás leggyakoribb okai

A sokak mindennapi életét megnehezítő mozgásszervi problémáknak számos kiváltó oka lehet. Nézzük is, hogy melyek a leggyakoribbak!

  • Helytelen testtartás, hanyag tartás,
  • Túlterhelt, gyenge izomzatú gerinc,
  • A porckorong kitüremkedése, porckorongsérv,
  • Fokozott ágyéki görbület,
  • Mozgásszegény életmód,
  • Fennálló gerincbetegség elhanyagolása, nem szakszerű, helytelen kezelése,
  • Idegbecsípődés, hirtelen rossz mozdulat, megerőltetés,
  • Pszichés túlterheltség,
  • Munkavégzés közbeni helytelen ülőpozíció.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Olyan esetekben, amikor a derékfájdalom fizikai terhelés következtében alakul ki, és nem jár olyan idegrendszeri zavarokkal, mint a zsibbadás vagy az érzéskiesés, pihentetéssel, valamint a hát tehermentesítésével jelentős javulást érhetünk el.

A gerinc- és mozgásszervi problémák megelőzése gyermekkorban

Sokan talán nem is gondolnák, hogy a felnőttkorban jelentkező derék- és gerincfájás, valamint a mozgásszervi problémák többsége gyermekkorban megelőzhető. Kiskorban ugyanis már meg lehet figyelni azokat az enyhe eltéréseket és tartáshibákat, amelyek a későbbiekben, az évek múltán komoly gerincpanaszokat okozhatnak. A hazai szűrési eredmények alapján a gyerekek több mint felénél mutatható ki a gerinc görbületeinek rendellenessége, mindemellett a talpboltozat süllyedése és a gerincferdülés is gyakori elváltozások a fiatalok körében. Az idejében megkezdett tartásjavító tornák képesek korrigálni a rendellenességeket, illetve segítenek a derékfájás, a hátfájás, a nyaki fájdalom és a gerincfájdalom kialakulásának megelőzésében.

Gerinctorna gyakorlatok a derékfájdalom enyhítésére

Fontos kiemelni, hogy a gerinc gyógyítása nem képzelhető el a rendszeres, specifikus tornagyakorlatok elvégzése nélkül. Az egyén számára megfelelő gyakorlatok összeállítása lényegesen függ attól, hogy milyen elváltozás okozza a panaszokat. Tekintettel kell lenni továbbá a tünetekre, illetve hogy éppen van-e fájdalom. A derékfájás leggyakoribb okai közé tartoznak a rossz tartás és a derék feszítő izomzat rövidültsége, mely problémákat a gerinc stabilizáló izmok erősítésével enyhíthetjük. Elengedhetetlen a gyakorlatok fokozott felépítése, valamint a napi 10-15 perc tornára szánt idő megléte. A tévhitek ellenére az orvosok az este helyett a reggeli időpontot javasolják, hiszen érdemesebb korán bemelegíteni az izmainkat, illetve felkészíteni azokat az esetleges rossz mozdulatokra a nap hátralévő részében. Bár a gyógytornászok és edzők által javasolt mozgásformák gyakran eltérőek lehetnek, cikkünkben felsorolunk egy-két olyan gyakorlatot, amelyek rendszeres elvégzése enyhítheti a derékfájást.

  • Derék nyújtó gyakorlat: A talajon hanyatt fekve a két térdet fokozatosan behúzzuk a has felé, kilégzéssel. A gyakorlatot célszerű 4-5x ismétléssel végezni.
  • Derék forgató gyakorlat: Hanyatt fekvésben, kezek lazán a test mellett, hajlított (felhúzott) lábbal forgassuk a derekunkat  lassan úgy, hogy a lábunkat először a jobb oldalra, majd a balra tesszük, kilégzéssel kísérjük. A mozdulatot 10x ismételjük meg.
  • Térdbehúzás: Hanyatt fekvésben, a térd behúzásával, hajlítva emeljük a lábainkat külön-külön a mellkasunkhoz. Kis időre tartsuk meg az összekulcsolt kézfejeink segítségével a pózt. Érdemes elvégezni a gyakorlatot mindkét lábra 5x-5x, fokozatosan, kilégzéssel.
  • Lábon felmászás: Ezen gyakorlat fokozatossága miatt akut derékfájás esetén is végezhető. Hanyattfekvésből indulva az egyik lábunkat felfelé nyújtva, a végtagba kapaszkodva próbálunk felegyenesedni. Ahogy haladunk felfelé a lábunkon, csigolyáról csigolyára gördül a gerinc.

A gyakori derék- és gerincproblémák

  • Porckorongsérv:Ez esetben a porckorong körkörös gyűrűi kiboltosulnak, a kocsonyás anyag a gerinccsatorna felé türemkedik, ezzel homokóraszerű szűkületet okozva. A betegség tünetei közé sorolható a derékból kiinduló heves, erős fájdalom, amely gyakran az alsó végtagba sugárzik.
  • Lumbágó:A derékba nyilalló, éles fájdalom önmagában nem betegség, hanem egy kellemetlen állapot, ami az ágyéki gerincszakasz túlterheltsége, esetleg rossz mozgásminták következtében jelentkezik.
  • Gerincferdülés: Olyan gyakori elváltozás, amely általában már gyermekkorban észrevehető, pontos oka pedig nem ismert. Amennyiben időben észrevesszük a problémát, a deformitás a legtöbb esetben gyógytornás kezeléssel kijavítható, ellenkező esetben műtéti beavatkozás is szükséges lehet.
  • Nyaki eredetű gerincbetegségek:Legáltalánosabb tünete a fájdalom, amely az akkut jelleg mellett felléphet krónikusan is. Jellemző ilyenkor az izommerevség és az ideggyök kompressziója, ami rendszerint kisugárzó fájdalmat idéz elő valamelyik felső végtagban. Súlyosabb esetekben felléphet gerincvelő kompresszió is, amelynek részeként szédülésre, izomgyengeségre is sor kerülhet.

Életmód tippek az egészséges gerincért

A legújabb kutatások szerint Magyarországon minden második felnőtt küzd valamilyen degeneratív gerincproblémával. Gondolta volna, hogy az állómunkát végzőknek éppúgy figyelmet kell fordítaniuk a gerincük épségének megóvására, mint ülőmunkát végző társaiknak?

Gerincvédelem ülőmunka esetén

  • A test átmozgatása naponta többször,
  • Óvatos gerinccsavarások végzése,
  • Gyakori testhelyzet váltás,
  • Ergonomikus munkakörnyezet, megfelelő magasságú munkaasztal, szék, szükség esetén monitortartó állvánnyal kiegészítve,
  • Napközbeni séta.

Gerincvédelem állómunka esetén

Állómunka esetén gerincünk megóvása érdekében nagyon fontos a kényelmes, minőségi cipő kiválasztása. Figyelni kell rá, hogy a lábbeli talpa megfelelő tartással rendelkezzen és ne nyomódjon össze az egésznapos ránehezedő súlytól. Lényeges továbbá a munkaállomás ideális magasságban való kialakítása (pl.: monitor, pénztárgép stb.), amely a nyaki csigolyák tehermentesítésére szolgál.

Általános tippek a gerincpanaszok ellen

Attól függetlenül, hogy ülő-, vagy állómunkát végzünk, fontos hogy beiktassuk életünkbe a rendszeres testmozgást, hiszen ezzel nem csak gerincünket erősítjük, sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. A másik és talán a legfontosabb lépés a gerinckímélő életmód során a gerinckímélő fekhely kialakítása, a megfelelő matrac igénybevételével ugyanis elkerülhetők az időskori gerincproblémák.

A mi küldetésünk pedig az, hogy minél több ember számára tudjunk elérhető áron, hatékony és természetes segítséget nyújtani. Fedezze fel termékeinket!

Forrás:

https://medicoverkorhaz.hu/blog/mikor-forduljunk-orvoshoz-derekfajdalommal/
https://www.gerincklinika.hu/gerinc-hat-derek-nyaki-fajdalmaim-vannak/
https://ormosdoktor.hu/tornagyakorlatok/derekfajosok-tornai/derekfajosoknak-gyakorlatok/
https://deneverpad.hu/tippek-hogyan-alakits-ki-gerincbarat-eletteret/

Kapcsolódó bejegyzések