Ízületi problémákkal küzd? Megosztunk néhány természetes alternatívát!

Az ízületi panaszok kínzó fájdalommal és számos kellemetlenséggel mérgezhetik meg mindennapjainkat. Az emberek több mint felének alakul ki élete során valamilyen fájdalmas váll-, könyök-, boka-, térdízületi– vagy csípőízületi probléma, melynek okozója a leggyakrabban az ízületi nyáktömlők gyulladása. A folyamatos mozgásszervi nehezítettség akadályozhat minket a hétköznapi teendőink elvégzésében, és abban, hogy önfeledten élvezni tudjuk az életünket. Önnek is elege van a beteg ízületek okozta gyötrődésből? Cikkünkben bemutatjuk az ízületi bántalmakra utaló tüneteket, a kialakulásának okait, a megelőzési lehetőségeket és a természetes kezelési módokat.

Az ízületek funkciója

Az ízületek a csontok mozgékony összeköttetői, amelyek legfőbb funkciója a mozgástartomány kiszélesítése. Normális esetben az ízületek súrlódásmentesen alkalmazkodnak az izmaink mozgásához, ami így könnyed, laza és fesztelen. Ám, bizonyos megbetegedések esetén az ízületeink csak akadályozottan képesek mozogni, ez okozza azt a bizonyos fájdalmat, a merevséget és a további kellemetlenségeket.

Gondot jelent a mindennapi mozgás? Nem tudja élvezni az életet a fizikai korlátozottsága miatt? Séta vagy bevásárlás közben ég, kattog a válla, a térde, a dereka? Ha ilyen problémája van, könnyen lehet, hogy ízületi gyulladásban szenved.

Mit értünk ízületi gyulladás alatt?

Az ízületi gyulladás testünk bármely ízületének gyulladását jelenti. Ez egy olyan betegség, amely a szervezet saját sejtjeit és szöveteit támadja meg. A probléma egyébként rendkívül gyakori, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet, az életkor előrehaladtával a kialakulásának valószínűsége pedig fokozódik. Mivel az ízületek a csontvégek összekötő elemei, ezért kiemelt szerepet játszanak a mozgásban

Mindamellett, hogy az ízületi gyulladás károsítja a porcot, a betegség az ízületet védő belhártya gyulladását okozza, amelynek következtében a tok feszül, megduzzad és erős fájdalmat indukál. A jelenség a kínzó fájdalom mellett merevséget és mozgáskorlátozottságot idéz elő, valamint kísérő tünetként fáradtságérzet, rossz közérzet, esetleg hőemelkedés és láz is megjelenhet. Az egészségügyi probléma az ízületek mellett egyéb szerveket is megtámadhat, többek között a bőrt, a szemet, a tüdőt, a szívet vagy a vesét. 

Miért alakul ki az ízületi gyulladás?

Az ízületi gyulladás kialakulásának különböző okai lehetnek, melyek függenek a kialakult panasz vagy gyulladás fajtájától. Az elváltozást okozhatja porckopás, hirtelen megerőltetés, túlterhelés, fertőzés vagy steril gyulladás, de állhat a hátterében anyagcserezavar, esetleg más betegség is. 

Az ízületi panaszok fajtái

Mivel az ízületi panaszok sokfélék lehetnek, elkülönítésük számos esetben még az orvosok számára is kihívást jelent. Az ízületi gyulladásokat a betegség időtartama és lezajlása, a kiváltó okok és az érintett ízületek szerint csoportosítjuk. 

  1. Gyulladás fajtája: heveny vagy krónikus
  2. Érintett ízületek: egy vagy több (sokízületi gyulladás)
  3. Kiváltó okok: sérülés, porckopás vagy autoimmun-, reumatikus-, anyagcsere-betegség

Az ízületi gyulladás tünetei

Annak ellenére, hogy az ízületi gyulladások más-más okból kifolyólag alakulnak ki, a tüneteik nagyrészt azonosak. A fájdalom és a mozgás behatároltsága, az ízületi funkciók csökkenése és a merevség, a bőrpír, valamint a duzzadás egyaránt gyakran előforduló jelek. Emellett tapasztalhatunk több ízületben egyszerre jelentkező fájdalmat, a nagylábujjon jelentkező panaszokat vagy deformálódást.

Hogyan diagnosztizálják az ízületi betegségeket?

Mivel az ízületi gyulladásnak számos kiváltó oka lehet, a diagnosztizálás széleskörű, professzionális vizsgálatokat igényel. A pontos diagnózist olykor csak hosszabb követés után lehet felállítani. 

Az ortopéd vagy reumatológus szakorvos elsősorban alaposan kikérdezi a beteget a panaszokról (milyen jellegű a fájdalom, mikor lép fel leginkább, mióta tart, mi váltja ki stb.), majd fizikális vizsgálat keretein belül szemrevételezi az adott területet. A pontos kórmeghatározás érdekében szükséges lehet továbbá a vérvétel, valamint képalkotó vizsgálatok. A bakteriális fertőzés kizárásához elengedhetetlen az ízületi nedvekből származó minta vizsgálata is.

Az ízületi gyulladás kezelése

Mielőtt belevágnánk a terápiába, fontos megbizonyosodnunk róla, mi is okozza a problémát, ez ugyanis meghatározza a kúrát. Az általános kezelés lényeges része a fájdalomcsillapítás és a gyulladáscsökkentés, amelyet általában helyileg alkalmazott gélekkel, krémekkel, tapaszokkal és szájon át szedhető, például szteroidos gyógyszerekkel visznek véghez. A fájdalom enyhítéséhez továbbá elengedhetetlen az érintett terület borogatása, hűtése és pihentetése. Míg az autoimmun hátterű gyulladásnál szteroidos gyógyszeres kezelés javasolt, a fertőzés okozta gyulladás antibiotikumos kezelést igényel. Porckopás okozta ízületi gyulladás esetén a porc kezelése, szükség esetén műtét szünteti meg a fájdalmat. 

A porckopás

A porckopás egy olyan elváltozás, amely a sportolók körében a legtöbb ízületi fájdalmat okozza. A porckopás során a porcban lévő porcsejtek már nem, vagy csak kevésbé tudják a szükséges tápláló alapanyagokat felvenni. Emiatt a porc fokozatosan elvékonyodik, csökken a rugalmassága és a sima felszíne felbolyhosodik, berepedezik, vagy akár le is töredezhet.

Bár a betegség nem minden esetben jár gyulladással, az egykor sima porc durvává és keménnyé válik, a jelenséget pedig kínzó fájdalom kíséri. Sportolás során elengedhetetlen, hogy szabályosan végezzük el a gyakorlatokat, hagyjunk elegendő időt izmaink pihenésére és a bemelegítésről se feledkezzünk meg. Amennyiben az edzések során a fájdalom fokozódik, érdemes egyre több szünetet hagynunk az alkalmak között annak érdekében, hogy az izomzat és az ínak regenerálódni tudjanak. 

Hogyan előzhetőek meg az ízületi panaszok?

Fontos tudni, hogy az ízületi gyulladások csak részben előzhetők meg. Odafigyeléssel elkerülhetjük a baleset, sportbaleset és ízületi sérülés okozta problémákat, az anyagcsere-betegségekhez kapcsolódó gyulladások kialakulásának valószínűségét pedig helyes étrenddel minimalizálhatjuk.

  1. Ahhoz, hogy megelőzzük a különböző mozgásszervi betegségeket, köztük az ízületi gyulladást, léteznek olyan hétköznapi tippek, amelyeket érdemes megfogadni. Az első és egyik legfontosabb a túlsúlytól való megszabadulás. Tekintve, hogy a zsírszövet hormonokat és gyulladásos citokineket termel, folyamatos gyulladásban tartja a szervezetet, mindemellett a túlsúly folyamatosan nagy terhet ró az ízületekre. 
  2. A diéta nem csak a súlyvesztés miatt fontos, ugyanis a helyes étrend is hozzájárul az ízületi problémák enyhítéséhez. Ajánlott kerülni az olyan kifejezetten gyulladáskeltő élelmiszer összetevőket, mint a glutén, a tejtermékek és a cukor. Javasolt ellenben a friss, antioxidánsban gazdag élelmek fogyasztása, többek között a hal, a brokkoli, a spenót és a répa. Mivel az ízületi gyulladás csökkentésében szerepet játszanak bélflóránk gyulladáscsökkentő anyagai is, hangsúlyt kell fektetnünk az egészséges emésztésre. Ezt a rostokban gazdag étrenddel érhetjük el.
  3. Továbbá a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen része ízületeink védelmének. Abból kifolyólag, hogy a mozgás segít fenntartani az ízületek megfelelő anyagcseréjét, edzéssel bizonyítottan meggyorsíthatjuk ízületeink regenerálódási folyamatát. 
  4. Nem utolsó sorban meghatározó feladat a stressz ellensúlyozása, hiszen a túlzott idegeskedés nem csak előidézni képes a gyulladásokat, fel is erősíti azokat. Szánjunk időt a pihenésre és a relaxálásra, elérhetjük ezt egy kellemes fürdővel, egy jó könyvvel vagy egy kis jógával is.

Értékes hatóanyagok ízületi betegségek ellen

Összegyűjtöttük azokat a vitamindús gyógynövényeket, hatóanyagokat, amelyek támogatják ízületeink egészségét. Lássuk, hogy melyek is ezek!

  • Kollagén: A kollagén egy olyan anyag, amely a testrészek súrlódásának csökkentésével gátolhatja a porckopást, valamint segíthet helyreállítani az ízületek rugalmasságát.
  • Dió: A természet furcsasága, hogy a dió hasonlít az emberi agyhoz, és hatását illetően is e területen tapasztalhatóak meg előnyei. Azonban nem csak az agyműködést serkentheti ez az olajos mag, hanem gyulladáscsökkentő hatású vegyületekkel is rendelkezik.
  • MSM: Mindamellett, hogy az MSM elősegítheti a kollagéntermelést, csökkentheti az ízületi gyulladást, a merevséget és a fájdalmas duzzanatot is. 
  • Kurkuma: A kurkuma egy olyan gyógynövény, ami rendszeres használat esetén erősítheti a porcokat, emellett gátolhatja a fájdalmat okozó fehérjék termelődését. 
  • Cayenne-bors: Valójában nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. Egy kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, ami hatékony segítség lehet a gyulladások okozta fájdalom kezelésében. A kapszaicin sok fájdalomcsillapító krém és balzsam fő összetevője, mivel megzavarja az agyból érkező fájdalomkeltő anyagok jelátvitelét.
  • Gyömbér: A gyömbér olyan értékes vitaminokkal és összetevőkkel járulhat hozzá a csigolyák és a porcok erősségéhez, mint az A-, C-, B-, és E-vitamin, a magnézium, a foszfor, a kálium és a cink. Ezen felül a növény a gyulladást és a görcsöket is csökkentheti.
  • Fokhagyma: A fokhagymát nem véletlen soroljuk a gyógynövények közé, hiszen a konyhai felhasználáson túl gyógyító tulajdonságait is régóta ismerjük, használjuk. Évszázadok óta a népi gyógyászat tárházának tagja, ugyanis a gyógyszerekhez hasonló baktérium-és vírusellenes hatással rendelkezik. Ízületi gyulladás esetén éppen úgy segíthet, mint influenzából eredő gyulladásos tüneteknél.
  • Vadgesztenye: A vadgesztenye értágító hatásával javíthatja a keringést, ezáltal segíti, hogy több oxigénben gazdag vér jusson a problémás területekhez. 
  • Rozmaring: A rozmaring regenerálhatja a már kialakult keringési zavarokat, fokozhatja a vérellátást, valamint csillapíthatja az idegi és más eredetű fájdalmakat, mindemellett erős fájdalomcsillapító hatással rendelkezhet.
  • Fekete bors: Egy piperin nevű alkaloidnak köszönhetően rendkívül hatékony lehet az akut gyulladások esetén. A „fúszerek királyaként” is ismert fekete borsról egy 2009-ben publikált kutatás megállapította, hogy nagy segítséget nyújthat az ízületi gyulladás okozta fájdalom csillapításában. 
  • Kamilla: Bár a kamilla gyulladáscsökkentőként ismert, a fejfájás, az izom-, és ízületi fájdalmak és a reumás tünetek enyhítésére is kiváló megoldást nyújthat. 
  • Fekete nadálytő: A növény kivonata segítheti a szövetregenerálódást, amely gyorsíthatja a sebgyógyulást, ugyanakkor fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre is alkalmas lehet.
  • Hegyi árnika: A hegyi árnika elősegítheti a sebgyógyulást és a fertőtlenítést, valamint szerepet játszhat a gyulladáscsökkentésben.
  • Omega 3 zsírsavak: Komoly természetes gyulladáscsökkentő lehet az omega3 zsírsav (az EPA és a DHA is), ami ráadásul segíti bizonyos, zsírban oldódó antioxidánsok felszívódását és hasznosulását. Kutatások szerint az omega 3-ak gátolják szervezetünkben a gyulladáskeltő prosztaglanidok termelődését.
  • Eukaliptusz: Az eukaliptusz pozitív hatása hamar érezhető, ugyanis azonnali hűtést biztosíthat a gyulladt területeknek, valamint segíthet a görcsoldásban a befeszült izmok, idegek és migrén esetén.
  • Kerti kakukkfű: A gyógynövény fokozhatja az izmok és a sejtek vérellátását, anyagcseréjét, emellett gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású is lehet. 
  • Méhpempő: A méhek által, a méhkirálynő táplálására előállított különleges anyag igazi szuperélelmiszer. Kiváló gyulladáscsökkentő a benne található aminosavaknak, zsírsavaknak és fenoloknak köszönhetően.
  • Levendula: Antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, keringésjavító, fájdalomcsillapító és gombaölő hatású lehet.
  • Kámfor: Lehűtheti a perifériás idegvégződéseket, mindemellett a vérbőség fokozásával melegítheti a fájdalmas területek hideg, merev izmait, ízületeit és a végtagokat. Ez az egyik legismertebb összetevő a deréktáji, izomzati ízületi gyulladásos panaszok enyhítésében. 
  • Mentol: A mentol fokozhatja a vérbőséget, valamint hozzájárulhat a fájdalom csökkentéséhez. 
  • Linalool: A természetes anyag fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és nyugtató hatású lehet. 

Igazolt vásárlói vélemények

Teljesen érthető, ha fenntartásai vannak az internetes rendelésekkel szemben. Emellett pedig jól tudjuk, hogy az Ön számára ismeretlen készítmények hatékonyságával kapcsolatban is további kétségei lehetnek.  Tekintse meg a vásárlóink véleményét, akik nevüket vállalva osztják meg tapasztalataikat! Küldetésünknek azt tartjuk, hogy minél több ember számára tudjunk elérhető áron, hatékony és természetes segítséget nyújtani. 

Fedezze fel a természetes összetevőkből készült Dolixir és Anesta spray-t!

Ha még nem rendelt tőlünk, van egy szuper ajánlatunk az Ön számára! Kérje a 30 ml-es teszt termékeinket az ország bármely pontjára! A kisebb kiszerelés ára kedvezőbb és ez a mennyiség elegendő arra, hogy a saját bőrén is megtapasztalja, az Ön számára is segítséget nyújthatnak-e termékeink!

Sőt, ha már korábban kipróbálta a Dolixir spray-t, akkor lehetőséget adunk, hogy 65% kedvezménnyel akár új termékünkkel, az Anestával együttesen tesztelje a két termék kombinált erejét.

Forrás:

https://almapatika.hu/magazin/taplalkozas-es-dieta/gyogynovenyek/ezek-a-legjobb-gyulladascsokkento-gyogynovenyek https://www.netamin.hu/tudasbazis/cikkek/termeszetes-gyogymodok-cikkek/termeszetes-gyulladascsokkentok-es-gyogynovenyek/

https://www.netamin.hu/tudasbazis/cikkek/termeszetes-gyogymodok-cikkek/termeszetes-gyulladascsokkentok-es-gyogynovenyek/

Kapcsolódó bejegyzések