Rovarcsípés, égési sérülés, vagy napégés? Mondjon nemet a fájdalomra!

A bőrünk a testünk legnagyobb szerve és egyben védőfala is. Fő funkciója, hogy védelmet nyújtson a szervezet számára a káros külső hatásoktól, például a kórokozóktól, a vírusoktól és a baktériumoktól. Ezért elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk róla, mint ahogyan ő is ezt teszi velünk nap mint nap. Ám akadnak olyan külső ingerek, balesetek, amelyek kellemetlen, viszkető és fájó sérüléseket okoznak bőrünk felületén. Hogyan kezeljük természetes módon a rovarcsípéseket, égési sérüléseket és a napégést? 

Miért csípnek a rovarok?

A rovarok két okból csíphetnek: vagy táplálkozási céllal, vagy önvédelemből. Ha önvédelemből csípnek, akkor méreganyagokat juttatnak az áldozatuk szervezetébe. Ha viszont táplálkozási célból, ezt nem teszik. Annak viszont fennáll a veszélye, hogy valamilyen fertőző betegséget juttatnak át a másik félnek. 

Egyes rovarok, mint például az ágyi poloska, szúnyog, bolha vérrel táplálkozik, így a csípés közben nyálat fecskendeznek az áldozatba, ezzel megakadályozva a véralvadást. Az áldozat szervezete erre hisztamin kiválasztásával reagál, ettől kezd el a csípés által érintett területen irritáció és viszketés kialakulni.

A szúnyogfélék csípései intenzív viszketést válthatnak ki és duzzanatot okozhatnak; hűsítse a területet és alkalmazzon antihisztaminos terméket a viszketés és irritáció enyhítésére.

Miért fáj a rovarcsípés?

A csípés éles fájdalommal jár, amit aztán erős fájdalom, duzzanat követhet. Viszketést vagy fájdalmat érezhetünk a következő órákban, illetve duzzanat és bőrpír is viszonylag hamar jelentkezhet. Előfordul azonban néha, hogy csak 24-48 órával a csípés után jelentkeznek ezek a tünetek. A duzzanat nagysága függ a bejutott méreg mennyiségétől. 

Ezek a reakciók maguktól elmúlnak, és csak pár napig tartanak. Azonban azoknak, akik allergiásak ezekre a mérgekre, nem ilyen egyszerű. Viszonylag gyorsan súlyos állapotba – analfilaxiás sokkba –  kerülhetnek, ha érzékenyek egyes testidegen fehérjékre. Ha sok csípés hatása adódik össze, az kiemelten veszélyes lehet.

Az említett reakciók súlyosak, és gyors lefolyásúak, de ritkán fordulnak elő.

Jellemző tünetek rovarcsípés esetén

Ha megcsípte egy rovar, ezek a tünetek léphetnek fel Önnél is:

  • Testszerte jelentkező viszketések,
  • Csalánkiütések,
  • Szédülés, eszméletvesztés,
  • A szem körüli kötőszövet, az ajkak és a nyelv duzzanata,
  • Bizsergő érzés a torokban,
  • Hányinger, hányás,
  • Nehezedő légzés.

    Fontos: A létfontosságú szervekbe jutó oxigén mennyisége ilyenkor erősen lecsökken, ezért az áldozatnak sürgősen szüksége lehet oxigénre és életmentő injekciókra. A szájat, illetve a garatot ért csípéseket igen komolyan kell venni, mert a nyálkahártya-duzzanat akár fulladást is okozhat!

    Mi történik a szervezetünkben a csípés során?

    A légutak simaizmai összehúzódnak, viszketési inger lép fel, a szövetek vizenyőssé válnak, a kis verőerek és a hajszálerek kitágulnak. A hajszálereket alkotó sejtek a hisztamin receptorai, ahol a hisztamin képes megtapadni. Amikor ez megtörténik, a hajszálér kitágul. Ez olyan, mint amikor kulcsot illesztünk egy zárba: a receptor a zár, a hisztamin a kulcs, amikor a kulcsot beillesztjük és elfordítjuk, válaszreakciót kapunk, és a hajszálerek kitágulnak.

    Az égési sérülés

    Az égési sérülések az egyik leggyakoribb háztartási balesetek. Ez nem meglepő, hiszen nem kell hozzá sok idő, illetve nem is kell különösebben kétbalkezesnek lennünk  hogy megtörténjen a baj. Nagyon sok praktika létezik, amivel lehet kezelni, viszont nagyon sok közülük inkább csak árt. Fontos megállapítani, hogy milyen fokú az égési sérülése, hiszen ez alapján tudja majd kiválasztani a megfelelő kezelést. Ha nagyon súlyos, akkor szükséges szakszerű ellátást igényelni, esetleg kötözni, hogy mérsékeljük a fájdalmat és felgyorsítsuk a gyógyulási folyamatot.

    • Elsőfokú égési sérülés: Az elsőfokú égési sérülés a leggyakoribb. Ha megfogunk bármilyen forró dolgot egy pillanatra, vagy leégünk a napon, elsőfokú égési sérülésünk keletkezhet. Ez abban teljesedik ki, hogy érzékeny és piros lesz a bőr. Nagyon fontos, hogy hidratáljuk a területet, így tudjuk kezelni és enyhíteni a fájdalmat.
    • Másodfokú égési sérülés: A pirosság mellett itt már megjelennek a folyadékkal telítődő hólyagok is. Ez is viszonylag gyakori égési sérülés; ha hozzáérünk a meleg sütőhöz, már elérhet minket a baj. Nagyon fontos lépés a hűtés; leginkább folyó, tiszta hideg víz alatt célszerű ezt tenni. A hólyagokat, ha felszakadnak érdemes bekötni, nehogy elfertőződjenek.
    • Harmadfokú égési sérülés: Ennél a fázisnál már több hólyag jelen van, amelyek mélyebbre nyúlnak – sebekké alakulnak át. Ezt már mindenképpen érdemes kötni, és égési tapaszt használni rá, amelyeket kifejezetten ezeknek a kezelésére fejlesztettek ki. A megégett bőrnek szürke elszíneződése van.
    • Negyedfokú égési sérülés: Negyedfokú égési sérülés esetén nem igazán tudunk már mit csinálni; a bőr és az érintett szövetek elszenesednek.

    A mindennapokban általában első- és másodfokú égési sérülések a leggyakoribbak, melyeket akár magunk, házilag is tudunk kezelni. Ennél súlyosabb sérüléssel azonban forduljunk orvoshoz!

    Égési sérülések elfertőződése

    Ha nem csak érzékenységgel és pirosodással van dolgunk, és komolyabb a helyzet, akkor mindenképp szem előtt kell tartani a fertőzésveszély elkerülését. De hogy mit is lehet tenni a megelőzésért? A – már másodfokú égési sérülésnél is – keletkezett hólyagokat érdemes bekötni, hogy ha kifakadnak, ne kerüljenek kórokozók a sebbe. Ha már korábban kifakadtak, kihagyhatatlan lépés a fertőtlenítésük, majd az ezt követő bekötözésük. Az égéstapasz kiváló választás lehet a kezelésre, hiszen a megégett területet, amellett, hogy védi a külső szennyeződésektől, kellemesen hűsíti is. Mindegy, hogy végül milyen módszert választ a kezelésre, a lényeg a seb tisztán tartása, rendszeres fertőtlenítése és az esetleges kötözése, hogy biztosítsa annak zökkenőmentes gyógyulását.

    SOS tippek égési sérülésre

    Az égés mértékétől függően azonnali orvosi ellátásra lehet szükség, de a kevésbé súlyos égési sérüléseket otthon is kezelhetjük, akár természetes, házi praktikákkal is. Lássuk, hogy milyen otthoni hozzávalókkal enyhíthetünk a tüneteken!

    • Hideg víz: Öntsünk hideg vizet a megégett bőrfelületre! Pár percig is folyathatjuk, ez idő alatt a víz „elveszi” a hőt a megégett felületről és meggátolja, hogy az égés elterjedjen.
    • Méz: Géz kötéssel vigyünk fel egy kis mézet a megégett területre. A méz kiváló fertőtlenítő és sebgyógyító.
    • Fekete tea filter: A fekete tea csersavat tartalmaz, amely beszívja a nedvességet a sérülésből és azonnali enyhülést nyújt. Áztatás után hűtsük le a filtert és tegyük közvetlenül az égett területre!
    • Levendula-olaj: A remek fájdalomcsillapító olajat közvetlenül is rácsepegtethetjük a bőrre, de gézt vagy tiszta ruhaanyagot is átitathatunk vele.
    • Aloe vera: Vágjunk le egy darabot az aloe vera növény leveléből, és tegyük közvetlenül a sebre. Ha nincs növényünk, minden krém, amelynek egyik fő összetevője az aloe vera, megfelelő a célra.
    • Nyers burgonya: Az égés után azonnal vágjunk egy szeletet a nyers krumpliból és dörzsöljük meg vele a területet úgy, hogy a krumpli leve érintse a sebet. Nyugtatja és enyhíti a fájdalmat.

      Napégés

      A napégés hasonlít a többi égési sérüléshez, de abban különbözik, hogy ezt a Nap UV-, leginkább UV-B sugárzása váltja ki. Sok ember azonban nincsen azzal tisztában, hogy ez a bőr akut gyulladása; első-, másod- vagy akár harmadfokú égési sérülést okozhat. 

      Védekezés a napégés ellen

      A tünetek általában néhány órával a napozás után jelentkeznek, és súlyosabb esetekben hólyagosodás is előfordulhat. A hólyagok idővel felszakadnak, nedvesek, és helyükön hámhiány és felszíni seb keletkezik. A túlzott napozás nemcsak bőröregedést okozhat, hanem növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát is, különösen a melanoma esetében. A túl sok napfény hatására kialakult pigmentfoltok, szeplők is utalhatnak a bőr idő előtti öregedésére és a bőrrák kialakulásának kockázatára. A megelőzés legjobb módja, ha kerüljük a hosszantartó napozást, és védelmet biztosítunk bőrünknek az UV sugarak ellen. Ha azonban mégis napégés tapasztalható, akkor fontos az érintett terület hűtése és hidratálása, valamint a megfelelő fájdalomcsillapítók alkalmazása. Amennyiben súlyos tünetek jelentkeznek, vagy a bőr állapota nem javul, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

      Ahhoz, hogy ezt megelőzze, kerülje el 10-15 óra között a tűző napsütést, hiszen ekkor a legerősebb az UV sugárzás. Fontos a megfelelő fényvédő beszerzése is; ügyeljen arra, hogy minél világosabb a bőre, annál nagyobb faktorszámú (SPF) naptejet vegyen – gyermekek számára pedig a lehető legnagyobb legmagasabb számút. A napvédő felvitelét egy nap ismételje meg többször is. Nem csak a napsütéses napokon van rá szükségünk; felhős, havas időkben is fennáll a leégés veszélye! Sőt, a hegyekben, havas lejtőkön kifejezetten erősebb is a sugárzás!

      A napégés és napszúrás kezelése házilag

      Az enyhítés érdekében fontos, hogy azonnal hűtsük le a területet és elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Használhatunk speciális, napégésre készült krémeket, vizes rázókeverékeket vagy más hűtő hatású készítményeket is. Azonban kerülnünk kell az erősebb vízsugarat vagy az áztató vizes borogatást, mert azok súlyosbíthatják a helyzetet.

      Ha az égés súlyosabb, vagy nagyobb területen jelentkezik, orvosi segítséget kell kérni. Ilyenkor antibiotikumok szedésére, infúzióra vagy tetanuszoltásra is szükség lehet.

      Ha csak enyhe, I. fokú napégésről van szó, ami csupán bőrpírt okoz, a baj általában néhány nap alatt magától elmúlik. A beteg felülete lehámlik, majd alatta új bőr képződik.

      Fontos megjegyezni, hogy gyermekeknél a bőrfelület testtömegükhöz képest sokkal nagyobb, így leégés esetén fokozott mértékben fenyegeti őket a kiszáradás. Esetükben még jobban kell ügyelni a folyadékpótlásra.

      A természet ajándéka: Dolixir és Anesta spray

      Olvasta már a Dolixir és Anesta spray vásárlói visszajelzéseit? Fedezze fel termékünket, amelyet a természet ereje alkotott! Rendelje meg most a Dolixir sprayt 100%-os, 30 napos ügyfélelégedettségi pénzvisszafizetési garancia mellett, és próbálja ki, hogy milyen hatékony lehet az Ön számára. Vagy válassza a 30 ml-es teszt termékünket, hogy kipróbálhassa! Amennyiben nem elégedett a termékkel, 30 napon belül küldje vissza és mi visszafizetjük a termék árát kérdezősködés nélkül.

      Források:

      https://www.informed.hu/betegsegek/skin/insect/rovarcsipesek-kezelese-25053.html
      https://magyar-fogorvos-londonban.co.uk/blog/hasznos-tippek/11-hazi-praktika-egesi-serules-ellen.html

      Kapcsolódó bejegyzések