Hogyan enyhíthetőek a menstruációs panaszok?

A menstruáció szerves része a nők életének, hiszen ekkor a beágyazódás befogadására felépült méhnyálkahártya és a nem megtermékenyített petesejt kiürül a szervezetből, illetve megindul a következő peteérési folyamat, hogy a megtermékenyülés bekövetkezhessen. A menstruáció zavarai előfordulhatnak fiatalabb és idősebb korban is, főként élettani hatások miatt. A tizenévesek hormonrendszere még éretlen, ami miatt szabálytalan lehet a ciklusuk, de ez általában természetes jelenség. Ám idősebb korban már a menstruációs panaszok jelentősége nem elhanyagolható, hiszen általában szervi elváltozások okozzák a problémákat. Cikkünkben elhoztuk a legfontosabb tudnivalókat az egészséges menstruációról, a havi vérzés leggyakoribb zavarairól, valamint a kellemetlen panaszok enyhítéséről és megelőzéséről!

Milyen a normális menzesz?

Hazánkban a menstruáció alapvetően 12-13 éves korban kezdődik a lányoknál, de ez kitolódhat akár 18 éves korig is anélkül, hogy bármi rosszat jelentene. Ha azonban ennél tovább húzódna, érdemes szakemberhez fordulni. Általában 28 napos a ciklus időintervalluma, de az orvosok a 24-32 nap közöttieket is tökéletesen elfogadhatónak találják. A vérzés pontos hossza is teljesen egyénfüggő, de általában 4-7 nap. Középértéknek általában a 40-50 ml vér távozását tekintik a szakirodalomban, azonban, ha már 80 ml feletti az érték, akkor mindenképp érdemes kivizsgálásra menni. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a normális menzesz nem jár erős fájdalommal, így ha ilyen tünetektől szenved, mindenképp javasolt nőgyógyász szakorvos felkeresése.

Mi okozza a menstruációs fájdalmat?

A kellemetlen fájdalmat a méh izomfalát alkotó simaizmok összehúzódása okozza. Az összehúzódások folyamatosan történnek, de ezek általában annyira enyhék, hogy a legtöbb nő meg sem érzi azokat. Menstruáció alatt a méh fala erőteljesebben kezd összehúzódni, hogy segítse a méhnyálkahártya leválasztását, mely aztán a vérzéssel szintén távozik. Az összehúzódások összepréselik az ereket a méhben, melyek ideiglenesen megszakítják a méh vér- és oxigénellátását. Oxigén nélkül pedig az ott lévő szövetek olyan anyagokat szabadítanak fel, melyek fájdalomérzetet idéznek elő. 

Miközben a szervezet ezeket a fájdalmat kiváltó kémiai anyagokat szabadítja fel, prosztagladint is termel. Ezek a prosztagladinok pedig olyan anyagok, melyek elősegítik a méh simaizmainak összehúzódását, így nagyobb fájdalmat okozva.

A fájdalmas menstruáció 

Fontos leszögezni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a fájdalmas menstruáció nem normális és nem hiszti. Bár a legtöbb nő azzal a tévhittel szocializálódott, hogy anyáink, nagyanyáink is “kibírták” a fájdalmat és “nem kell hisztizni”, ha a menstruáció fájdalmas, ezt mindenképp jelezni kell a nőgyógyásznak, hogy célzottan tudjon kizárni egyes gyakori megbetegedéseket. Bár a hazai orvostársadalom világviszonylatban is élen jár a fájdalmas menstruáció tünetegyüttesének vizsgálatában, ha azt a választ kapja a nőgyógyászától, hogy a fájdalom normális, természetes velejárója a menstruációnak, akkor mindenképp keressen másik szakembert konzultáció céljából! 

A fájdalmas havi vérzést (más néven dysmenorrhoea-t) két csoportba tudjuk soroloni: Elsődleges és másodlagos.

Az elsődleges a fiatalok körében jellemző, az első menstruációs alkalom utáni években jelentkezhet, a hátterében magas prosztagladinszint állhat (a prosztagladin egy olyan anyag, amit a méh termel és nagyobb fokú méhösszehúzódásokat okoz, mely fájdalommal jár). Bár ez a fájdalom kellemetlen, de a tünetek a menstruáció megjelenése előtt jelentkeznek, majd az első vérzés megjelenéséig fokozatosan enyhülnek. Ahogy telnek az évek, úgy enyhül ez a típusú fájdalom, majd az első gyermek születése után teljesen el is múlik.

Másodlagos esetében a háttérben azonban már valamilyen betegség állhat, melynek a kivizsgálása feltétlenül javasolt – ilyen lehet például az endometriózis, vagy egy akár jóindulatú daganat, mióma. Ezek elsősorban a termékeny korú nőket érintik, de az endometriózis bármely életkorban, akár a klimaxot követően is jelentkezhet.  

Milyen tünetei lehetnek?

Ha fájdalmas havi vérzéstől szenvedünk, akkor ezekkel a tünetekkel találkozhatunk, sokszor egyszerre többel is:

  • Görcsös vagy lüktető fájdalom a kismedence környékén, mely átterjedhet akár hátra, derékra vagy combokra,
  • Folyamatos, tompa fájdalom,
  • Fejfájás,
  • Ájulás,
  • Láz, izzadás,
  • Rosszullét,
  • Hányingerig, hányásig fokozódó hasi görcs,
  • Hasmenés,
  • Fájdalmas széklet- és/vagy vizeletürítés,
  • Fájdalmas szexuális együttlét,
  • Ismeretlen eredetű meddőség.

    Érdemes tudni, hogy ezek a tünetek (a meddőséget leszámítva) mindig ciklikusan jelentkeznek, tehát egyértelmű összefüggés fedezhető fel a menstruációs ciklus és a tünetek megjelenése között.

    A fájdalmas menstruációt okozó tényezők, betegségek:

    A betegséghez köthető menstruációs fájdalmak általában a fogamzókorú nőket érintik. Ezek közül a leggyakoribbak:

    • Premenstruációs szindróma (PMS): A premenstruációs tünetegyüttesnek azokat a tüneteket nevezzük, melyek a menzesz előtt jelentkeznek. Ezek lehetnek testi és szellemi tünetek, már több, mint 150 ilyen tünetet tartanak nyilván. Ilyen például a hangulatingadozás, fáradtság, fejfájás vagy súlygyarapodás.
    • Endometriózis: Akkor beszélünk endometriózisról, ha a méhnyálkahártyasejtek szétterjednek a méhen kívül a szervezetben, mint például a hasüregben; ha itt válnak le, az intenzív fájdalommal jár. Főbb jellemzője az akár ájulásig, hányásig fokozódó hasi görcs, de a fájdalom és az egyéb tünetek mértéke semmilyen összefüggést nem mutat az endometriózis kiterjedtsége és súlyossága között.

          Gyakran egészen enyhe mértékű endometriózis okoz elviselhetetlen fájdalmakat, míg néha a jóval súlyosabb, III-IV. stádiumú elváltozás sem jár arányosan jóval kellemetlenebb tünetekkel. Intő jel lehet még a fájdalmas vizelet- és/vagy székletürítés, valamint a fájdalmas szexuális együttlét. Az endometriózis mindig ciklussfüggő, a tünetek a menstruáció első két napján általában a legkomolyabbak, majd a napok múlásával a tünetek enyhülnek a következő hónapig.

          Bár egyre többet hallunk az endometriózisról, sokan még nem tudják, hogy hazánkban minden 10. nő érintett ebben a jóindulatú megbetegedésben, így ha a menstruáció fájdalmas, életkortól függetlenül minden esetben érdemes az endometriózisban jártas nőgyógyász szakvéleményét kérni.

          • Adenomiózis: Az adenomiózis az endometriózis egyik speciális formája, mely a méh izom állományának az endometriózisa. Akkor beszélünk adenomiózisról, amikor a méhnyálkahártya sejtjei beterjednek a méhizomzat rostjai közé. Valójában nem tudjuk hogyan és miért alakul ki, de legnagyobb valószínűséggel a méhen végzett beavatkozások és események, pl: szülés, császármetszés, méh mióma eltávolítás, curettage okozzák ennek kialakulását.

          Az adenomiózis bármely életkorban előfordulhat, ritkán, de sajnos már tinédzser kortól lehet találkozni adenomiózissal rendelkező beteggel. Míg endometriózis esetén azt mondjuk, hogy főleg a reproduktív korú nőket érinti, vagyis hormonálisan aktív korban lévő hölgyeket, addig az adenomiózis sajnos életünk végéig elkísérhet bennünket. Miután a méhet támadja meg a változó kor közelében és utána is tüneteket okozhat. Sajnos a változó kor után, a menstruáció elmaradását követően a megnagyobbodott méh okozza a tüneteket. Teljes tünettana és klinikai jelentősége megegyezik az endometriózissal. 

          • Mióma: Ez egy jóindulatú tumor, többnyire a méh simaizmaizomszövetén alakul ki. Mérete változó; rizsszemnagyságútól kezdve akár dinnyeméretű is lehet. 
          • Kismedencei gyulladás: Ez alatt a kismedencében megtalálható szervek gyulladásos megbetegedését értjük, ami általában nemi- vagy húgyuti úton is kialakulhat.
          • Méhnyak szűkülete: Az a szűk átmenet, amely a méh és a hüvely között normális esetben zárt, de menzesz és szülés ideje alatt átjárható. Méhnyak szűkület esetében ilyenkor nem tágul ki kellőképpen, általában valami korábbi sérülés vagy gyulladás miatt.
          • Méhnyakrák: A méhnyakon kialakuló rosszindulatú daganatos betegség. A mellrák mellett ez a második leggyakoribb daganattípus nők esetében.
          • Vetélés, méhen kívüli terhesség: Mindkét eset erős görcsökkel járó bővebb vérzést eredményezhet, azonban előbbi esetében életveszélyes állapotba is kerülhet, így igényeljen mielőbbi orvosi ellátást!
          • Méhen belüli fogamzásgátló eszközök: Többféle formája van, esetenként az ilyen felhelyezett eszköz valamennyivel bővebb vérzést okoz, ám ha kimagaslóan megnőne a mennyisége, amit erőteljes fájdalom kísér, minél hamarabb forduljon orvoshoz és ultrahanggal ellenőriztesse, hogy nem mozdult-e el, ha pedig szükséges, akkor távolítassa el!
          • Véralvadási zavarok: A bő vérzés hátterében ez a komoly veszélyeket rejtő zavar is állhat. A rossz dózisú véralvadásgátlók és a vérzékeny állapotok bő vérzést eredményezhetnek, így ajánlatos ilyen vizsgálatokat is tenni.

            Tipp: Néhány éve elérhető a hazai nőgyógyászok által kifejlesztett Lucy App, ami teljesen ingyenes, a menstruációs tünetek rögzítésével pedig az app figyelmeztet, ha indokolt bármilyen célzott kivizsgálás elvégzése.

            Egyéb kiváltó okok

            A fájdalmas menstruáció okainak kiderítése nem minden esetben lehetséges – lehet, nem is nyilvánvaló, hogy mi okozza. Ugyanakkor gyakrabban érintettek a következő csoportok:

            • Fájdalmas havi vérzés családi halmozása,
            • Túlzott mértékben vöröshúst, és szóját vagy más egyéb, ún. fitoösztrogént fogyasztók,
            • Dohányzás,
            • Rendszertelen menstruáció,
            • 11 éves kor előtt elkezdett pubertáskor,
            • Erős menstruációs vérzés jelenléte (menorrhagia).

              A menstruációs fájdalom kezelése

              PMS esetében választhatunk hormonális fogamzásgátlás, fájdalomcsillapítók használata és a természetes kezelési módszerek között.

              • Hormonális fogamzásgátlás: A fogamzásgátló tablettákban olyan hormonok (ösztrogén, progeszteron) vannak, amelyek képesek megakadályozni az ovulációt, és a méhnyálka vastagságát és a menstruációs görcsök súlyosságát is csökkenthetik.
              • Fájdalomcsillapítók: A vény nélkül kapható nem szteroid fájdalomcsillapítók szedése könnyedén csillapítja a fájdalmat, főleg, ha már a menstruáció elején elkezdjük szedni, és az utasításoknak megfelelően folytatjuk annak szedését 2-3 napig.

                A különbőző megbetegedések által okozott fájdalmas menstruációt a leghatékonyabban akkor tudjuk kezelni, ha a kiváltó betegséget gyógyítjuk.

                • Természetes kezelési módszerek: Alhas melegítése, reflexológiás talpmasszázs, egészséges étkezés, rendszeres testmozgás és stersszcsökkentés. Hatékonyak lehetnek a különféle gyógynövények (pl. cickafarkfű, barátcserje – de ezek használatát minden esetben egyeztesse szakemberrel, ugyanis jelentős mértékben emelhetik az ösztrogénszintet, amivel bizonyos megbetegedések esetén épp az ellenkező hatást lehet elérni.

                Otthon is alkalmazható természetes gyógymódok

                Szerencsére otthon is rendelkezésünkre állnak bizonyos természetes módszerek a menstruációs panaszok enyhítésre! Lássuk, hogy melyek is ezek.

                • Alhas melegen tartása: Akár melegítőpárnát meleg vizes palackot vagy más melegítő eszközt alhasra vagy deréktájékra helyezve csökkenthetjük az izomgörcsöket és a fájdalmat. Kutatások igazolták, hogy a melegen tartás legalább annyira hatásos gyógymód, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) szedése. Beszerezhetünk direkt erre a célra kifejlesztett melegvizes palackot, elektromos melegítő párnát, de egy meleg vizes törölköző is tökéletes megoldás.
                • Kíméletes talpmasszázs: A reflexológiás masszázs sok mindenre hatásos, főleg, ha esszenciális olajokat is használunk hozzá. Rengeteg olyan illóolaj létezik, melyek segítenek a relaxációban, ezáltal enyhítik az izomgörcsöket és a fájdalmat. Ez a menstruációs görcsökre is tökéletes, nem beszélve arról, hogy a vele járó pszichés stresszt is oldják. Kiváló lehet erre többek között például a levendula, rózsa, eukaliptusz, rozmaring vagy a borsmenta alkalmazása.
                • Gyógynövények: Bizonyos gyógynövények ismertek a görcsoldó vagy gyulladáscsökkentő hatóanyagaikról, melyeket ebben az esetben is ki tudunk használni. Többek között ilyen a kamilla, kurkuma, gyömbér, fahéj vagy cicafark. Ezek a menstruáció előtt és alatt fogyasztva sokat segíthetnek, feltéve hogy a kiváltó ok orvosilag már tisztázott, hiszen egy fitoösztrogén bizonyos esetekben csak ronthat az állapotán.
                • Megfelelő diéta: A fájdalom okai lehetnek a puffadást és vízvisszatartást okozó ételek. Ezek közé tartoznak a zsíros, sós ételek, azok, melyeknek magas a szénhidráttartalma, valamint a koffein és az alkohol is. Ezek hanyagolásával csökkenthetjük az izomgörcsöket és a vízvisszatartásból fakadó feszítő érzést. Érdemes helyettük a teákat, mentes ásványvizet vagy szűrt csapvizet fogyasztani. A megfelelő diéta bőségesen tartalmaz különböző vitaminokat és rostokat. Érdemes ilyenkor fogyasztani például: papayat, barna rizst, brokkolit, diót, mandulát, csirkét, halat, banánt, avokádót, szezámmagot, lenmagot vagy tökmagot, és elkerülni a vörös húsokat valamint a szóját és a tejtermékeket.
                • Testmozgás: Egy fájdalmas menzesz alatt az utolsó utáni gondolata lehet, hogy gyakorlatokat végezzen, ám ezek is segíthetnek a panaszok enyhítésére. Legyen szó intimtornáról, pilatesről, jóga gyakorlatokról, vagy egy laza úszásról, sétáról vagy tekerésről, ezek mind segíthetnek. Több tanulmányban igazolták, hogy rendszeres, heti legalább háromszor 30 percnyi aerobik edzések csökkenthetik a görcsök mértékét. Fontos azonban, hogy menstruáció alatt semmiképp se erőltessük meg magunkat!
                • Pihenés: A pihenés, különösen a megfelelő alvás segíthet csökkenteni ezeket a menstruációs panaszokat. Az alvás segít az immunrendszernek erősebbé válni, amely fontos a menstruációs ciklus megfelelő működéséhez és a menstruációs fájdalom csökkentéséhez. A pihenés és az alvás segíthet az izomfeszültség enyhítésében, ami a menstruációs görcsök és fájdalmak csökkentéséhez vezethet. Emellett a megfelelő pihenés és alvás redukálja a stressz szintet is, amely szintén hozzájárulhat a menstruációs panaszokhoz.

                  A természet ajándéka: Dolixir és Anesta spray

                  A NaturPrime a 100%-ban természetes hatóanyagok erejét felhasználva kínál remek alternatívát. Termékeinket mi magunk gyártjuk és forgalmazzuk, ezért minőségi garanciát vállalunk az első lépésektől kezdve az utolsóig. Célunk, hogy biztonságos vásárlással, elérhető áron, minél több ember számára, hatékony és természetes segítséget tudjunk nyújtani.

                  Érdemes felfedezni a vásárlói visszajelzéseinket és terméktapasztalatainkat! Számos vásárlónk arról számolt be, hogy a Dolixir és az Anesta kombinált használata eredményesebb, mintha csak az egyik terméket használnák.

                  Próbálja ki teszt termékeinket akár 65%-os kedvezménnyel az eredeti árhoz képest, vagy rendeljen bizalommal a 100 ml-es kiszerelésű termékeinkből 30 napos ügyfélelégedettségi pénzvisszafizetési garanciával!

                  Források:

                  https://egeszsegvonal.gov.hu/f/124-fajdalmas-menstruacio.html
                  https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/nogyogyaszati-hirek/eros-fajdalmas-menstruacios-verzes-mi-okozhatja
                  https://www.nhs.uk/conditions/period-pain/
                  https://egeszsegvonal.gov.hu/m/113-menstruacios-fajdalom-enyhitese.html

                  Kapcsolódó bejegyzések