Fogászati problémák: azonnali megoldás a kínzó fájdalomra

A fogfájás az egyik legkellemetlenebb és legidegőrlőbb fájdalmak egyike. Valószínűleg mindenki megtapasztalta már élete során ezt a zavaró problémát. Számos oka lehet, de jellemzően akkor jelentkezik, amikor a fogbélben található ideget ingerli valami. A fájdalom megjelenéséhez nem kell sok: elég egy megrepedt fog, egy sérült, vagy meglazult tömés, ínybetegség, a fertőzésnek kitett foggyökér, az állkapocs ízületi betegsége, de a bölcsességfog növekedése vagy a fogszuvasodás is eredményezheti. Legtöbbször nincs lehetőségünk azonnal eljutni a fogorvoshoz, viszont a várakozási idő alatt kénytelenek vagyunk valahogy enyhíteni a kínzó fájdalmunkat. Mégis milyen lehetőségünk van a fogfájás otthoni, természetes kezelésére? Cikkünkben megmutatjuk!

A fogfájás leggyakoribb okai

A fogfájás a fejfájás mellett a második leggyakoribb fájdalomtípus. Rendkívül kellemetlen tud lenni és számos oka lehet. A legtöbbször arról van szó, hogy a fogbélben található ideget valamilyen inger éri. Ezt a fogzománc védi, azonban könnyen sérülhet, például a nem megfelelő szájhigiénia, vagy az egyre több ételintoleranciával küzdő ember tápanyagfelszívódási zavara miatt. A fájdalomcsillapítók, vagy bizonyos házi praktikák hozhatnak átmeneti enyhülést, azonban rendszeres, illetve krónikus fájdalom esetén a fogorvos jelenti a megoldást.

  • A leggyakoribb okok közé tartozik a fogszuvasodás. Ha nincs időben kezelve, a fogszuvasodás eléri a pulpát, ahol fogbélgyulladás jön létre, ami fogfájással jár. Először vérbőség keletkezik a fogbélben, ami kellemetlen, de rövid ideig tartó fájdalmat okoz, hosszabb-rövidebb fájdalommentes szakaszokkal karöltve. Minél tovább van kezeletlenül hagyva, annál hevesebben és hosszabban fog a fog fájni. A fogszuvasodás népbetegség, már kisgyermekeknél is jelentkezhet. Elsődleges okai a nem megfelelő szájhigiénia, illetve a helytelen táplálkozás. Leggyakrabban a fogak között alakul ki, ahol a tisztítás is nagyobb figyelmet igényel. Árulkodó jelenséges a hirtelen jelentkező, kínzó fájdalom.
  • A fogínygyulladás a szabadon lévő fognyak következménye. Az okozója egy baktérium, illetve fogkő is lehet. Ha nem kezeli időben, akkor akár fogbélgyulladás is kialakulhat.
  • Az ínysorvadás, más néven parodontózis szintén gyakori probléma. Ez a betegség lassan alakul ki, ezért elég alattomos, a jó hír viszont, hogy rendszeres fogkő eltávolítással általában megelőzhető. Az állcsontban jelentkező, kellemetlen érzésről ismerhetjük fel.
  • A sérült fogtömés is okozhat kellemetlenségeket. Számos dologhoz hasonlóan a fogtömésnek is van szavatossági ideje, emellet a nem megfelelő technika, vagy különböző sérülések (törés, elmozdulás, kiesés, “mélyharapás”, a stressz okozta éjszakai fogszorítás) is okozhatják a fogtömés károsodását. A megrongálódott fogtömés nem látja el a funkcióját, megjelenhet gyulladás, vagy folytatódhat a szuvasodás, ami fájdalomhoz vezet. Különösen igaz ez a már gyökérkezelt fogakra, melyeknél nyilalló fájdalmat ritkán érzünk (a fájdalom inkább tompa, gyulladás okozta duzzanat), ám teljesen precíz gyökértömés speciális mérési technikák (mikroszkópos gyökértömés) hiányában ma hazánkban csak nagyon kevés helyen érhető el.
  • Talán sokan nem is gondolnak rá, viszont a szabálytalan fogsor is vezethet fájdalomhoz. Ennek elsősorban az esztétikai jelentőségét szokták hangsúlyozni – az is a feltűnőbb – azonban könnyen vezethet fájdalmakhoz is.

    Ezeken kívül a fogfájásnak számos további oka is lehet. A különféle baktériumok elszaporodása, egy elcsúszott tömés, a bölcsességfog növekedése – pláne, ha nyomja a többi fogat – mind kellemetlen érzésekhez vezetnek.

    A fogfájás fajtái

    Alapvetően három fájdalomtípust különböztetünk meg. Az éles fogfájás rövid, intenzív. Leggyakoribb kiváltó okai a letört fogak, fognyaki szuvasodás, rosszul felhelyezett korona vagy a fogcsikorgatás. Az esetek túlnyomó többségében ezek könnyen kezelhető problémák.

    A tompa fogfájás a fogideg károsodása esetén jelentkezik. Ez egy hosszabb ideig tartó fájdalom típus, ami általában az éjszakai pihenés megzavarásával jelentősen kihat az életünkre. Leggyakoribb okai a növekvő bölcsességfog és a fogszuvasodás.

    A fertőzés okozta gyulladás, vagy tályog pedig lüktető fájdalomhoz vezet. Bizonyos esetekben az arc duzzadása vizuálisan is jelzi a problémát. A hossza változó, a lüktetés lehet pár perces, de akár hosszú órákon át is tarthat.

    Mire utalnak a különböző fogászati fájdalomtípusok?

    Rövid leírásunk a szakorvosi véleményt nem helyettesíti, azonban segíthet eldönteni a probléma súlyosságát. Illetve a hagyományos, “népi praktikák” által javallott kezeléseknél is fontos, hogy pontosan meg tudjuk állapítani a fájdalom típusát és a kiváltó okokat.

    A hidegre jelentkező éles fájdalom fogszuvasodásra, rossz tömésre vagy szabadon álló fogágyra utal. A meleg hatására fokozódó fogfájást fogbélgyulladás okozza, ebben az esetben a megoldást a gyökérkezelés jelenti. Egy rosszul záró tömés vagy az érzékeny fogak cukros ételek fogyasztásakor jelentkező “húzó” fájdalomhoz vezet. A harapásra, érintésre, illetve kocogtatásra érzékenyen reagáló fog hátterében gyökércsúcsi gyulladás vagy parodontitis állhat. Ha pedig a rágás közben a nyomás növelésével a fájdalom is fokozódik előfordulhat, hogy a fog repedt, vagy törött. A fogtömés kellemetlenségeit fokozhatja, hogy ha a kezelés utáni időszakban jelentkezik a fájdalom, akkor nagy valószínűséggel a szuvasodás elérte a fogbelet, ebben az esetben gyökérkezelésre van szükség.

    Otthoni teendők a fogfájás ellen

    A végleges megoldást valószínüleg a fogorvosi kezelés jelenti, azonban általában nincs lehetőségünk azonnal szakemberhez fordulni. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, számos olyan praktika létezik, amivel otthoni körülmények között, gyorsan javíthatunk a helyzetünkön, ráadásul teljesen természetes módon!

    Klasszikus, egyszerű megoldások

    A külső jeges borogatás lehűti a fájdalomért felelős területet. A hideg hatására összehúzódnak az erek, ami lassítja a gyulladási folyamatok. A hideg forrása lényegében bármi lehet, amit a mélyhűtőbe találunk, a fagyasztott borsó például kiváló megoldás, mert az apró szemek nagyon jól alkalmazkodnak az arc formájához is. De jégkocka, hideg italok vagy a vasárnapi ebéd lefagyasztott maradéka is megfelelő. Bármi is a hideg forrása érdemes konyharuhába csavarni, majd óvatosan rányomni az érintett felületre.

    A sós víz szintén egyszerű és gyors gyógymód, ami akkor is elérhető, ha nincs a közelünkben egy fagyasztó. Adjunk némi sót egy pohár meleg vízhez majd gargalizáljunk az oldattal, nagyjából két percig.

    Fűszerekkel a fájdalom ellen

    Jó megoldás lehet, hogy ha egy szegfűszeget veszünk a szánkba és azt rágcsáljuk óvatosan. A kioldódó hatóanyagnak rövid időn belül érezni fogjuk a fájdalomcsillapító hatását. Hasonló hatást vált ki a szegfűolaj is, ebből egy cseppet kell a fájó fogra tenni.

    Reszelt gyömbért vagy kurkumát is masszírozhatunk a fájós területre, azonban itt fontos, hogy csak friss hozzávalókat használjunk.

    A feketeborsban található illóolaj antibakteriális és gyulladáscsökkentő, így hatékony a fogfájás enyhítésében is. A legtutibb recept, hogyha negyed evőkanál sót és egy csipet borsot keverünk össze és ezt kenjük a fájó fogra.

    A fokhagyma is a borshoz hasonlóan működik, bár refluxosoknak és gyomorégésben szenvedőknek kevésbé ajánlott. Egy megpucolt gerezdet vegyünk a szánkba, majd – a szegfűszeghez hasonlóan – rágással szabadíthatjuk fel a jótékony illóolajokat.

    Egy pár további praktika fogfájásra

    A zsálya-, kamilla-, zöld-, illetve fekete tea is hatékony fogfájás csökkentő. Ezeknek is mind fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásuk van. A hagyományos fogyasztásuk is segíthet, azonban a legjobb, hogy ha a filterre öntünk forró vizet, majd miután kihűlt, azt nyomjuk rá a fájó fogra. Ezt naponta kétszer, háromszor kell megismételni.

    A zsálya friss formájában is hatékony. A benne található cineol és tujon jó fertőtlenítő, a csersav pedig a sebgyógyulást serkenti. Tehát a friss zsályalevél rágása is jó megoldás.

    A szegfűolaj mellett számos más illóolaj is rendkívül hatékony. Ugyanúgy, egy-egy csepp kell csupán az érintett területre a fájdalom csökkentéséhez. Jó választás a kókusz-, a teafa-, a levendula-, a rozmaring-, illetve a borsmenta olajok alkalmazása.

    A szódabikarbóna igazi csodaszer, fogfájás enyhítésére is alkalmas. Mindössze néhány csepp vízzel kell összekevernünk, majd a kapott pasztát rákenjük a fájós fogra. Ez is a gyulladás csökkentésével segít a helyzetünkön.

    Amikor a gyereknek fáj a foga

    A fogfájás nem a felnőttek kiváltsága, a legkisebbek mindennapjaiban is jelen van. Az első nehézség a fog növekedése, az összes tejfog megjelenése nagyjából két évet vesz igénybe. Ez után következik a fogváltás, amikor a maradandó fogak is kinőnek.

    A fogzás okozta fájdalmak erős kellemetlenségeket okoznak a csecsemőknek. Ma már kaphatóak kifejezetten erre a célra fejlesztett rágókák, amiket akár a hűtőbe is tehetünk, így a rágás mellett a hideg is segít a fájdalom enyhítésében.

    Hasonló eredményeket érhetünk el akkor is, ha hűvös kanalat nyomunk (természetesen óvatosan) a fájós területre. A speciális fogínygélek helyi fájdalomcsillapítóként, illetve gyulladáscsökkentőként működnek. A fent felsorolt gyógymódokat is tudjuk alkalmazni. Jó megoldás lehet, ha fültisztító pálcikát mártogatunk zsálya-, vagy kamillateába, majd ezzel kenjük át a kicsik ínyét.

    A fogbetegségek megelőzése

    A legfontosabb az, hogy gondoskodjunk a megfelelő szájhigiéniáról, amely magában foglalja a rendszeres fogmosást, a fogselyem, a fogköztisztító és a szájvíz használatát. Emellett javasolt évente legalább kétszer elmenni a fogorvoshoz fogászati ellenőrzésre és fogtisztításra. 

    Az egészséges életmód is hozzájárulhat a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez. A kiegyensúlyozott étrend, amely gazdag rostokban, fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban, segíthet a fogak erősítésében és az íny egészségének megőrzésében. A cukros ételek és üdítőitalok fogyasztása viszont hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz.

    A dohányzás is káros hatással van a fogakra és az ínyre, ezért érdemes azt elkerülni.

    Végül, fontos megjegyezni, hogy a fogbetegségek számos más egészségügyi problémával is összefüggésben állhatnak, mint például a szívbetegségek, a cukorbetegség, a tápanyagfelszívódási zavarok vagy a lympathikus diasthesis (fokozott túlérzékenységre, allergiára, gyulladásra való hajlam). A fogászati ​​problémák korai felismerése és kezelése tehát nem csak a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez járul hozzá, hanem az általános egészség megőrzésében is szerepet játszik.

    Dolixir és Anesta spray

    A NaturPrime mottója nem véletlenül a „Természetesen segítünk”, hisz a termékeink 100%-ban természetes hatóanyagokat tartalmaznak. Fedezze fel vásárlói visszajelzéseinket és terméktapasztalatainkat! Ne feledje: Számos visszajelzés érkezett vásárlóinktól arra vonatkozóan, hogy a Dolixir és az Anesta kombinált használata eredményesebb, mintha csak az egyik terméket használnák.

    Vásárolja meg teszt termékeinket akár 65%-os kedvezménnyel az eredeti árhoz képest, vagy rendeljen bizalommal a 100 ml-es kiszerelésű termékeinkből 30 napos ügyfélelégedettségi pénzvisszafizetési garanciával!

    Célunk, hogy biztonságos vásárlást biztosítsunk mindenki számára, elérhető áron, és a lehető legtöbb embernek segítséget nyújtsunk természetes, hatékony megoldásokkal. Válassza Ön is a Dolixir és Anesta spray erejét, ha fájdalomról van szó!

    Források:

    https://www.dentabo.hu/erdekessegek/fogfajas-okai-es-tipusai/
    https://benu.hu/cikk/hatekony-otthoni-megoldasok-fogfajas-ellen
    https://feherdental.hu/a-leggyakoribb-fogaszati-problemak/

    Kapcsolódó bejegyzések