Elég a kellemetlen helyzetekből: A körömgomba hatékony kezelése

Bár a körömgomba nem minden esetben jár fájdalommal, bőven vezethet kellemetlen helyzetekhez. A nem esztétikus látvány miatt a nyári lábbelik viselése, a strandolás, a fürdők használata rémálommá válhat az érintettek számára. Ráadásul a kezelése is lassú folyamat, ezért sokaknak kilátástalan küzdelemnek tűnik a körömgomba megszűntetése. Nem kell azonban aggódni, hiszen számos gyógymód áll a rendelkezésünkre! Cikkünkben bemutatjuk a betegség kialakulásának okait, a megelőzés módszereit és a körömgomba természetes kezelési lehetőségeit!

Mi is az a körömgomba?

A körömgomba – ahogy a neve is mutatja – egyfajta gombás fertőzés, amely a körömbetegségek legelterjedtebb fajtája. Fonalas, sarjadzó, vagy penészgombák támadják meg a kéz, illetve a láb körmeit, körömágyat, vagy a köröm alatti bőr felületet. Leggyakrabban a láb környékén jelentkezik, a körmökön kívül megjelenhet a talpon, hámló, viszkető, hólyagos kiütések formájában, illetve a lábujjak között. Súlyos esetekben feltűnhet a test egyéb hajlataiban is, hónaljban, combtőnél.

Mi okozza a körömgombát?

A körömgomba gyorsan terjed emberről emberre, ezért nyilvános zuhanyzókban, uszodákban könnyű összeszedni, ha mezítláb járkálunk. De a közös törülköző, illetve körömolló használata is rizikófaktort jelent. A fonalas gomba a köröm és a körömágy közti résen, vagy nagyon apró, szabad szemmel nem látható sebeken át is bejuthat a bőrbe.

A gombák a nedves, sötét, kevésbé szellőző helyeket kedvelik. Ezért a folyamatosan viselt zárt, szoros cipő, vagy a műköröm is vezethetnek gombás fertőzés kialakulásához. A műköröm lezárja a köröm felszínét, így akadályozva annak természetes szellőzését. Ideális körülményeket teremt ezzel a gombák mellett különböző baktériumok számára is.

A köröm, illetve a köröm környékének sérülései szintén megnövelik a fertőzés veszélyét, mert ezeken a felületek megszűnik a bőr által nyújtott természetes védelem.

Fontos kiemelni, hogy az egészséges immunrendszer hatékonyan megelőzi a körömgomba kialakulását. A köröm, illetve környékének sérülése, károsodása, vagy a különböző betegségek okozta immunrendszer gyengülés előzi meg legtöbbször a betegség kialakulását. Ebből a szempontból a cukorbetegek, vagy egyéb, hosszan tartó betegséggel küzdők, idősödő emberek, illetve a meleg, párás helyen dolgozó személyek fokozott kockázatnak vannak kitéve.

A körömgomba diagnosztizálása

A körömgomba sokféleképpen nézhet ki. Általában, ha a körmünk megvastagszik, deformálódik, elszíneződik (általában sárgás színűre), illetve törmelékessé válik, akkor gyanakodhatunk gombás fertőzésre. 

Továbbá megjelenhet a köröm alatt fehér, morzsalékos anyag, illetve a körömágy felől kezdődő fájdalmas, gennyes gyulladás is jelentkezhet.

A kinézetét nagyban befolyásolja, hogy mi okozza, ezért a szakértők már első ránézésre fontos következtetéseket tudnak levonni. A legpontosabb diagnosztikához, azonban általában laborkörülmények között elvégzett, a körömből levett mintából történő tenyésztésre van szükség.

Bizonyos jellegzetes tünetekkel találkozhatunk a lábujj-közökben is. A 3., 4., és 5. lábujjak között szabad szemmel, vagy esetleg kézi nagyító használatával jól láthatóak felmaródások, repedések, egyéb hámsérülések.

A körömgomba pontos diagnosztikája fontos, mert a legtöbb gyógyhatású készítmény csak bizonyos gombatípusokra hatékony, ezért nem megfelelő diagnosztikával könnyen félre kezelhető. Ezért, ha gombás fertőzésre gyanakszunk érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, a köztes időben, pedig az alább részletezett, általánosabb megoldásokkal küzdhetünk a fertőzés ellen, lassíthatjuk azt.

A körömgomba megelőzése és kezelése

A körömgomba kezelése minden esetben hosszú folyamat. A különböző, külsőleg alkalmazható megoldások rendszerint belsőleg szedett gyógyszeres kezelés mellett ajánlottak. A lézeres kezelés is általában több alkalmat vesz igénybe, illetve a fertőzés eltávolítása után az könnyen vissza is térhet. Ezért az a legjobb, hogyha a megelőzésére koncentrálunk.

A betegség megelőzése

Az egyik legfontosabb védekezési módszer, ha közös használatú vizes helyiségekben (szauna, fürdő, közös zuhanyzó stb.) mindig papucsot viselünk. A tisztálkodás után a hajlatokat, lábujjközöket törüljük szárazra, vagy hagyjuk alaposan kiszáradni, ne húzzunk egyből cipőt, zoknit. A fokozott izzadás is vezethet gombás fertőzéshez, ezért a megfelelő lábbeli használata is fontos. Ha a munkánk, vagy bármilyen egyéb ok miatt sokat kell zárt cipőben, esetleg munkavédelmi bakancsban tartózkodnunk, akkor fokozottan figyeljünk rá, hogy esténként hagyjuk szellőzni a lábunkat.

Mivel a gomba hatékonyan terjed ezért, ha a családban valaki gombás fertőzésben szenved, akkor érdemes a zuhanyzót vagy kádat rendszeresen fertőtleníteni, illetve az érintett családtag használjon külön körömápoló eszközöket. Hasonló okok miatt a manikűr-pedikűr is veszélyforrást jelenthet, ha olyan helyre járunk, ahol az eszközöket nem fertőtlenítik minden ügyfél után.

A körömgomba gyógyszeres kezelése

A gombás fertőzések maguktól nem múlnak el, minden esetben kezelni kell őket. Enyhébb esetekben, a fertőzés kezdeti szakaszaiban hatékonyan kezelhetőek különböző, vény nélkül kapható gombaellenes szerekkel. Ezeket általában tisztálkodás után, alaposan szárazra törölt felületen kell alkalmazni. A fertőzés súlyosságától függ a kezelés időtartama, azonban a legtöbb módszerre igaz, hogy a tünetek eltűnése után még egy ideig folytatni kell, a kiújulás elkerülése végett.

Súlyosabb esetekben, általában, ha a fertőzés már elérte a körmöket, vagy, ha a külső kezelés nem hoz javulást egy-két héten belül, akkor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. Itt szakszerű diagnosztika várható, illetve gyakran a külső kezelés mellé szájon át szedhető gyógyszereket javasolnak.

A megbetegedett köröm minden esetben növeli a gyógyulás időtartamát, ugyanis a fertőzött rész, csak az új köröm növekedésével tehető gomba mentessé.

A belsőleg alkalmazott gombaölő gyógyszerek okozhatnak bizonyos mellékhatásokat, ezért szedésük előtt mindig konzultáljunk szakemberrel. Az általunk szedett egyéb gyógyszerek, hosszan tartó betegségeink, vagy például a várandósság is kizáró okok lehetnek bizonyos készítményeknél.

Lézeres kezelés

Amennyiben a gyógyszeres kezelés sem hatékony, vagy a készítmények szedése a mellékhatások miatt nem ajánlott – például várandós nőknél – akkor választhatjuk a lézeres körömgomba eltávolítást is.

Előnyei, hogy nem kell májkárosító hatással számolnunk, a kezelés elsősorban elhalt szarut érint, ezért más területeket érintő lézeres kezeléseknél a fájdalom is kisebb. Emellett a gyógyszerekkel ellentétben nem kell spektrummal számolnunk. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb gyógyszer egyfajta gomba ellen alkalmas, ezért fontos a pontos diagnosztika, ami általában laboratóriumi körülményeket igényel. Lézeres kezelés korlátozó tényezője egyedül az lehet, ha a fertőzés következtében a köröm már túlságosan megvastagodott. Extrém esetben, akár a teljes köröm levétele is szükségessé válhat.

A kezelés közben enyhe fájdalom, vagy kellemetlen érzés jelentkezhet, illetve enyhe bőrpírt tapasztalhatunk a kezelt felület közelében. A lézeres körömgomba eltávolítás nem egyetlen kezelés, hanem kezelés sorozat, általában 5 alkalom kell a kívánt végeredmény eléréséhez. Külön figyelmet kell arra fordítanunk, hogy a kezelés után megfelelően fertőtlenített zokniban, cipőben távozzunk, ha ugyanis azonnal vissza fertőzzük magunkat a terápia hatástalan lehet.

Kezelés otthoni körülmények között

Az egyik legfontosabb lépés az immunrendszerünk erősítése. Különböző vitaminok szedésével, változatos étkezéssel, vagy különböző teák, például bíbor kasvirág tea fogyasztásával sokat tehetünk ezért.

A csalánlevél tea vértisztító, méregtelenítő hatású, a kórokozókat és a gombákat is hatékonyan kimossa a szervezetből.

Alkalmazhatunk különböző cseppeket, vagy olajos kivonatokat, elsősorban ecseteléshez készített oldatokhoz, vagy fürdőkhöz. Hatékonynak bizonyult ezek közül a grapefruit mag kivonat, amely kiváló immunerősítő, gomba- és vírusölő. Jó gomba elleni szer még a teafaolaj is.

Az almaecetből hatékony lábfürdőt készíthetünk. Ehhez keverjünk össze azonos mennyiségű almaecetet és langyos vizet, majd ebben áztassuk a lábunkat fél óráig. Utána alaposan törölközzünk meg, hogy nehezítsük a gombák terjedését.

Az oregánó, illetve a fokhagyma illóolajai is hatékonyak gombás fertőzések esetén. A fertőzött területet kenegethetjük azonos mennyiségű fokhagyma olaj és ecet keverékével, majd tekerjük be egy puha, tiszta anyaggal. 

Hagyjuk állni néhány órán keresztül, majd alaposan öblítsük le. A fokhagyma olaj előállítása otthon is megoldható, ehhez áztassunk be két gerezd fokhagymát két evőkanál olívaolajba, majd hagyjuk állni legalább egy napon keresztül.

Körömfertőtlenítő, gombaölő fürdő:

Hozzávalók:

  • kb. 2 liter víz
  • 2 dl 20%-os ecet
  • 1 fej összezúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál szódabikarbóna
  • 10 csepp 100%-os teafaolaj
  • 10 csepp grapefruitmag kivonat

      Elkészítés:

      Az összetevőket keverjük össze langyos, illetve lábköröm kezelésénél meleg vízzel. Ebbe áztassuk az érintett testrészt nagyjából 20 percig, úgy, hogy a körmöket teljesen elfedje. Azzal érdemes számolnunk, hogy a fokhagyma erős illatát a bőr átveszi, ezért célszerű a kúrát este alkalmazni.

      Kezelés után

      Fentebb már említettük, hogy gombás megbetegedéseket a gyors terjedés és könnyű fertőzés jellemzi. Ezért mindig érdemes szem előtt tartani, hogy bármilyen kezelést alkalmazunk a tünetek eltűnése után ne hagyjuk azonnal abba. Emellett rendkívül fontos a zoknik, illetve lábbelik fertőtlenítése, hiszen így elkerülhetjük, hogy minden egyes alkalommal vissza fertőzzük magunkat. Ezt a kezelés alatt, illetve után formalinnal tehetjük meg. Mosásnál pedig a 60 fok az, ami elpusztítja a még élő gomba elemeket.

      Igazolt vásárlói vélemények

      Fenntartásai akadnak az internetes rendelésekkel kapcsolatban? Sokan vannak ezzel így, éppen ezért szeretnénk megosztani Önnel a visszatérő vásárlóink tapasztalatait, akik nevüket vállalva osztják meg véleményüket a termékeinkről. Számos visszajelzés érkezett vásárlóinktól arra vonatkozóan, hogy a Dolixir és az Anesta kombinált használata eredményesebb, mintha csak az egyik terméket használnák. Bízunk benne, hogy az általuk írt pozitív tapasztalatok segítenek abban, hogy jobban megismerje termékeinket. A küldetésünk az, hogy minél több embernek nyújtsunk hatékony és természetes segítséget elérhető áron.

      Fedezze fel a Dolixir és Anesta spray-t!

      Vásárolja meg teszt termékeinket akár 65%-os kedvezménnyel az eredeti árhoz képest, vagy rendeljen bizalommal a 100 ml-es kiszerelésű termékeinkből 30 napos ügyfélelégedettségi pénzvisszafizetési garanciával!

      Források:

      https://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/11090/koromgomba
      https://bhc.hu/betegsegek/koromgomba
      https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/hazi_modszerek_a_koromgomba_ellen
      https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/lab_es_koromgomba
      https://www.gyogynovenysziget.hu/koromgomba-kezelese
      https://www.eliteclinic.hu/borgyogyaszat/koromgomba-okai-fajtai-es-kezelesi-lehetosegei/
      https://www.cdc.gov/fungal/nail-infections.html

      Kapcsolódó bejegyzések