A lábfejet érintő leggyakoribb betegségek

A lábfejünk az egyik leginkább igénybevett testrészünk, amelynek minden nap számos terhelést és megpróbáltatást kell kiállnia. Ezért nem csoda, hogy időnként problémák merülhetnek fel ezen a területen. A lábfej betegségei széles körűek lehetnek, és jelentős hatással lehetnek az életminőségre. Ha szeretne többet megtudni a lábfejét érintő leggyakoribb betegségekről, akkor olvassa tovább ezt a blogbejegyzést! Megismerheti azokat az okokat, amelyek ezeket kiváltják, és hogy miként lehet őket kezelni, hogy visszanyerjük az egészséges, könnyű és fájdalommentes lábakat.

Az emberi test súlya a testmérethez képest nagy nyomást helyez egy egészen kicsi területre, a talpra. Ez a terhelés jelentős megpróbáltatást jelent a láb és a lábfej számára. Sajnos, manapság már egyre ritkábban találkozhatunk olyan személlyel, akinek lábfeje teljesen egészséges. A legtöbb embernek valamilyen lábelváltozása van, mint például lúdtalp, kalapácsujj vagy más panaszok a lábfején és a lábujjain.

A lábfej egészségének fontossága

Az egészséges lábfej rendkívül fontos az általános egészségi állapotunk, így az életminőségünk szempontjából is. A lábfej nélkülözhetetlen szerepet tölt be: a testünk egész súlyát hordozza, és lehetővé teszi számunkra, hogy mozogjunk, járjunk, fussunk vagy éppen csak álljunk. Ha a lábfej egészsége sérül, az nagymértékben befolyásolhatja az aktivitásunkat. És ha beteg a láb? Bemutatjuk a lábfejet érintő leggyakoribb panaszokat!

Bokasüllyedés

A bokasüllyedés az egyik leggyakoribb lábprobléma, amelyet a sportolók és a kevésbé aktív életmódot folytató emberek is egyaránt megtapasztalhatnak. Bokasüllyedés akkor következik be, amikor a bokaszalagok meggyengülnek vagy megsérülnek, ami instabilitást és fájdalmat okoz a bokában. 

Tünetei:

  • A bokák hátulról nézve befelé dőlnek, helyzetük egymáshoz képest megváltozik
  • Be- vagy kifelé dőlő sarokcsont
  • Lába hamar megfájdul, lábikragörcsöt tapasztal, nem tudja terhelni bokáját
  • Terhelődik a talp belső éle is (leér a talajra)
  • Ha nem kezeli időben, következményei lehetnek például: kalapácsujj, porckopás, lúdtalp vagy klasszikus bütyök.

    Kialakulásának okai:

    • Laza kötőszövetek (genetikai ok)
    • Egyenlőtlen terhelés, túlterhelés
    • Helytelen testtartás
    • Állómunka
    • Rossz futótechnika
    • Túlsúly
    • Magassarkú túlzott hordása
    • Rossz minőségű cipő
    • Korral járó kopás

      Azonban a megfelelő kezeléssel és megelőző intézkedésekkel a bokasüllyedés tünetei enyhíthetők vagy akár megelőzhetők. Az első lépés az orvos felkeresése és a pontos diagnózis meghatározása. A kezelési lehetőségek közé tartozik a konzervatív kezelés, amely magában foglalja a pihenést, a jéggel történő kezelést, a kompressziós kötést és a fizikoterápiát. A bokasüllyedés súlyosabb esetében azonban műtétre is szükség lehet, szóval mindenképpen forduljon szakemberhez!

      A megelőző intézkedések közé tartozik a megfelelő cipők viselése, különösen a sportolás során, a megfelelő edzés és nyújtás előtte valamint utána, a megfelelő testsúly megtartása, és az egyenetlen talajon történő járás. Fontos tudni, hogy a bokasüllyedés tüneteit nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert hosszú távon súlyos következményekkel járhatnak, mint például a tartós instabilitás és a porckopás. Ha észleli a bokasüllyedés tüneteit, forduljon szakemberhez, aki segíteni tud a megfelelő kezelésben!

      Lúdtalp

      A lúdtalp egy gyakori állapot, a lábfej belső oldalán lévő boltívek ellaposodnak, amikor nyomást gyakorolnak rájuk. Amikor a lúdtalpas emberek felállnak, a lábfejük kifelé mutat, és a teljes talpuk a padlót érinti. A lúdtalp abban az esetben fordulhat elő, ha a boltozat nem fejlődik ki gyermekkorban, de később is kialakulhat sérülést követően, vagy a korral járó egyszerű kopásból eredő igénybevétel miatt. A lúdtalp általában fájdalommentes, ekkor nincs szükség kezelésre. Ha azonban a lúdtalp fájdalmat okoz Önnek és korlátozza a lábmozgását, akkor mindenképp forduljon szakemberhez!

      Atlétaláb

      Az atlétalábat egy olyan gomba okozza, mely kedveli a meleg, sötét, nedves környezetet, általában a lábujjak közötti területeket és a talpakat érinti. Gyulladást okozhat a bőrön, és fehér, pikkelyes, vörös alapú kiütéseket okozhat. A lábgomba egyéb tünetei közé tartozik a viszketés, égés, hámlás és néha enyhe szag.

      A lábgombásodás kockázatát csökkentheti, ha lábfejét és lábujjait tisztán és szárazon tartja, rendszeresen cseréli cipőjét és zokniját, és soha nem jár mezítláb nyilvános öltözőkben és zuhanyzókban. Azt is érdemes tudni, hogy a fertőzés a test más részeire is átvándorolhat, ha nem kezelik. Más emberekre is átterjedhet padló, tornaszőnyeg, törölköző és egyéb felületek közös használata során.

      Klasszikus bütyök

      A bütyök egy csontos dudor, amely a nagylábujj (vagy kisebb bütykök esetében a kislábujj) tövében lévő ízületben alakul ki. Akkor keletkezik, amikor a lábfej elülső részén lévő néhány csont elmozdul a helyéről. Ennek következtében a nagylábujj a kisebb lábujjak felé húzódik, és a ezzel tövében lévő ízület kiáll. A bütyök feletti bőr vörös és fájdalmas lehet. A szoros, szűk cipők viselése bütykösödést okozhat, vagy ronthat rajta. A bütyök kialakulhat a láb alakja, a lábfej deformitása vagy valamilyen betegség, például ízületi gyulladás következtében is. Habár a bütykök általában nem szorulnak orvosi ellátásra, ha tartós fájdalmat tapasztal, vagy az akadályozza a lába mozgatásában, esetleg gondot okoz a megfelelő lábbeli kiválasztásában, mindenképp keressen fel egy szakember, aki ért a lábfejek betegségéhez!

      Sarokcsont kinövés

      A sarokcsont kinövés, más néven sarkantyú egy csontos kinövés, amely a sarok végén található, ahol a sarokcsont a sarok és a lábfej közötti szalaghoz (a talpi szalaghoz) csatlakozik, a sarok és a talpboltozat között kialakuló kalciumlerakódás miatt alakul ki. A sarkantyú az emberek körülbelül 15%-át érinti, és idővel fejlődik ki. A legtöbb ember nem is veszi észre, hogy sarkantyúja van, amíg nem fordul orvoshoz sarokfájás miatt. A sarkantyú a szervezet válasza a lábszalagokra és inakra nehezedő nyomásra és igénybevételre.  Pihentesse a lábát, változtasson lábbelijén, és keresse fel orvosát, ha sarokfájdalmat tapasztal. A sarkantyú hideg borogatással, gyógyszerekkel, fizikoterápiával és esetleg műtéttel kezelhető.

      Köszvény

      A köszvény egy olyan betegség, mely gyakran érinti a lábat, azon belül is  a nagylábujjat, a szervezetben felhalmozódó húgysav sói miatt. Az érintett terület nagy fájdalmakat okozhat, sokan úgy írják le, olyan érzés, mintha lángokban állna a lábuk. Kialakulhat bizonyos ételek fogyasztása miatt, de leggyakrabban a 40 és 50 év közötti férfiakat és posztmenopauzális korú nőknél. Ha azt tapasztalja, hogy az ön lába is köszvényes, azonnal forduljon orvoshoz!

      Tyúkszemek

      A tyúkszemek és a bőrkeményedések a láb csontos részének ismételt dörzsölődése után alakulnak ki, általában a nem jól illeszkedő cipő miatt. A tyúkszemek megjelenhetnek a lábujjak tetején, oldalán, valamint a lábujjak között, míg a bőrkeményedés általában a talpon, különösen a sarkak vagy a talpboltozat alatt, a lábujjak oldalán alakul ki. Ezeken az elhalt hámsejteken a sétálás is fájdalommal járhat. Sok tyúkszem vagy bőrkeményedés esetén a bőr eltávolításával is lehet kezelni azokat házilag. Az érintett területet áztassa meleg vízbe amíg a bőr megpuhul, ezt követően nedves habkővel vagy csiszolódeszkával távolítsa el az elhalt bőrt. Legyen azonban gyengéd: A túl sok bőr eltávolítása vérzést és fertőzést okozhat! Kenjen hidratáló krémet vagy testápolót a tyúkszemre vagy és a környező elhalt bőrre, hogy idővel felpuhítsa a bőrt.

      Kalapácsujj

      A kalapácsujj egy olyan lábdeformitás, amely a harántboltozat süllyedése miatt alakul ki, és a lábujjat mozgató inak húzásirányának megváltozása miatt jön létre. Ez a deformitás az ujj alap és középperce közötti ízületet érinti, amelyet a cipő folyamatos dörzsölése és nyomása okozhat, bőrkeményedést és gyulladást eredményezhet. Az ízületi merevség és nyílt sebek kialakulása súlyosabb esetekben előfordulhat. A kalapácsujj általában a második és a harmadik ujjon alakul ki, és nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. A magas sarkú és keskeny orrú cipők viselése nagyban hozzájárulhat a kalapácsujj kialakulásához.

      A lábfej egészségének ápolása

      Kulcsfontosságú a lábfej egészségének megfelelő ápolása, hogy megelőzzük az elváltozásokat és a további panaszokat. Ezt megtehetjük például kényelmes és jól illeszkedő cipő viselésével, a megfelelő testtartás gyakorlásával, valamint rendszeres lábápolással, mint például az alapos lábmosás, a lábmasszázs vagy a pedikűr. Ha pedig bármilyen problémát tapasztalunk a lábfejünkkel kapcsolatban, érdemes szakértő kezekre bíznunk magunkat.

      Tuti tippek

      • Viseljen megfelelő méretű és típusú cipőt: A cipőnek kényelmesnek és jól illeszkedőnek kell lennie. Ha lehet, válasszon olyan cipőt, amely kényelmes, támogató talpbetéttel rendelkezik, és szellőzik.
      • Tartsa tisztán a lábát: Ügyeljen a megfelelő higiéniára, különösen a lábujjak között, mivel ez a terület hajlamos leginkább a baktériumok és a gombák felhalmozódására.
      • Végezzen lábgyakorlatokat: A lábgyakorlatok rendszeres végzése segíthet megelőzni a lábfej és a boka izmainak gyengeségét és merevségét. A lábujjhegyre állás és a talajon sétálás például kiváló gyakorlatok lehetnek.
      • Ne járjon mezítláb nyilvános helyeken: A nyilvános helyeken, például a medencék környékén vagy a sportközpontokban való mezítlábas járás csökkentheti a lábfej védelmét és hajlamosabbá teheti a fertőzésekre.

      A természet valódi ajándéka a Dolixir és az Anesta spray

      Olvasta már a Dolixir és Anesta spray igazolt vásárlói visszajelzéseit? Ismerje meg termékeinket, amelyet a természet ereje alkotott! Rendelje meg most a Dolixir sprayt 100%-os, 30 napos ügyfélelégedettségi pénzvisszafizetési garancia mellett, és próbálja ki, hogy milyen hatékony lehet az Ön számára. Vagy válassza a 30 ml-es teszt termékünket, hogy kipróbálhassa! Amennyiben nem elégedett a 100 ml-es termékkel, 30 napon belül küldje vissza és mi visszafizetjük a termék árát kérdezősködés nélkül.

      Források: 

      https://euromedical.hu/ortopedia/bokasullyedes/
      https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bunions/symptoms-causes/syc-20354799
      https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/health-and-wellness/2018/october/athletes-foot

      Kapcsolódó bejegyzések