Migrénes fejfájás nehezíti a mindennapjait? Segítünk!

A migrén egy idegrendszeri betegség, jellemzően ismétlődő erős, pulzáló fejfájást okoz, amely a fej egy vagy mindkét oldalán érezhető, és általában súlyosbodik fény, zaj, erős szagok vagy bizonyos ételek fogyasztása miatt. A migrénes fejfájást gyakran kísérik egyéb tünetek, például fáradtság, koncentrációs nehézségek, ingerlékenység, émelygés, hányás, látászavar és hangulatváltozások. Hazánkban minden 10. ember érintett, a nőknél háromszor gyakoribb az előfordulása, mint férfi társaiknál. Cikkünkben összegyűjtöttük a migrén kialakulásának okait, megelőzési módjait és a természetes kezelési lehetőségeit!

Hogyan alakulhat ki a migrén?

Bár a migrénes fejfájás kialakulásának okai még nem teljesen tisztázottak, pár kiváltó tényezőt azonban sikeresen azonosítottak. Lássuk, hogy melyek is ezek!

  • Időjárási változások: A szélsőséges időjárási jelenségek, mint a szél, a hideg, a meleg, az erős fronthatás, a magas páratartalom és az eső is migrént okozhatnak.
  • Bizonyos ételek, italok: Az élelmiszerek között vannak olyanok, amelyek migrént válthatnak ki az arra érzékeny egyénekben. Például az alkohol, különösen a sör és a vörösbor, a sokáig érlelt sajtok (pl. márványsajt), a csokoládé, az erjesztett, kovászolt vagy marinált ételek, az aszpartám (mesterséges édesítőszer), a nagy mennyiségű koffein, a nátrium glutamát (ízfokozó), bizonyos fűszerek, konzervek és félkész ételek. Ezek az élelmiszerek olyan anyagokat tartalmaznak, mint a tiramin és dopamin, amelyek az idegrendszerben fontos szerepet betöltő átvivő anyagok előanyagai. Fontos megjegyezni, hogy az étkezések kihagyása, valamint a koplalás is migrént provokálhat, ezért fontos az egészséges étkezési szokások fenntartása és a rendszeres étkezés.
  • Stressz: A szorongás, az érzelmi stressz, a fizikai és a mentális feszültség is kiválthatja a migrént. Sok beteg arról számol be, hogy a migrénes fejfájásuk a túlzott stressz után, az azt követő pihenés során jelentkezik. Ezt a jelenséget néhány kutató az adrenalin szint hirtelen csökkenésével hozza összefüggésbe.
  • Erős ingerek, fények és szagok: Az erős fény és a sugárzó napsütés olyan tényezők, amelyek fejfájást okozhatnak. Ugyanígy, szokatlan szagok, akár kellemes illatok (pl. parfümök, virágillatok), akár kellemetlen szagok (pl. oldószerek, passzív dohányzás) is okozhatnak migrénes fejfájást.
  • Hormonok ingadozása, változása: A nőknél a menstruációs ciklus, a terhesség, a szülés és a menopauza hormonális változásai migrént okozhatnak.
  • Bizonyos gyógyszerek: Egyes vérnyomáscsökkentők, antibiotikumok, hormonális készítmények, savlekötő szerek, értágítók, gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító készítmények kedvezőtlen hatással lehetnek a migrénre.

A betegség kialakulásában azonban ezek mellett kutatások igazolják, hogy a genetika is erősen közrejátszik. Azok, akik migrénnel küzdenek, már tapasztalatból tudhatják, mely triggereket érdemes elkerülniük a fejfájás megelőzéséhez. Leghatékonyabban úgy tud ebben gyakorlatot szerezni, ha vezet egy fejfájás naptárat, melyben jelöli az éppen aktuális kiváltó tényezőt.

A migrén kivizsgálása, diagnózisa

A diagnózist a páciensek előzetes beszámolója alapján lehet felállítani, ezt megkönnyítheti, ha rendszeresen vezet fejfájás naptárat. A neurológus további fizikális- és laborvizsgálatot végez az ismertetett triggerek alapján, esetleg képalkotó mérést rendel el. A migrén lehet egy szövődmény tünete is, amely még inkább szükségessé teszi annak kezelését és diagnózisát.

A migrén különböző típusai

A migrénnek több különböző típusát különböztetjük meg, melyek a következők:

  • Aura nélküli migrén: Az aura nélküli migrént gyakran hívják még közönséges- vagy epizodikus migrénnek is. Ez a legelterjedtebb típusa a migrénes fejfájásnak. A Nemzetközi FejfájásTársaság klasszifikációja alapján akkor kaphatunk diagnózist aura nélküli migrénre, ha legalább évi 5 alkalommal jelentkezik nálunk a roham.
  • Aurás migrén: Az aura szó arra a tünetegyüttesre utal, amelyek legalább fél órával a fejfájás előtt kezdődnek el. Ezek legtöbbször vizuálisak, például villanások, sötét foltok a szemünk előtt, vagy látásunk rövid időre történő részleges vagy teljes elvesztése. Előfordulhat, hogy beszédképességünket veszítjük el, zsibbadást érzünk, esetleg motorikus problémáink adódnak (gyengeség végtagjainkban). Fontos megjegyezni, hogy úgy is tapasztalható az aurás migrén, hogy nem érezzük az aurás tüneteket előtte.
    • Krónikus migrén: Ha havi legalább 15 alkalommal tapasztal fejfájást három vagy több hónapon keresztül, akkor krónikus migrénről beszélhetünk. Azok, akik epizódikus migréntől szenvednek, általában az idő múlásával egyre gyakrabban tapasztalnak fejfájást (stressz-szint, hormonok változása), így krónikus migrén kialakulásának veszélye magasabb a számukra.
    • Hasi migrén: A hasi migrén gyermekekre jellemző, leginkább az 5-9 éves korosztályt érinti, de előfordulhat felnőtteknél is. Tünetei között szerepel a hasfájás, hányinger és hányás is, fejfájás ennél a migréntípusnál nem gyakori. Azonban azoknál a gyermekeknél, akik hasi migréntől szenvednek, könnyen kialakulhat felnőttkorban olyan migrén, melyre ez jellemző.
    • Csendes migrén: Egyszerűen fogalmazva a csendes (vagy néma) migrén rendelkezhet az összes korábban említett tünettel, a fejfájást kivéve, leggyakoribb azonban mégis a látászavar. Jellemzően az 50 felettiek szenvednek csendes migréntől.
    • Migrén agytörzsi aurával: Korábban basilaris migrénnek nevezték, s olyan tünetek jellemzik, melyek hatására könnyen összetéveszthető a stroke-kal (beszédzavar, szédülés, zsibbadtság). Mint más aurás migrénnél, a fejfájás ezeket a tüneteket követi. Elterjedése nem annyira gyakori, jellemzően tinédzser lányoknál fordul elő.
    • Hemiplégiás migrén: Egy olyan ritka migréntípus, mely a test egyik oldalán gyengeséget okoz, beszédzavarral és általános zavartsággal járhat. Mint az agytörzsi aurával rendelkező migrént, ezt is könnyű a stroke-kal keverni. Egy altípusa genetikailag öröklődik, de rendelkezhet vele akkor is, ha családjában nincs precedens hemiplegiás migrénre.
    • Szemmigrén: A szemmigrén tünetei például a szem előtti fényvillanások, sötét foltok. Okozhat rövid időre részleges vagy teljes vakságot, de csak az egyik szemre. A jellegzetes fejfájás a tünetek után egy órával jelentkezhet, s eltarthat akár három napig is. Ahhoz, hogy megkaphassa a szemmigrén diagnózisát, orvosának ki kell zárnia minden más lehetőséget, mely vakságot okozhat.
    • Status Migrainosus: A Status Migrainosus egy fájdalmas, legyengítő migrénroham, mely több, mint 72 órán át tart. Ha mérsékelt-súlyos fájdalmat érezne a 72 óra lejártával is, melyben az ébren töltött időből kevesebb, mint 4 óra volt fájdalommentes, azonnal forduljon szakemberhez!

      Természetes tippek a migrén kezelésre

      A migrénre sajnos nem létezik gyógymód, amivel teljesen meg lehet szüntetni, azonban a tüneteit lehet kezelni. Ennek célja a megelőzés, illetve a rohamok gyakoriságának és intenzitásának csökkentése. 

      • Akupunktúra: A kutatások szerint a migrén megelőzéséhez kiegészítő kezelésnek nagyon hasznos az akupunktúrás kezelés is.
      • Kiegyensúlyozott életmód: Érdemes csökkenteni a stresszhatást, enyhíteni az alváshiányon, és bevezetni a rendszeres sportot és étkezést az életünkbe.
      • Triggerek kiiktatása: Ha azonosította, hogy valamilyen ételtől vagy szagtól keletkezik migrénes fejfájása, mellőzze ezeket életéből!
      • Pihenés: A legtöbb ember számára enyhülnek a tünetek relaxáció során, vagy ha elvonulnak egy sötét és csendes szobába aludni.

        Leghatékonyabbnak a tapasztalatok alapján az bizonyult, ha a páciensek a gyógyszeres kezelések mellett alkalmazták a nem-gyógyszeres, természetes kezeléseket is.

        Migrén ellen masszázzsal

        Több szakember is egyetért abban, hogy a migrén egyik kiváltó oka lehet, hogy a megfeszült izmok összeszorítják és a vérereket, így a vérnyomás megváltozik. Az izmok befeszülését több dolog is kiválthatja, a helytelen testtartástól kezdve a nyaki deformációig. Azonban a jó hír, hogy az októl függetlenül megoldást jelenthet az izmok ellazítása. Erre pedig a masszírozás tökéletesen alkalmas, így csökkentheti, vagy akár meg is szüntetheti a migrén tüneteit.

        Az izmok ellazítása nem egyszerű feladat, gyakori migrénes pácienseknél ráadásul kialakulhatnak kisebb, nagyobb izomcsomók, amik még jobban szűkítik az ereket. Ezekre a csomókra ezért kiemelt figyelmet kell fordítani, a migrénre hajlamosak esetében érdemes gyakran masszíroztatni a nyak- és válltövet, hogy megakadályozzuk a kialakulásukat. Viszont nagyon fontos, hogy szakembert keressünk fel, mert avatatlan kezek több kárt tudnak okozni, mint hasznot. Manapság azonban már vannak olyan gyógymasszőrök, akik kifejezetten migrén elleni masszázst is végeznek.

        Akkor sem kell kétségbe esni, hogy ha nem tud azonnal masszőrhöz fordulni. 

        Tuti tipp: Amikor érzi, hogy a migrénes fejfájás elkezd rátörni, akkor egy pár önmasszírozó fogással saját magának is enyhítheti a tüneteket. Először simító mozdulatokat kell végezni a válltól kezdve a nyakon felfelé, mind a két oldalon 10-szer. Ezután finoman nyomkodja az ujjbegyével a járomcsont alatti részt, folyamatosan a fülek felé haladva. Végezzen szemkörzéseket, szintén az ujjaival, kívülről befelé. Amikor ezzel a szemgödréhez ér nyomja meg ezt a pontot közepes erősséggel háromszor. Végül pedig írjon le nyolcasokat a halántékán, ahányszor jól esik.

        Igazolt vásárlói vélemények

        Érthető, ha az internetes rendelésekkel kapcsolatban fenntartásai akadnak, az is, hogy ha az Ön számára ismeretlen készítményekkel kapcsolatban is további kétségei vannak. Termékeink 100%-ban természetes hatóanyagokból készülnek, és hatékonyságukat visszatérő vásárlóink tapasztalatai is igazolják, akik nevüket vállalva osztják meg véleményüket. Bízunk abban, hogy az általuk írt pozitív tapasztalatok segítenek abban, hogy Ön is jobban megismerje termékeinket és megbízhasson bennünk. Küldetésünknek tekintjük, hogy minél több embernek nyújtsunk hatékony és természetes segítséget elérhető áron.

        Fedezze fel nagyszerű készítményeinket! Ismerje meg a természetes összetevőkből készült Dolixir és Anesta spray-t!

        Amennyiben még nem rendelt tőlünk, van egy remek ajánlatunk az Ön számára! Kérje a 30 ml-es teszt termékeinket az ország bármely pontjára! A kisebb kiszerelésű termékünk lehetőséget ad arra, hogy kipróbálja, és saját tapasztalatot szerezzen róla. Biztosak vagyunk abban, hogy készítményeink segíthetnek Önnek, és reméljük, hogy elégedett lesz velük.

        Az első megrendelés során szerezze be 65% kedvezménnyel teszt termékeinket! Tapasztalja meg a két termék kombinált erejét, hiszen így akár még hatékonyabb eredményeket érhet el velük!

        Források:

        https://www.verywellhealth.com/different-types-of-migraines-1719576
        https://www.neurologiaikozpont.hu/tunetek/migrenes-fejfajas
        https://bhc.hu/betegsegek/migren/
        https://www.webbeteg.hu/cikkek/fejfajas_migren/24274/a-migren-megelozese
        https://www.webbeteg.hu/cikkek/fejfajas_migren/198/a-migrent-kivalto-tenyezok

        Kapcsolódó bejegyzések