A házi kedvencek gyógynövényes kezelése

Az olyan természetes gyógykezelések, mint a gyógynövények használata, egyre inkább elterjedtek a kisállatgyógyászatban is. Számos betegség enyhítésére és megelőzésére találhatunk megoldást a természet gyógynövénytárában. A gyógynövények aktív terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért nem csak az emberek gyógyításában, hanem négy lábon járó kedvenceink egészségmegőrzésében és gyógyulási folyamataiban is segíthetnek. Azonban, mielőtt elkezdenénk alkalmazni a gyógynövényes terápiát, fontos néhány szempontot figyelembe venni. Cikkünkben összeszedtünk minden fontos tudnivalót a háziállatok természetes gyógykezelésével kapcsolatban!

Ember és állat a legjobb barát

Hazánkban nagyjából a háztartások felében él kutya, ami rendkívül magas aránynak számít. Sokan macskát, hörcsögöt, tengerimalacot, halat, papagájt vagy éppen valamilyen hüllőt tartanak házi kiskedvencként, pontosabban inkább már családtagként. De vajon miért vonzódunk ennyire az állatokhoz, és milyen előnyök származnak abból, ha megosztjuk otthonunkat egy vagy több kisállattal?

Az állatokról való gondoskodás előnyei

Az egyik legfontosabb tényező az, hogy az állatok társaságot, szeretetet és odafigyelést nyújtanak számunkra. Sokan úgy érzik, hogy az állatok képesek feltétel nélküli szeretetet adni, és ezáltal javítják az életminőségünket. Az állatok jelenléte segít csökkenteni az egyedüllét érzését, és társas kapcsolatokat teremt velünk, még akkor is, ha nincs folyamatos emberi jelenlét a környezetünkben.

A háziállat tulajdonosok számos gyakorlati előnnyel találkozhatnak: Például a kutyasétáltatás által a rendszeressé válik a séta és a mozgás az életükben, ami kedvező hatással bír az egészségre.

Az állatokkal való foglalkozás csökkentheti a stresszt és a szorongást, mivel fokozza az endorfin és az oxitocin nevű boldogsághormonok termelődését, ami pozitív hatással van a hangulatra és a közérzetre. Az érzelmi kötődés, amely kialakul az állatokkal, segíthet csökkenteni az érzelmi problémákat és javítani az önbizalmat. A társas kapcsolat és a szeretet, amit az állatok nyújtanak, hozzájárulnak az érzelmi egyensúly és a boldogságérzet kialakításához. Az állatokhoz való kötődés és gondoskodás fejleszti az önbizalmat, az önbecsülést és az élettel szembeni pozitív attitűdöt. Az állatokkal való interakció segít kikapcsolódni, örömteli pillanatokat teremt, és pozitív hatással van az hangulatra és a pszichés egészségre.

Emellett az állatok jelenléte pozitív hatással van a gyermekek fejlődésére is. Az állatokkal való kapcsolat segíti a felelősségérzet kialakulását, a gondoskodást és az empátiát. A gyerekek megtanulják tiszteletben tartani más élőlények igényeit és szükségleteit.

Gyógynövények az állatgyógyászatban

Amikor a kiskedvencünk egészségi problémákkal küzd, fontos, hogy megfelelő kezelést kapjon. A hagyományos állatorvosi ellátás mellett egyre több tulajdonos keres alternatív megoldásokat, köztük a gyógynövénykúrát, hiszen ez a fajta kezelés természetes és hatékony módja lehet a háziállatok egészségének támogatására.

A gyógynövények használata az állatgyógyászatban évszázadokra nyúlik vissza. Az ősi kultúrákban már felismerték a gyógynövények gyógyító erejét, és ezt a tudást generációkon keresztül örökítették. A modern kutatások is megerősítették a gyógynövények terápiás hatásait, és egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá hatékonyságukat.

A gyógynövények széles választékát lehet alkalmazni a házi kedvencek kezelésére. Például a kamilla enyhítheti a gyomorproblémákat és a bőrirritációt, míg a menta segíthet a gyomor- és emésztési problémák gyógyításában. Az orbáncfűnek antidepresszáns hatása van, és segíthet a kutyák és macskák hangulati zavarainak kezelésében. Az ánizs és az édeskömény hasznos lehet a hasi fájdalom és a puffadás csökkentésében.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a gyógynövényeknek is lehetnek mellékhatásai és kölcsönhatásai más gyógyszerekkel, ezért mindig konzultáljunk egy állatorvossal vagy egy gyógynövényterapeutával, mielőtt elkezdenénk alkalmazni őket. Az állatorvos vagy a szakértő segíthet meghatározni, hogy melyik gyógynövény a legmegfelelőbb a háziállat számára, és milyen adagolásban és formában kell alkalmazni.

Gyógynövényes kezelés kutyáknak

Mielőtt komolyabb gyógynövényterápiába kezdenénk a kutyánkkal, mindenképpen átfogóan informálódjunk a kiskedvencünk egészségi állapotáról, és kérdezzük ki állatorvosunk véleményét. Ez azért szükséges, mert amíg egyes gyógynövények jótékony hatással lehetnek bizonyos problémákra, addig mások súlyosbíthatják az egészségügyi állapotot. Például a ginzeng magas vérnyomást okozhat, az L-karnitin terhelheti a szívet, a melatonin pedig nem javasolt szív-, máj-, vagy veseproblémákkal küzdő kutyáknak. Emellett nagyon fontos az adagolás és a kölcsönhatás figyelembevétele is. Bizonyos gyógynövények felerősíthetik vagy gyengíthetik más gyógyszerek hatását, és kölcsönhatásba léphetnek velük. Ezért elengedhetetlen, hogy tájékozódjunk és tanácsot kérjünk az állatorvostól a kezelés megkezdése előtt. Az adagolás mennyisége is kulcsfontosságú; Sok gyógynövény, ami kis mennyiségben előnyös, nagyobb mennyiségben veszélyes lehet. Egyes, az ember számára hasznos gyógynövények pedig kifejezetten mérgezők lehetnek bármilyen házi kedvenc számára.

A legjobb gyógynövények kutyáknak

1. Kurkuma

Az Indiából származó kurkuma egy igazán értékes gyógynövény, amely antioxidáns hatása mellett rendkívül hatékony támogatja az immunrendszert és rendkívül erős gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. Ízületi gyulladások, idős állatok mozgásszervi problémáinál, műtét utáni fájdalomcsillapítás esetén ideális az alkalmazása. Továbbá az emésztési problémáknál is bizonyította jótékony hatását.

2. Aloe vera

Ez a gyógynövény kívül-belül jó hatással lehet a kutyádra, Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal is bír. Segít megállítani a gombák, baktériumok és vírusok szaporodását, ezzel csökkenti a fertőzés kockázatát. Külsőleg jól használható bőrsérülések gyógyítására.

3. Gyömbér

Az antioxidánsban gazdag növényt igazi csodaszerként emlegetik. Emésztés segítő tulajdonságán túl enyhíti a gyomorbántalmakat. Nem csupán a humán orvoslásban, de az állatgyógyászatban is nagyon hatékony gyógynövény. Hányinger, puffadás, túlzott nyáladzás hatékony ellenszere lehet egy kis gyömbér. Természetes gyulladáscsökkentő és ízületi gyulladás esetén is alkalmazható. Szívférgesség kezelésénél is bizonyított hatású.

4. Kamilla

A jól ismert nyugtató és stresszoldó kamilla a négylábú kedvencek ellazulásában is segíthet. Hatékony gyulladáscsökkentő szem- és bőrirritáció esetén. Jótékonyan hat az emésztésre. A paraziták, főként a bélférgek elleni védekezésben hatékony gyógynövény.

5. Levendula

A jellegzetes illata és gyönyörű látványa mellett nagyon hatékony gyógynövény a levendulavirág: antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, keringésjavító, fájdalomcsillapító és gombaölő hatású lehet. Nyugtató, álmosító hatása a kutyáknál is bizonyított. Emellett kiváló rovarriasztó, távol tartja a bolhákat, kullancsokat, legyeket és szúnyogokat. Bőrirritációknál, égési sérüléseknél szintén bevált módszert biztosíthat. Kellemes illata miatt természetes dezodorként is használható, így a háziállat jó illatú maradhat. Fontos leszögezni, hogy a levendulaolaj allergizálhat, így mindenképpen bőrpróbával kezdjük alkalmazását.

Gyógynövényes kezelés macskáknak

A cicák egészségét ugyanúgy támogathatjuk természetes gyógynövényekkel, mint a kutyákét. Ám fontos tudni, hogy a macskák általában érzékenyebbek a gyógynövényekre, mint a kutyák, és sokkal kevesebbre van szükségük a terápiás reakció eléréséhez. Igen érzékenyek az illóolajakra, ezért ezeket nagyon óvatosan használjuk.

Legjobb gyógynövények cicáknak

1. Macskamenta

Az illatos macskamenta az állatoknál enyhe nyugtató és emésztés serkentő hatású, így nagyon hasznos lehet ideges eredetű gyomorpanaszokkal küszködő, ingerlékeny cicák esetében is. A macskák kissé kábává válnak, ha ennek a növénynek az összemorzsolt leveleit szagolgatják.

2. Kamilla

A kamilla kiváló görcsoldó, szorongás- és gyulladásgátló. Segíthet számos emésztési panasz esetén, mint például a gyomorfekély. A bélférgek ellen is hatásos lehet.

3. Gyömbér

A növény antioxidánsban rendkívül gazdag, az emésztést elősegítő tulajdonságai túl enyhíti a gyomorbántalmakat. Természetes gyulladáscsökkentő, szívférgesség csökkentő és az ízületi gyulladás esetén is kiválóan alkalmazható.

4. Máriatövis

Erős antioxidáns és szabad gyököket elnyelő hatásával támogatja az immunrendszert. Májvédő hatású és támogatja a szív megfelelő működését. Védi a sejteket az oxidatív stressztől.

5. Petrezselyem

A petrezselyem az egyik legbiztonságosabb gyógynövény, amit  a macskáknál alkalmazhatunk. Otthon is könnyen termeszthetjük, megéri, hiszen gazdag kalciumban, vasban és A, C, E vitaminokban. Ezenkívül vérszegénység és húgyúti betegségek kezelésére alkalmazható gombaellenes tulajdonságai miatt.

Tuti tippek a háziállataink egészségének megőrzésére

  • Rendszeres állatorvosi ellátás: Ügyeljen arra, hogy a kiskedvenc rendszeresen kapjon állatorvosi ellátást, ideértve az oltásokat, a féreghajtást és az egészségügyi szűréseket. Az állatorvosi ellenőrzés segíthet az egészségügyi problémák korai felismerésében és kezelésében.
  • Egészséges étrend: Biztosítsa, hogy háziállat megfelelő és kiegyensúlyozott étrenden legyen. Konzultáljon az állatorvossal, hogy milyen étrend a legmegfelelőbb a kisállat számára.
  • Elegendő mozgás: A rendszeres testmozgás elengedhetetlen az állatok egészségének fenntartásához. Gondoskodjon arról, hogy háziállatnak elegendő testmozgási lehetőséget biztosítson.
  • Megfelelő higiénia: Ügyeljen az állat megfelelő higiéniájára; tartsa tisztán a környezetét, rendszeresen fürdesse, valamint tisztítsa meg a ketrecet, alvóhelyeket vagy más helyeket, ahol tartózkodik.
  • Stressz csökkentése: Az állatok is érzékenyek a stresszre, amely negatív hatással lehet az egészségükre. Próbálja meg megteremteni a nyugodt és biztonságos környezetet számukra.
  • Védőoltások és paraziták elleni védekezés: Rendszeresen frissítse a háziállat védőoltásait és alkalmazzon megfelelő parazitaellenes kezelést.
  • Szeretet és figyelem: Ez természetes, hiszen az állatoknak szükségük van a szeretetre és az odafigyelésre. Időt kell szánni rájuk, játszani velük, simogatni és szeretgetni őket.
  • Szociális kapcsolatok: Sok állat fajtársakkal való társaságra és szociális interakcióra vágyik. Amennyiben lehetséges, biztosítsa számukra lehetőséget a fajtársaikkal való találkozásra és játékra.

A Dolixir és Anesta spray természetes ereje

Olvasta már a Dolixir és Anesta spray vásárlói visszajelzéseit? Fedezze fel termékünket, amelyet a természet ereje alkotott! A szigorúan ellenőrzött gyártástechnológiával készített termékeink 100%-ban, csak és kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaznak. Egyszerre több területen is alkalmazhatóak.

Rendelje meg a 30 ml-es teszt termékeinket az ország bármely pontjára! A kisebb kiszerelésű termékünk lehetőséget ad arra, hogy kipróbálja, és saját tapasztalatot szerezzen róla.

Az első megrendelés során szerezze be 65% kedvezménnyel teszt termékeinket! Tapasztalja meg a két termék kombinált erejét, hiszen így akár még hatékonyabb eredményeket érhet el velük!

Források:

https://divany.hu/eletem/ember-allat-kapcsolat-pszichologia/
https://www.azenkutyam.hu/elet/kutyarol-valo-gondoskodas-jotekony-hatasa/
https://www.azenkutyam.hu/apolas/gyogynovenyek-kutyaknak/
https://www.natursziget.com/mancsok-karmok/20140519-gyogynovenyek-a-hazi-kedvenceknek

Kapcsolódó bejegyzések